Εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος με τεχνολογία mRNA «στέλνει» αισιόδοξα μηνύματα

Σε κλινικές δοκιμές, συνδυαστικά με τη λήψη ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα κατά 44%.

Article featured image
Article featured image


Ένα συνδυαστικό πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια κατά της Covid-19, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα κατά 44% σε κλινικές δοκιμές.

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σχεδόν οι μισές από τις νέες περιπτώσεις μελανώματος διαγιγνώσκονται σε ασθενείς ηλικίας 55 έως 74 ετών. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Merck και Moderna που ανέπτυξαν το εν λόγω εμβόλιο χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «θεαματικά» και ένα «τεράστιο βήμα προς τα μπροστά». Το νέο εμβόλιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για ασθενείς υψηλού κινδύνου με μελάνωμα, αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από τους όγκους των ασθενών για να μάθει στον οργανισμό να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένo/προσωποποιημένο φάρμακο που χορηγείται σε άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψει την επιστροφή του όγκου.

Στην τελευταία φάση 2 της κλινικής δοκιμής, 157 ασθενείς έλαβαν το εμβόλιο σε συνδυασμό με το φάρμακο Keytruda της Merck. Όλοι είχαν διαγνωσθεί με μελάνωμα σταδίου 3 ή 4 και έλαβαν τη θεραπεία μετά από χειρουργική αφαίρεση των όγκων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δυο εταιρειών, ο συνδυασμός του εμβολίου και του φαρμάκου Keytruda μείωσε κατά 44% την πιθανότητα επανεμφάνισης μελανώματος, σε σχέση με την αποκλειστική λήψη του Keytruda.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ελιάφ Μπαρ, επικεφαλής της Merck για την παγκόσμια κλινική ανάπτυξη.

Η Moderna και η Merck, γνωστή ως MSD εκτός της Βόρειας Αμερικής, αναμένεται να δημοσιεύσουν προσεχώς τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από ομότιμους επιστήμονες. Προβλέπουν επίσης να ξεκινήσουν το 2023 δοκιμές της λεγόμενης φάσης 3, δηλ. σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Αυτή τη δοκιμή απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές πριν εγκρίνουν μια νέα θεραπεία. Κι αυτό επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φαρμάκων που επιτυγχάνουν σε μελέτες φάσης 2 αποτυγχάνουν στη συνέχεια στο επόμενο στάδιο των δοκιμών.


Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί DNA που λαμβάνεται από τον όγκο κάθε ασθενούς. Αυτό το γενετικό κομμάτι εισάγεται στη συνέχεια στο αγγελιοφόρο RNA – το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες ενός κυττάρου για την παραγωγή πρωτεϊνών. Μόλις εισέλθει στο σώμα, το mRNA παραδίδει αυτό το κομμάτι κώδικα στα ανθρώπινα κύτταρα, διδάσκοντάς τα να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται. Το εμβόλιο χορηγείται σε εννέα δόσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τρεις εβδομάδες, μαζί με μία αγωγή Keytruda, η οποία επίσης λαμβάνεται κάθε τρεις εβδομάδες.



Οι δύο εταιρείες θα δοκιμάσουν επίσης τον συνδυασμό και σε άλλα είδη καρκίνου. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει σε πολλούς τύπους όγκων, όχι μόνο στο μελάνωμα», δήλωσε ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό τις δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας mRNA για την παροχή ενός εμβολίου που «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να στοχεύει τους καρκινικούς όγκους.

Ο Jeffrey Weber, κύριος ερευνητής της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου Perlmutter στο NYU Langone, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν τα πρώτα στοιχεία ότι μια εξατομικευμένη προσέγγιση εμβολίου νεοαντιγόνου μπορεί να είναι ευεργετική σε περιπτώσεις μελανώματος.

Η Julie Bauman, διευθύντρια του κέντρου καρκίνου στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε ότι τα εμβόλια mRNA για τον καρκίνο είναι ειδικά προσαρμοσμένα ώστε να στοχεύουν τον καρκίνο κάθε ατόμου. «Παίρνεις τον ιστό από έναν όγκο, δημιουργείς αλληλουχία και στη συνέχεια σε διάστημα έξι εβδομάδων κατασκευάζεις ένα εμβόλιο που ταιριάζει με τις 10 έως 20 κορυφαίες μεταλλάξεις», δήλωσε η ίδια. Η Bauman δήλωσε ότι το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου ώστε να στοχεύει επιλεκτικά αυτά τα καρκινικά κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή αποτελεί μέρος μιας εξαετούς συνεργασίας μεταξύ της Merck και της Moderna στον τομέα της ανάπτυξης εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου. Τον Οκτώβριο, η Merck συμφώνησε να καταβάλει στη Moderna 250 εκατ. δολάρια για την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορία του mRNA-4157/V940.


Με πληροφορίες από ΕΡΤ & Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ