Νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί, όλοι στη σκηνή για έναν ιερό σκοπό

Η σκηνοθέτιδα της πολύ ιδιαίτερης θεατρικής παράστασης ‘Έρεβος’, Βαλεντίνα Φαίδωνος, μας έστειλε μόλις αυτό.

Article featured image
Article featured image

Αργά το απόγευμα. Τηλέφωνο κτυπάει. Διστακτική φωνή μετά τα “Τί κάνεις, τί νέα;” μου λέει μεταξύ άλλων πως “μαζευτήκαμε μια ομάδα και λέμε να ανεβάσουμε μια παράσταση για να βοηθήσουμε οικονομικά τους ασθενείς με λευχαιμία”, “πολύ ωραία”, λέω, “καλή σας επιτυχία” με εμφανή διάθεση πειράγματος διότι ξέρω τί έρχεται. Παύση, “αναρωτιόμαστε αν μπορείς να μας βοηθήσεις στο σκηνοθετικό κομμάτι”, παύση ξανά. “Δεν ξέρω, είναι μεγάλη ευθύνη, θα σκεφτώ και θα σου πω.” Κλείνουμε και η φωνή με παίρνει λίγες μέρες μετά να μου ανακοινώσει πως θα βγούνε για καφέ με το παιδί που είχαν από κοινού την ιδέα και να πάω. Πρόκειται για τη Γιούλα Χριστοφή φυσιοθεραπεύτρια και τον Παντελή Σαββίδη νοσηλευτή. “Θέλουμε να ανεβάσουμε μια κωμωδία, λέει μεταξύ άλλων ο Παντελής, να περάσουμε κι εμείς και ο κόσμος καλά”. Εγώ διστάζω ακόμα. Λίγες μέρες μετά βρέθηκα στην πρώτη πρόβα. Ήταν πειστικοί! Τα παιδιά -εφτά στο σύνολο- προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα με κοινό τους την προσφορά στον άνθρωπο.

Νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί. Ηλικίες από 23 μέχρι… δεν-κάνει-να-ρωτήσω! Με πολλά μποφόρ τρέλας όλοι. Ασκήσεις εμπιστοσύνης, αυτοσχεδιασμός, μοίρασμα να καταλάβουμε ποιος είναι ποιος… Κάποιοι ασχολούνται πρώτη φορά με θέατρο. Ήρθαν μόνο για το σκοπό. Δεθήκαμε. Γέλια, νεύρα, αμηχανία, ξανά γέλια…


erevos3.jpg


Συζητώντας, παρακολουθώντας τους γεννήθηκε ο “Έρεβος”. Η ιστορία και οι χαρακτήρες συνονθύλευμα από πλάκες που κάνουμε μεταξύ μας, βιώματα, τραύματα, συμπεριφορές, ανάκατα με στοιχεία που κράτησα μέσα μου παρατηρώντας ανθρώπους και καταστάσεις, στο δρόμο, στο τρένο, γύρω, πλάι μου.

Πρόκειται για μαύρη κωμωδία για την συναισθηματική δυσκοιλιότητα με κάποια στοιχεία in-yerface theatre, και με τη χρήση φόρμας να βοηθάει στο να ειπωθεί η ιστορία. Γράφτηκε σχεδόν αυτοματοποιημένα αφού αρχικά είχαμε αποφασίσει το ανέβασμα άλλου έργου για το οποίο τελικά δεν μας δόθηκε η άδεια να προχωρήσουμε. Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Μια ανασφαλής βουλιμική, ένας τύπος που φοβάται τη μοναξιά, ένας τύπος που δεν μιλάει, ένας ναρκισσιστής πατέρας, μια παθητική μητέρα, ο καταπιεσμένος γιος τους, πεθαίνουν. Τί συμβαίνει όταν εγκλωβίζονται στο απόκοσμο μέρος που διοικούν δυο παράξενα πλάσματα ο Έρεβος κι ο Ίντ;

Θα τους δοθούν 24 ανθρώπινες ώρες να επιστρέψουν πίσω και να αλλάξουν κάτι από την τελευταία τους σκηνή πριν πεθάνουν. Αν τα καταφέρουν θα περάσουν στην Ανυπαρξία. Αλλιώς θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το παράξενο μέρος που είναι στρωμένο με ελαστικά αυτοκινήτων και θα ζούνε ξανά και ξανά την τελευταία τους σκηνή πριν πεθάνουν. Α, και θα τρώνε μπιζέλια βραστά. Γιατί σε αυτό το μέρος μόνο μπιζέλια βραστά σερβίρουν. Θα καταφέρουν να μάθουν κάτι από αυτή την τελευταία τους περιπέτεια;

Το έργο αυτό αγγίζει με κωμικό τρόπο ζητήματα όπως η μοναξιά που βιώνουν οι νέοι και η δυσκολία να δημιουργηθούν υγιείς σχέσεις, η οικογενειακή δυσλειτουργία, το αναπόφευκτο του θανάτου και το πόσο ίσοι είμαστε τελικά απέναντι στη μοιραία αυτή κατάληξη. Σαν νέος άνθρωπος που προβληματίζομαι με αυτά που όλοι μας βιώνουμε έφερα στη σκηνή σκέψεις που όλοι κάνουμε κατά καιρούς μα μένουν να λουφάζουν μέσα μας.

Τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο Σύνδεσμο Ύστερα Ήρθε Η Άνοιξη για ασθενείς με αιματολογικές ασθένειες.

Το κωμικό στοιχείο λειτουργεί σαν βάλσαμο αφού επί σκηνής λέγονται πράγματα που προβληματίζουν και είναι τροφή για σκέψη. Το ερώτημα που εγείρεται μεταξύ άλλων είναι: μήπως τελικά οι προτεραιότητές μας για το τί έχει νόημα στη ζωή και το τί διαμορφώνει τις ζωτικές μας ανάγκες είναι λάθος; Μήπως την έχουμε δει λάθος; Οι ανάγκες μας είναι δικές μας ή προϊόν επιβεβλημένων αναγκών; Και τελικά ζούμε ή υπάρχουμε απλώς;

Θα χαρούμε να σας δούμε την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Με αυτή την παράσταση ανοίγουμε και τον μήνα λευχαιμίας αφού ο Σεπτέμβριος κάθε έτους είναι αφιερωμένος στους ανθρώπους που παλεύουν με την ασθένεια.

Στην παράσταση παίζουν οι: Γιούλα Χριστοφή, Παντελής Σαββίδης, Νίκη Νικολαϊδου, Τόνυ Έλληνας, Αναστασία Λυσανδρίδου, Γιάννος Καλάνας, Παντελής Σαββίδης ο 2ος.

Η σκηνογραφία είναι του Γιώργου Παπαδόπουλου - Σκηνοτεχνική, το δημιουργικό του Αρτέμη Ψαθά, η διοργάνωση της Ictus Films και του Σύνδεσμου Ύστερα Ήρθε Η Άνοιξη.

Σενάριο/σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Φαίδωνος.

Προπώληση εισιτηρίων soldoutticketbox.com

Α και μπορεί τα παιδιά μου να είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί μα δούλεψαν πολύ σκληρά οπότε το αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει!


Poster_Final.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ