Πού θα πάνε (αν πάνε) διακοπές φέτος οι Κύπριοι;

Με αφορμή μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι το 2022 οι Κύπριοι δεν ταξίδεψαν ιδιαίτερα, κάναμε ένα δικό μας γκαλοπάκι για το τι διακοπές θα κάνουν φέτος, και λάβαμε αυτές τις απαντήσεις.

Article featured image
Article featured image

Οι καιροί είναι δύσκολοι και το ξέρουμε. Όμως φαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τους Κύπριους να περάσουν λίγες ημέρες χαλάρωσης.

«Που θα πας διακοπές φέτος; Έκλεισες κάπου;». Αυτή είναι -ίσως- η πιο δημοφιλής ερώτηση των ημερών. Δεν είναι όμως εύκολοι οι καιροί για διακοπές. Όλοι πλέον ζούμε στο πετσί μας την αυξητική τάση που έχουν οι τιμές (στα πάντα) και ο μήνας - ιδιαίτερα για τους νέους - βγαίνει με δυσκολία. Με τα δεδομένα αυτά, οι καλοκαιρινές διακοπές μοιάζουν μάλλον για πολλούς με όνειρο που προσαρμόζεται αναλόγως με το πόσο άδειο (δεν) θα είναι το πορτοφόλι τους.

Άλλωστε δεν το λέμε μόνοι εμείς, αλλά και έρευνες. Σε πρόσφατη μάλιστα ανάλυσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (European Trade Union Confederation - ETUC), η οποία στηρίχθηκε στα δεδομένα της Eurostat, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 2022 η Κύπρος ήταν το κράτος-μέλος της ΕΕ με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που δεν μπορούσαν να πάνε διακοπές λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.



Η CITY, προχώρησε σε ένα μίνι γκάλοπ για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ρωτήσαμε Κύπριους εάν έχουν προγραμματίσει διακοπές, και εάν ναι, ποιος θα είναι/ήταν ο προορισμός τους και πόσα στοίχισε. Από το μικρό δείγμα που είχαμε, έγινε αντιληπτό, πως είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό κυρίως τον Αύγουστο και πως το πανέμορφο νησί μας έχει δώσει επιλογές για ολιγοήμερες διακοπές.


Έχουμε προγραμματίσει διακοπές (με τον σύζυγο και τον γιο μας) για τη Σύρο. Θα βρεθούμε στο νησί τον Αύγουστο με αφορμή μια κοινωνική υποχρέωση και θα το συνδυάσουμε. Το ταξίδι μας στοίχισε γύρω στις δύο χιλιάδες ευρώ (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και pocket money).

Μύρια, 35


Δεν έχω προγραμματίσει καλοκαιρινές διακοπές, ούτε το έχω στα πλάνα μου για φέτος. Λίγο οι τιμές, λίγο η δουλειά, κάπως «έμεινα έτσι». Κάτι θα βρω να κάνω όμως κατά τη διάρκεια των αδειών μου. Ίσως κάμπινγκ ή απλά να λιώσω στη θάλασσα. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα και το ποσό που θα διαθέσω ας το υπολογίσουμε γύρω στα 150-200 ευρώ.

Αντρέας, 28


Έχουμε προγραμματίσει διακοπές εντός Κύπρου για μέσα Αυγούστου. Είμαστε τετραμελής οικογένεια και έχουμε κλείσει διακοπές σε κατάλυμα στον Πρωταρά, που μας έχει στοιχίσει γύρω στα 900 ευρώ.

Νικολέτα, 37


Φέτος τον Ιούλιο ταξίδεψα με την παρέα μου στο Περού. Για το ταξίδι ξόδεψα γύρω στις 2500- 3000 χιλιάδες ευρώ για εισιτήρια, διαμονή, φαγητά και τα μεταφορικά. Μετά από αυτό το ταξίδι νομίζω πως δεν θα κάνω διακοπές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Φιλιώ, 25


Δεν έχω προγραμματίσει κάτι για τον φετινό Αύγουστο. Τις ημέρες αυτές θα τις βγάλω με μονοήμερες αποδράσεις στη θάλασσα.

Γκλόρια, 35

paraliakairos.jpg




Φέτος θα ταξιδέψω μέσα στον Αύγουστο στην Κροατία. Για έξι ημέρες εκεί, υπολογίζω πως το ταξίδι θα μου στοιχίσει, συνολικά, γύρω στα 1,200 ευρώ.

Μιχαήλ, 35


Όπως αναφέρει και το σχετικό άρθρο σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (European Trade Union Confederation - ETUC) συγκαταλέγομαι και εγώ ανάμεσα στο ποσοστό εκείνο των εργαζομένων που δεν μπορούν να πάνε διακοπές λόγω της οικονομικής τους κατάστασης - και αυτό ισχύει για τα τελευταία 4 καλοκαίρια που διαμένω μόνη μου με ενοίκιο. Με τους υπερβολικά χαμηλούς μισθούς που συναγωνίζονται τον κατώτατο στον ιδιωτικό τομέα και τα υπερβολικά υψηλά ενοίκια (τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 8% σε αντίθεση με έναν μισθό που παραμένει ίδιος ανά δεκαετία) αλλά και το υπερβολικά υψηλό κόστος ζωής δεν θεωρώ πως είναι εφικτό για κάποιον που ενοικιάζει να μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά και να πάει διακοπές - οι οποίες μπορούν να περιέχουν και απρόοπτα, επιπλέον έξοδα. Με το ίδιο σκεπτικό είναι περιορισμένοι και οι έξοδοι για ποτό ή φαγητό. Στα δικά μου πλάνα είναι μονοήμερες διακοπές στην παραλία - το θετικό είναι ότι διαμένουμε σε νησί.

Νικόλ, 36


Φέτος κάνουμε διακοπές στην Κύπρο. Πήγαμε για ένα σαββατοκύριακο στη Λάρνακα τον Ιούλιο και έχουμε προγραμματίσει διακοπές πέντε ημερών σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά μετά τον 15αύγουστο. Το budget μας είναι 2,500 – 3,000 χιλιάδες ευρώ.

Αννίτα, 36


Το φετινό καλοκαίρι επέλεξα να μείνω εντός και να γίνω τουρίστας στον τόπο μου. Θα επισκεφθώ την Πάφο για μερικές ημέρες και οργάνωσα διάφορες εκδρομές σε ορεινά χωριά για να δώσω παρών σε τοπικά φεστιβάλ. Θα επισκεφθώ και τον Πρωταρά ένα τριήμερο. Γενικά θα απολαύσω τις ομορφιές της Κύπρου. Δεν ήθελα να ταξιδέψω κάπου στην Ελλάδα γιατί με μια έρευνα που έκανα θα μου στοίχιζε 1200 ευρώ αεροπορικά και διαμονή επτά μέρες σε νησί και θα χρειαζόμουν επιπλέον χρήματα για τις ημέρες που θα περνούσα εκεί. Θεωρώ πως με πολύ λιγότερα θα περάσω εξίσου ωραία στην Κύπρο.

Κωνσταντίνος, 30


Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια και θα πάμε για λίγες ημέρες (17-21 Αυγούστου) στον Πρωταρά. Η διαμονή μας έχει στοιχίσει 1200 ευρώ.

Φρόσω, 34


Ετοιμαζόμαστε για διακοπές με τον σύζυγό μου στην Κρήτη για λίγες ημέρες τον Αύγουστο. Τα έξοδά μας μαζί με τα εισιτήρια υπολογίζουμε ότι θα ανέλθουν στο σύνολο στις περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ.
Σόνια, 63


Μέσα στον Ιούνιο βρέθηκα για διακοπές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα Αθήνα κι από εκεί με καράβι για Αγκίστρι. Η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού έγινε λόγω της εγγύτητας με την Αθήνα και των φτηνών ακτοπλοϊκών εισιτήριων μιας και τα εισιτήρια για πιο απομακρυσμένα νησιά ήταν (εξαιρετικά) ακριβά. Τέσσερις ημέρες εκεί μού στοίχισε γύρω στα 600 ευρώ.

Ελπίδα, 29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ