Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός προήλθε από τα ζώα, λέει Κινέζος ειδικός

Συνεχίζεται το «σίριαλ».

Article featured image
Article featured image

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 προέρχεται από ζώα, δήλωσε χθες ο πρώην επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.


Ο Τζορτζ Γκάο, ο οποίος μιλούσε σε σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο για την προετοιμασία για πανδημίες, ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19 στο Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019.


«Ακόμη και τώρα, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποια ζώα είναι ο ξενιστής ή η πηγή», δήλωσε. «Για να μην τα πολυλογώ, δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ποια ζώα ήταν εκεί από όπου προέρχεται ο ιός».


Η προέλευση της πανδημίας COVID-19 παραμένει άγνωστη, με επικρίσεις ότι η Κίνα έχει σταματήσει τις προσπάθειες για περαιτέρω διερεύνηση. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε από την πλευρά της ότι πάντα υποστήριζε όλες τις προσπάθειες για τη διερεύνηση της πηγής.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι όλες οι υποθέσεις για την προέλευση του COVID-19 παραμένουν ως πιθανά ενδεχόμενα στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ότι ο ιός συνδέεται με ένα εργαστήριο υψηλής ασφάλειας για τη μελέτη επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών στη Γουχάν. Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση. Ο ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από ζώα, πιθανότατα νυχτερίδες.


Δεδομένα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας μεταφορτώθηκαν σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων από Κινέζους επιστήμονες τον περασμένο μήνα. Περιελάμβαναν γενετικές αλληλουχίες που βρέθηκαν σε περισσότερα από 1.000 περιβαλλοντικά και ζωικά δείγματα που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020 στην αγορά θαλασσινών στη Γουχάν.


Τα δεδομένα έδειξαν ότι το DNA από πολλά είδη ζώων - συμπεριλαμβανομένων των σκύλων ρακούν - εντοπίστηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα που βρέθηκαν θετικά για τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν οι πιο πιθανοί αγωγοί της νόσου, σύμφωνα με μια ομάδα διεθνών ερευνητών.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ