Συμμορία μπήκε σε κοσμηματοπωλείο μέσω αρχαίων υπονόμων και έκανε γερή μπάζα

Χρειάστηκαν, μόλις, 11 λεπτά για να φέρουν εις πέρας το καλά μελετημένο σχέδιό τους.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Μέρος του αρχαίου αποχετευτικού συστήματος της Ρώμης


Aπό το περασμένο Σάββατο, η έννοια του ριφιφί έχει περάσει σε άλλο … level αποκτώντας και αρχαιολογική διάσταση. Το αρχαίο αποχετευτικό σύστημα της Ρώμης έγινε η δίοδος διαφυγής για τους ληστές του γνωστού κοσμηματοπωλείου Bulgari, οι οποίοι μέσα σε έντεκα -μετρημένα με το ρολόι- λεπτά άρπαξαν κοσμήματα μισού εκατομμυρίου ευρώ και εξαφανίστηκαν.

bulgarirififi2-city.pngΌπως το περιγράφουν οι Times του Λονδίνου, η συμμορία χτύπησε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου και φαίνεται πως τα είχε μελετήσει όλα με κάθε λεπτομέρεια: Μπήκαν από τα τούνελ του αποχευτικού συστήματος, τα οποία προφανώς είχαν χαρτογραφήσει για να καταλήξουν σε εκείνο που οδηγούσε ακριβώς μέσα στο κοσμηματοπωλείο της Via Condotti, που είναι γεμάτη με επώνυμα καταστήματα.

Μπήκαν στο κατάστημα ανοίγοντας τρύπα στο πάτωμα. Φυσικά τους «τσάκωσε» το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης -ήταν μασκοφόροι- και σήμανε ο συναγερμός. Οι ληστές, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχαν υπολογίσει ακριβώς τον χρόνο που χρειάζεται η αστυνομία για να καταφτάσει και δεν πτοήθηκαν. Ο συναγερμός ήταν συνδεδεμένος με σύστημα ειδοποίησης ιδιωτικής εταιρείας η οποία με τη σειρά της κάλεσε την αστυνομία η οποία θα έφτανε σε επτά λεπτά.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν δεν ήταν να αδειάσουν τις προθήκες, αλλά να ασφαλίσουν μια πλαϊνή πόρτα μέσω της οποίας υπολόγιζαν ότι θα έμπαινε η αστυνομία. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσαν στους εαυτούς τους άλλα 4 λεπτά -τόσο χρειάστηκαν οι αστυνομικοί ώσπου να ανοίξουν αυτήν την πόρτα.

Έντεκα λεπτά, λοιπόν.

Όπως φαίνεται, ήταν αρκετά για να αρπάξουν κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, να βγουν όπως μπήκαν και να εξαφανιστούν μέσα στις δαιδαλώδεις αρχαίες υπόγειες σήραγγες.

«Ενώ ανοίγαμε την πόρτα, τους ακούγαμε να φωνάζουν "πάμε, πάμε"», είπε ένας αστυνομικός στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Φυσικά δεν τους πρόλαβαν και ήταν βέβαια αδύνατο να τους εντοπίσουν μέσα στο υπόγειο αποχετευτικό σύστημα, με τα δεκάδες «παρακλάδια»… Ποιος ξέρει από ποιο φρεάτιο βγήκαν…

bulgarirififi-city.pngΌπως γράφουν οι Times, το υπόγειο αποχετευτικό σύστημα της ρωμαϊκής εποχής διασχίζει όλο το κέντρο της Ρώμης και είναι λειτουργικό μέχρι σήμερα. Οι σήραγγες έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου χάρη στην υψηλής ποιότητας δουλειά των Ρωμαίων. Είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μπορούν μέσα σε αυτές να κινηθούν άνθρωποι και όταν δεν βρέχει, το ύψος του νέρου δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά μέσα σε αυτές. Επιπλέον, δεν είναι πλήρως χαρτογραφημένες, ώστε οι Αρχές να ξέρουν πού καταλήγει καθεμιά και τα παρακλάδια της. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να κάνεις το ριφιφί σου και να φύγεις κύριος!

Στο παρελθόν, η αστυνομία πραγματοποιούσε περιπολίες μέσα στα υπόγεια τούνελ, όπως όμως καταγγέλλουν παράγοντες του εμπορίου, οι έλεγχοι έχουν σταματήσει… Η αστυνομία ελέγχει τώρα τα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης του καταστήματος, ελπίζοντας ότι οι κλέφτες μπορεί να είχαν παρουσιαστεί ως πελάτες το προηγούμενο διάστημα για να βολιδοσκοπήσουν τη διάταξη του χώρου.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ