Όταν ο αμερικανός πολιτικός Budd Dwyer αυτοκτόνησε μπροστά στις κάμερες

Μία αυτοκτονία σε ζωντανή μετάδοση συνέβη σαν σήμερα (22 Ιανουαρίου) το 1987.

Article featured image
Article featured image

Ο Budd Dwyer ξεκίνησε την καριέρα του ως δάσκαλος, ώσπου στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο πρόσχαρος χαρακτήρας του τον έκανε γρήγορα αγαπητό και στις αρχές του ‘70 διετέλεσε γερουσιαστής, ενώ αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών.


R._Budd_Dwyer.jpg


Όλα κυλούσαν ήρεμα, ώσπου το 1986 το όνομά του ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο έμελλε να καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής του. Όλα ξεκινήσαν από μία ανώνυμη επιστολή, η οποία έφτασε στα χέρια του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας, Ντικ Θόρνμπεργκ, και η οποία κατηγορούσε ανοιχτά τον Dwyer για δωροδοκία ύψους 300.000 δολαρίων.

Ο ίδιος δεν παραδέχτηκε ποτέ την ενοχή του, ούτε όταν το δικαστήριο του πρότεινε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, ώστε να αποκαλύψει το σκάνδαλο. Η άρνησή του είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματικό πρόστιμο ανάλογο με τα λεφτά που υποτίθεται ότι εισέπραξε για τη δωροδοκία.

Στη συνέντευξη τύπου της 22ης Ιανουαρίου του 1987, ο Budd Dwyer, ενώ όλοι ανέμεναν την παραίτηση του, ο ίδιος συνέχισε να υποστηρίζει πως είναι αθώος, εκφωνώντας τα τελευταία του λόγια, τα οποία προετοίμαζαν το έδαφος γι αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

«Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε 47 χρόνια προκλήσεις, τονωτικές εμπειρίες, χαρούμενες στιγμές και πάνω απ’ όλα την καλύτερη σύζυγο και τα καλύτερα παιδιά που θα μπορούσε ένας άνθρωπος να επιθυμήσει. Η ζωή μου έχει πλέον αλλάξει χωρίς σημαντικό λόγο. Οι άνθρωποι που με καλούν και μου γράφουν είναι εξοργισμένοι και νιώθουν αβοήθητοι. Ξέρουν ότι είμαι αθώος και θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά σε αυτό το έθνος, τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν για να εμποδίσουν την τιμωρία μου για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα. Ορισμένοι που με κάλεσαν είπαν ότι είμαι ένας σύγχρονος Ιώβ. Ο δικαστής Malcolm Muir επίσης σημειώνεται για τις μεσαιωνικές ποινές του».




Με το πέρας της ομιλίας του ο Dwyer, έβγαλε από ένα φάκελο, ένα Μάγκνουμ 357, το οποίο και έστρεψε προς τον εαυτό του, τραβώντας τη σκανδάλη, μπροστά στις κάμερες που κάλυπταν τη συνέντευξη τύπου. Οι υπόλοιποι φάκελοι περιείχαν ένα σημείωμα για την οικογένειά του, μία κάρτα δωρητή οργάνων και ένα γράμμα προς τον νέο κυβερνήτη της Πενσυλβάνια.

budd-dwyer-2.jpg


Η αυτοκτονία του Dwyer δοκίμασε τα όρια της δημοσιογραφίας, καθώς πολλά παιδιά την παρακολούθησαν ζωντανά, με τους κριτικούς των ΜΜΕ να υποστηρίζουν πως τα κανάλια θα έπρεπε να είχαν προστατεύσει το ανήλικο κοινό τους. Αναφορές στην αυτοκτονία του Dwyer συμπεριλήφθηκαν σε πολλές ταινίες και σειρές, όπως και στο «Bowling for Columbine» του Michael Moore. Το συγκρότημα Neurosis χρησιμοποίησε το βίντεο της αυτοκτονίας σε ένα από τα live show τους και μία φωτογραφία ως εξώφυλλο του Pain of Mind, ενώ ο Marilyn Manson προσάρμοσε το ηχητικό από τη σκηνή της αυτοκτονίας στο «Get Your Gunn». Τέλος, οι Faith No More δανείστηκαν τα λόγια του Dwyer «Stay away, this thing will hurt someone» στο τραγούδι «The World is Yours» επιβεβαιώνοντας το μέγεθος αυτής της πράξης, η οποία σημάδεψε την σύγχρονη αμερικανική πολιτική.

649840.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ