Αν όχι λεωφορεία, τότε τι;

Η CΙΤΥ προτείνει 4 ριζοσπαστικές ιδέες μετακίνησης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων με αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, πιο ρεαλιστικές από αυτήν του Υπουργείου Μεταφορών.

Article featured image
Article featured image

Στον απόηχο των ανακλήσεων οχημάτων που διαθέτουν τους επικίνδυνους αερόσακους TAKATA, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία των ατόμων, των οποίων τα οχήματα πρέπει να ακινητοποιηθούν.

Σίγουρα, η κίνηση για ακινητοποίηση των οχημάτων κρίνεται σοβαρή, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, ωστόσο, υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσον η απόφαση του υπουργικού για χρήση λεωφορείων θα μπορεί να είναι εν τέλει λειτουργική και πραγματικά χρήσιμη για τους πολίτες.

Προφανώς, τα λεωφορεία θα ήταν μια κάποια λύσις αν: α)υπήρχαν βολικές διαδρομές, β) υπήρχαν σταθερά και, κυρίως, συχνά δρομολόγια και γ) υπήρχαν παντού κατάλληλες στάσεις (οι οποίες να προστατεύουν, για παράδειγμα, από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα).


Φαίνεται, λοιπόν, ότι η λύση των λεωφορείων, αντί να διευκολύνει τους πολίτες, ενδεχομένως να τους επιβαρύνει με επιπλέον άγχος και ταλαιπωρία.

Τι εναλλακτικό θα μπορούσε να γίνει; Χωρίς να είμαστε ειδικοί, ίσως, να βόλευε περισσότερο, το κράτος να υποχρέωνε τις αντιπροσωπίες να παραχωρήσουν οχήματα στους ιδιοκτήτες που πλήττονται ή ακόμα και να προχωρήσει το ίδιο σε μίσθωση από εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, δεδομένου και του ότι ο αριθμός των ανακληθέντων οχημάτων είναι μικρός.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα της CITY, χωρίς να είναι υπουργείο Μεταφορών, ούτε καν ΤΟΜ, μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί κάποιες εναλλακτικές ιδέες, ίσως λίγο ριζοσπαστικές, σίγουρα όμως πιο πρακτικές και βολικές από την πρόταση του υπουργείου. Χωρίς διάθεση να υποβαθμίσουμε το πρόβλημα, προτείνουμε τις εξής λύσεις, στην ίδια βάση και λογική που το έπραξε μάλλον και το αρμόδιο υπουργείο.


Α) Μετακίνηση με κάρο


Καθώς ως χώρα δεν διαθέτουμε τρένο, τραμ, ηλεκτρικό, μετρό, παρά μόνο λεωφορεία, η επιστροφή στα κάρα θα μπορούσε να δώσει μια έστω προσωρινή -αλλά κυρίως ρετρό- λύση.

karofj.jpg


Β) Ωτοστόπ


Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης, φερμένος, επίσης, από το παρελθόν, που έγκειται και στο πνεύμα αλληλεγγύης. Μιας και η αλληλεγγύη απουσιάζει από μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας, η λύση αυτή θα συνεισέφερε και στην ενίσχυσή της.

1977_Hitchhiker-Luxemburg-1977.jpg


Γ) Ελικόπτερα


Μια πιο σύγχρονη λύση και αρκετά πρακτική είναι η χρήση ελικοπτέρων με ποικίλα πλεονεκτήματα αφού μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους ανθρώπους, δίνοντας λύση και στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δύο σε ένα.

44347827_1098710150304175_580247272780988416_n.jpg


Δ) Υπουργικές λιμουζίνες/κυβερνητικά οχήματα


Εν τέλει και πάντα στο πνεύμα αλληλεγγύης που προαναφέραμε, θα μπορούσαν να επιστρατευθούν και τα κυβερνητικά οχήματα για το κοινό καλό.

LIMOUZINES.width-750.jpg



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ