Το φυσικό αντιβιοτικό που χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ για να επουλώνουν τα τραύματά τους

H κατανόηση αυτών των πρακτικών μπορεί να έχει σύγχρονο ενδιαφέρον, ιδίως για την αναζήτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης λοιμώξεων.

Article featured image
Article featured image

Οι Νεάντερταλ φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν πίσσα από φλοιό σημύδας όχι μόνο για να στερεώνουν αιχμές σε δόρατα, αλλά και για τη φροντίδα τραυμάτων, έως και 200.000 χρόνια πριν από τη σύγχρονη ιατρική, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η πίσσα σημύδας έχει εντοπιστεί σε αρχαιολογικά ευρήματα σε όλη την Ευρώπη και συνδέεται κυρίως με την κατασκευή εργαλείων. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι είχε και πρακτικές χρήσεις στην αντιμετώπιση τραυματισμών.


Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Κολωνίας, της Οξφόρδης και της Λιέγης αναπαρήγαγαν την ουσία με τεχνικές που θεωρείται ότι ήταν διαθέσιμες στους Νεάντερταλ. Στη συνέχεια, ομάδα από το Cape Breton University στον Καναδά εξέτασε τις ιδιότητές της στο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αντιβακτηριακή δράση απέναντι στο βακτήριο Staphylococcus aureus, που συνδέεται με λοιμώξεις τραυμάτων. Η δράση αυτή ήταν πιο περιορισμένη σε σχέση με σύγχρονα αντιβιοτικά, όπως η Gentamicin, ενώ δεν καταγράφηκε επίδραση στο λεγόμενο E. Coli.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ουσία χρησιμοποιούνταν στοχευμένα για την προστασία τραυμάτων ή δερματικών βλαβών από μόλυνση.

neankolla2.jpg
Πίσσα από φλοιό σημύδας


Η παραγωγή της απαιτεί θέρμανση φλοιού σημύδας μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη, κολλώδης μάζα. Στο πλαίσιο της μελέτης δοκιμάστηκαν διαφορετικές μέθοδοι, όπως καύση σε κλειστό περιβάλλον χωρίς οξυγόνο ή συλλογή της πίσσας που σχηματίζεται σε επιφάνειες κατά την καύση.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η κατανόηση αυτών των πρακτικών μπορεί να έχει σύγχρονο ενδιαφέρον, ιδίως για την αναζήτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης λοιμώξεων που εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

ΠΗΓΗ: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Ποιες ήταν οι 58 γυναίκες που βρέθηκαν θαμμένες σε έναν αρχαίο τάφο στο Περού;

Article featured image

Επιστήμονες ανακάλυψαν 5,5 εκατ. μέλισσες να ζουν κάτω από ένα νεκροταφείο

Article featured image

Δύο έργα πολιτιστικής κληρονομιάς από την Κύπρο ανάμεσα στους νικητές των Βραβείων Europa Nostra