«Τρανς είναι αγάπη, η ασθένεια είσαι εσύ»

Ο νέος νόμος στο Περού που χαρακτηρίζει τα τρανς άτομα ως «ψυχικά άρρωστα» έφερε μαζικές διαμαρτυρίες.

Article featured image
Article featured image

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Περού μπροστά από το υπουργείο Υγείας απαιτώντας από την κυβέρνηση να ακυρώσει διάταγμα που χαρακτηρίζει τα τρανς άτομα ως «ψυχικά άρρωστα».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με διάφορα συνθήματα, μεταξύ των οποίων: «Η ζωή μου είναι ελευθερία, όχι διαταραχή», «Τρανς είναι αγάπη», «Η ασθένεια είσαι εσύ, η τρανσφοβία σκοτώνει». Στη διαμαρτυρία ηχούσαν τύμπανα και συνθήματα.

perou1.jpg



Στη Λίμα, εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν για το διάταγμα της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε. Το υπουργείο Υγείας του Περού είπε ότι η δράση θα εγγυηθεί «πλήρη κάλυψη περίθαλψης ψυχικής υγείας» σε όσους έχουν δημόσια, ιδιωτική ή μεικτή ασφάλεια υγείας.

«Έχουμε συντηρητικές κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Είχαμε στρατιωτικές κυβερνήσεις, μετά δεξιές κυβερνήσεις συνδεδεμένες με τον καθολικισμό, οπότε οι θέσεις που είναι εναντίον μας αναβίωσαν ξανά», είπε η Γκία Κρουζάντο, μια τρανς γυναίκα και συγγραφέας.

«Το διάταγμα είναι ένα βήμα προς τα πίσω και είναι ένας τρόπος να συνεχίσουν να κλείνουν οι πόρτες για την πρόοδο της κοινότητάς μας», είπε ο Κρουζάντο.

perou.jpg



Η Γκαέλα Κάρι, μια τρανς γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο το 2021 χωρίς να κατορθώσει να εκλεγεί, είπε ότι «το να είσαι ομοφυλόφιλος, λεσβία, non binary ή αμφιφυλόφιλη δεν είναι ασθένεια, είναι ανθρώπινη κατάσταση».

Στον Εκουαδόρ, δεκάδες μέλη μιας συλλογικότητας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της κοινότητας LGTBQ+ πραγματοποίησαν πορεία προς την πρεσβεία του Περού. Οργάνωσαν μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία ενώ κυμάτιζαν σημαίες και υπέγραψαν δηλώνοντας ότι «το να είσαι τρανς δεν είναι ασθένεια».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ