Ποια είναι τελικά η «Βασίλισσα των Χριστουγέννων» και γιατί ξέσπασε διαμάχη για τον τίτλο;

Η Μαράια Κάρεϊ προσπάθησε να τον κατοχυρώσει επίσημα, αλλά αυτό δεν άρεσε σε όλους.

Article featured image
Article featured image


Μια διαμάχη έχει ξεσπάσει σχετικά με το ποια ποπ τραγουδίστρια κατέχει τον τίτλο της «Βασίλισσας των Χριστουγέννων», μετά την απόπειρα της Μαράια Κάρεϊ να τον κατοχυρώσει επίσημα.

Η Ελίζαμπεθ Τσαν, η οποία ερμηνεύει αποκλειστικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπέβαλε επίσημη ένσταση κατά της απόπειρας της Μαράια να κατοχυρώσει τον τίτλο. Ενώ η συνάδελφός τους, Darleen Love, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία έλεγε ότι εκείνη ήταν η «Βασίλισσα των Χριστουγέννων» πριν καν αποκτήσει φήμη η Κάρεϊ.

Η Τσαν ανακάλυψε ότι η Κάρεϊ είχε κάνει αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, προτού κυκλοφορήσει δίσκο με τον τίτλο «The Queen of Christmas». Ήταν απογοητευτικό, είπε, το γεγονός ότι διαπίστωσε πως η Κάρεϊ έκανε μια κίνηση που θα έπληττε τη δική της καριέρα.

Σε περίπτωση που η Κάρεϊ πετύχει τον στόχο της, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τις υπόλοιπες καλλιτέχνιδες να χρησιμοποιούν τη φράση «Βασίλισσα των Χριστουγέννων» σε άλμπουμ ή προϊόντα.

Η αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2021 από την Μαράϊα, αλλά μόλις πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Το άλμπουμ της Κάρεϊ του 1994, «Merry Christmas», είναι ένα από τα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.



Περιλάμβανε την επιτυχία «All I Want for Christmas is You», η οποία έφτασε στην πρώτη θέση στα βρετανικά charts για πρώτη φορά το 2020, αφού πέρασε ένα ρεκόρ 69 εβδομάδων στο top 40.

Η 53χρονη Κάρεϊ έχει κυκλοφορήσει πολλά άλλα σινγκλ που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και δίνει τακτικά εορταστικές παραστάσεις.

Η 81χρονη Darlene Love, ηχογράφησε το τραγούδι «Christmas (Baby Please Come Home)» το 1963.



Η ίδια έγραψε στο Facebook ότι «μπερδεύτηκε» με τις ενέργειες της Κάρεϊ, ρωτώντας αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο.

«Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν με ανακήρυξε επίσημα βασίλισσα των Χριστουγέννων πριν από 29 χρόνια, ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει το All I want For Christmas Is You», έγραψε αναφερόμενη στην Κάρεϊ.

Και πρόσθεσε: «Στα 81 μου χρόνια δεν αλλάζω τίποτα. Βρίσκομαι στη βιομηχανία εδώ και 52 χρόνια».

Η Love έγραψε ότι αν η Κάρεϊ είχε πρόβλημα, θα έπρεπε να «καλέσει τον Ντέιβιντ ή τον δικηγόρο μου».



Η Ελίζαμπεθ Τσαν, μια λιγότερο γνωστή τραγουδίστρια, ισχυρίζεται ότι εκείνη είναι η «Βασίλισσα των Χριστουγέννων» αφού γράφει και ερμηνεύει αποκλειστικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.



Η Τσαν άρχισε να ασχολείται με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια το 2012, όταν παραιτήθηκε από την προηγούμενη δουλειά της και από τότε έχει κυκλοφορήσει 11 τίτλους. «Όταν μου δόθηκε ο τίτλος της “βασίλισσας των Χριστουγέννων”, αυτό ήταν σημαντικό για εμένα», δήλωσε στη Wall Street Journal, επικαλούμενη άρθρο του New Yorker πριν από τέσσερα χρόνια, που την αποκαλούσε έτσι. «Τα Χριστούγεννα είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης για εμένα. Είναι η ζωή μου, το κάλεσμά μου», συμπλήρωσε.

Στην επίσημη ένστασή της, η Τσαν επεσήμανε ότι η Κάρεϊ έχει πει σε συνεντεύξεις πως δεν θέλει τον τίτλο. «Θέλω να πω ταπεινά ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου κάτι τέτοιο [Βασίλισσα των Χριστουγέννων]», είχε πει η σταρ σε ραδιοφωνική συνέντευξη το 2021, ανέφερε στην αίτησή της η Τσαν.

Από την άλλη, στην αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος που κατέθεσαν οι δικηγόροι της Μαράια, σημειώνεται: «Το όνομα “βασίλισσα των Χριστουγέννων” υποδηλώνει την Μαράια Κάρεϊ, της οποίας η συγκατάθεση είναι καταγεγραμμένη».

Η 42χρονη Τσαν είπε στο περιοδικό Variety ότι πιστεύει ότι τα Χριστούγεννα είναι «για όλους».

«Τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να ανήκουν σε κανέναν και νιώθω πολύ έντονα ότι κανείς δεν θα έπρεπε να προσπαθήσει να τα μονοπωλήσει με τον τρόπο που επιδιώκει να το κάνει η Μαράια», είπε.



Με πληροφορίες από BBC, lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ