Ρομποτικό προσθετικό αντίχειρα δημιούργησαν επιστήμονες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες βρήκαν τη λύση για όσους τρέχουν και δεν φτάνουν να προλάβουν τα πάντα με μόνο δύο χέρια.

Article featured image
Article featured image

Νέα βήματα για την αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και για την υπέρβαση των ορίων του ανθρώπινου σώματος έγιναν από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με την κατασκευή ενός ρομποτικού αντίχειρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για προσθετικό ρομποτικό αντίχειρα δημοσιεύτηκαν και δείχνουν εντυπωσιακά, αφού από τους 600 ανθρώπους που δοκίμασαν τη συσκευή, μόνο τέσσερις από αυτούς δεν μπόρεσαν να τη χρησιμοποιήσουν, είτε επειδή δεν ταίριαζε πλήρως στο χέρι τους, είτε επειδή δεν μπορούσαν να τον χειριστούν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι ο ρομποτικός αντίχειρας μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου χεριού, από τη μεταφορά πολλαπλών ποτηριών και το ανακάτεμα των τραπουλόχαρτων μέχρι την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.



«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με τις πιθανές χρήσεις του αντίχειρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε εργασιακά περιβάλλοντα, ειδικά σε εκείνα που βασίζονται στην επιδέξια κίνηση του χεριού», δήλωσε η Ταμάρ Μάκιν, καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στo Science Robotics αυτόν τον μήνα, «το 98% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να χειριστούν με επιτυχία αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον επιπλέον αντίχειρα κατά τη διάρκεια του πρώτου λεπτού χρήσης, χωρίς σημαντικές διαφορές ανάλογα με το φύλο, ή τη δεξιότητα των χεριών».

«Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αρτιμελείς ανθρώπους, με δύο χέρια και πέντε δάχτυλα, για να τους επιτρέψει να κάνουν περισσότερα με τα χέρια τους», δήλωσε η Μάκιν. «Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς του σώματός μας και να σας επιτρέψουμε να αλληλεπιδράσετε με τον κόσμο με έναν εντελώς νέο τρόπο», πρόσθεσε.

rompotiko-xeri_city (2).png



Ο τρόπος λειτουργίας του τρίτου ρομποτικού αντίχειρα

Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι ο τρίτος αντίχειρας ελέγχεται από έναν αισθητήρα πίεσης που τοποθετείται κάτω από τα δύο μεγάλα δάχτυλα του ποδιού.

Η πίεση από το δεξί δάχτυλο του ποδιού τραβά τον τρίτο αντίχειρα κατά μήκος του χεριού, ενώ η πίεση που ασκείται με το αριστερό μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τραβά τον αντίχειρα προς τα πάνω, προς τα δάχτυλα. Η έκταση της κίνησης του τρίτου αντίχειρα είναι ανάλογη της πίεσης που ασκείται από τα πόδια.

Ο Ντάνι Κλοντ, ο προγραμματιστής του «τρίτου αντίχειρα», υποστηρίζει ότι η συσκευή είναι εύκολη στη χρήση. «Κάθε εργαλείο που μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή απαιτεί λίγη εκπαίδευση και εμπειρία. Ο αντίχειρας δεν διαφέρει, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ενώ φαίνεται πολύπλοκη η χρήση του αρχικά, δεν είναι», δήλωσε ο Κλοντ.

Ο προγραμματιστής που συμμετείχε στην κατασκευή του ρομποτικού αντίχειρα, πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν μέσα σε ένα λεπτό, χωρίς να χρειάζονται χρόνια για να τον μάθουν.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι η ρομποτική συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με αναπηρία. «Παρόλο που ο αντίχειρας έχει σχεδιαστεί για αρτιμελείς ανθρώπους, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε καταστάσεις όπου άτομα με αναπηρίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την επιπλέον βοήθεια του αντίχειρα», δήλωσε η Μάκιν.




Με πληροφορίες από Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ