Το εντυπωσιακό Νότιο Σέλας στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας

Φέτος το σέλας είναι ασυνήθιστα έντονο, πολύχρωμο και λαμπερό, προσφέροντας μοναδικής ομορφιάς εικόνες στους παρατηρητές.

Article featured image
Article featured image

Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας έχουν ξετρελαθεί τις τελευταίες ημέρες με το εκπληκτικό θέαμα που τους προσφέρει στον ουρανό το Νότιο Σέλας.

Κάθε Μάρτιο, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το φαντασμαγορικό μετεωρολογικό φαινόμενο που συνεχίζεται ολόκληρο το φθινόπωρο και τον χειμώνα (Μάρτιο με Αύγουστο εκεί), αλλά ειδικά φέτος το σέλας είναι ακόμα πιο έντονο, πολύχρωμο και λαμπερό, προσφέροντας αξέχαστες εικόνες στους κατοίκους.

Ανάμεσά τους είναι πολλοί που ταξιδεύουν ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο για να βρουν το καλύτερο δυνατό σημείο από όπου μπορούν να το θαυμάσουν, μακριά από τα φώτα της πόλης και τα σύννεφα.



Το φαινόμενο, που στη γλώσσα των επιστημόνων ονομάζεται aurora australis (aurora borealis στο βόρειο ημισφαίριο), προκαλείται από τις εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου και τις ηλιακές καταιγίδες που βομβαρδίζουν με ηλεκτρόνια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, δημιουργώντας τα πολύχρωμα φώτα στον ουρανό.

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε εντυπωσιακό θέαμα, λέει στον Guardian ο Ιαν Γκρίφιν, αστρονόμος και διευθυντής του Μουσείου του Οτάγκο. «Αυτήν την εποχή του χρόνου, κοντά στην εαρινή ισημερία, το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου και το μαγνητικό πεδίο της Γης ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε, αν υπάρξει ηλιακή καταιγίδα, τα υλικά πέφτουν πολύ εύκολα στο μαγνητικό πεδίο της Γης», προσθέτει.


Το σέλας είναι συνήθως ορατό από το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το φωτεινό σόου ήταν τόσο έντονο που ήταν ορατό μέχρι το Όκλαντ, στο Βόρειο Νησί.

Ο Τζέιμς Ο’Ντέι κατοικεί στο Νότιο Νησί και «κυνηγά» το σέλας με τη φωτογραφική μηχανή του. Είναι μέλος μίας ομάδας τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν εφαρμογές που τα ειδοποιούν ποια βράδια είναι τα καλύτερα για να παρατηρήσουν το φαινόμενο, και βασίζονται σε μετεωρολογικούς χάρτες για να βρίσκουν τοποθεσίες με αρκετά καθαρό ουρανό για φωτογραφίες.



Συνήθως, ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει το σέλας όπως δεν μπορεί να το δει κάποιος με γυμνό μάτι, ούτε ο ίδιος ο φωτογράφος. Πολλές φορές, σημειώνει ο Ο’Ντέι, βλέπει δικές του φωτογραφίες και εντοπίζει στοιχεία που δεν είχε καν φανταστεί όταν τις έβγαζε.




Ο ηλιακός κύκλος διαρκεί περίπου 11 χρόνια και αυτήν τη φορά το ηλιακό μέγιστο (η κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας) θα συμβεί το 2026. Μέχρι τότε, οι Νεοζηλανδοί θα έχουν πολλές ευκαιρίες να θαυμάσουν το σέλας στον ουρανό τους.

notioselas1.png
THANH NGUYEN


notioselas2.png
RICHARD ZHENG

notioselas3.png


notioselas3.png
DAN DIRKS


notioselas5.png
KRISTIE KNIGHT/@KRILLKNIGHT



Πηγή: Protagon.gr / Guardian
Πηγή Φωτογραφιών: ΒΒC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ