Πώς διαμορφώνεται η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Πώς μοιράζονται οι έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και αναλυτικά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες.

Article featured image
Article featured image

Οι εκλογείς σε 27 κράτη ψήφισαν στις Ευρωεκλογές για να επιλέξουν τα 720 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρώτος κύριος ρόλος των ευρωβουλευτών θα είναι να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τον κύριο υποψήφιο για την κορυφαία θέση της Ευρώπης: τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έπειτα από τα χθεσινά αποτελέσματα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παραμένει κυρίαρχο σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο με αριθμό εδρών είναι τα εξής:

ΕΛΚ
– Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες): 185

S&D
– Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 137

Renew Europe
– Renew Europe group: 79

ΕΣΜ
– Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: 73

ID
– Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας: 58

Verts/ALE
– Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: 52

The Left
– Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 36

NI
– Μη Εγγεγραμμένοι: 46

Λοιποί
– Νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου: 54

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα σε όλη την ΕΕ

r65k5ipmci753fryujrav.jpg



Στην
ίδια σελίδα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα για κάθε χώρα. (Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρος, Μάλτα, Ολλανδία, Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Βέλγιο, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία).


Οι 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει επτά ευρωβουλευτές (Γιώργος Αυτιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Ελεoνώρα Μελέτη και Δημήτρης Τσιόδρας), με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει τέσσερις (Κώστας Αρβανίτης, Νικόλας Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά) και τρεις το ΠΑΣΟΚ( Σάκης Αρναούτογλου, Νίκος Παπανδρέου και Γιάννης Μανιάτης).

Δυο ευρωβουλευτές εκλέγουν το ΚΚΕ (Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης) και η Ελληνική Λύση [Μανώλης (Φραγκούλης) Φράγκος, Γαλάτω Αλεξανδράκη], με Νίκη (Νίκος Αναδιώτης) και Πλεύση Ελευθερίας (Μαρία Ζαχαρία) να εκλέγουν από έναν, ενώ έναν ευρωβουλευτή εκλέγει και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, πιάνοντας οριακά το κατώφλι του 3% με την ενσωμάτωση στο 100%.


BBC: Η νύχτα του εκλογικού δράματος της Ευρώπης επισκιάστηκε από τη βόμβα Μακρόν


Στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία στέκεται στην ανάλυσή του το BBC, σχετικά με τις Ευρωεκλογές 2024, ενώ επισημαίνεται σαφώς και η άνοδος της ακροδεξιάς, πανευρωπαϊκά.

«Το αποτέλεσμα της Γαλλίας ήταν ένα από τα μεγάλα κέρδη που περίμεναν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, καθώς επιβεβαιώθηκαν όλα τα exit poll που έδιναν στο National Rally πάνω από το 30% των ψήφων- ποσοστό διπλάσιο από αυτό του κεντρώου κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν», γράφει το BBC και συνεχίζει: «Αλλά πέρα ​​από τη Γαλλία, η ευρύτερη ιστορία του τετραήμερου μαραθωνίου ψηφοφορίας στην Ευρώπη ανήκε πραγματικά στα κόμματα της κεντροδεξιάς. Ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με νίκες στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ισπανία και σημαντικές προόδους στην Ουγγαρία, έναντι του επί μακρόν κυρίαρχου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν».

«Ενώ η κεντροδεξιά έχει επιβλητικές 184 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, το S&D δεν έχει χάσει έδαφος και οι κεντρώοι εξακολουθούν να είναι τρίτοι, παρά τη μεγάλη πτώση των εδρών», επισημαίνεται ακόμα στην ανάλυση.

Ειδικά για τη Γερμανία, γράφει πως για το SPD του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το χθεσινό ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς το κόμμα του έρχεται τρίτο πίσω από το κεντροδεξιό S&D και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης (PP) νίκησε τους Σοσιαλιστές του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά όχι με τη μεγάλη διαφορά που ήλπιζε ο ηγέτης του PP Alberto Núñez Feijóo. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς είπε ότι ήταν ένας «ηχηρός εκλογικός θρίαμβος», αλλά οι Σοσιαλιστές τερμάτισαν με 20 έδρες, μόνο δύο λιγότερες από το PP. Το ακροδεξιό κόμμα, Vox, ήρθε με απόσταση τρίτο.

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, η κυριαρχία της Giorgia Meloni στην πολιτική της χώρας της συνεχίστηκε. Οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας συγκέντρωσαν το 29% των ψήφων, νικώντας το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Έλι Σλάιν με σχεδόν πέντε μονάδες. «Ευχαριστώ τους Ιταλούς που συνεχίζουν να μας επιλέγουν… Είμαι περήφανη για το αποτέλεσμα απόψε», είπε στους υποστηρικτές της.

Αν και υπάρχουν μόνο λίγες αριστερές κυβερνήσεις στην ΕΕ, υπήρξαν νίκες για τη συμμαχία Πρασίνων-Εργατικών στην Ολλανδία, τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση στην Πορτογαλία αλλά και μια νίκη – έκπληξη στη Δανία για την αντιπολίτευση του Πράσινου – Αριστερού κόμματος, το οποίο τερμάτισε μπροστά από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Mette Frederiksen.


Με πληροφορίες από LIFO, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ