Στο Διεθνές Δικαστήριο θα συζητηθεί «αν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας»

Ποιες χώρες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Ν. Αφρικής να φέρει στο προσκήνιο την εν λόγω συζήτηση.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Mohammed Salem/Reuters

Ένα διήμερο δημόσιων ακροάσεων ξεκινά σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά από πρωτοβουλία κατά κύριο λόγο της Νότιας Αφρικής να φέρει στο διεθνές προσκήνιο το ερώτημα αν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αίτημα της Νότιας Αφρικής για σύγκληση του δικαστηρίου κατατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, με την αφρικανική χώρα να κατηγορεί το Ισραήλ για το θάνατο τεράστιου αριθμού αθώων πολιτών, κυρίως παιδιών· τον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστίνιων και την καταστροφή των οικιών τους, καθώς και για τις προκλητικές δηλώσεις πολλών Ισραηλινών αξιωματούχων που χαρακτήριζαν τους Παλαιστίνιους ως υπάνθρωπους που άξιζαν να τιμωρηθούν συλλογικά.

Σύμφωνα με την Πραιτόρια, όλες οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν παραβιάσεις της Σύμβασης περί Γενοκτονίας των Ηνωμένων Εθνών του 1948, την οποία έχει υπογράψει το Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει διαμηνύσει ότι θα εκπροσωπηθεί κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για να υπερασπιστεί τις θέσεις του.

genocide-convention-1024x658.png
Οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας του ΟΗΕ. Πηγή: treaties.un.org



Ποιες χώρες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Ν.
Αφρικής

Τόσο η Νότια Αφρική, όσο και το Ισραήλ συγκαταλέγονται μεταξύ των 153 κρατών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας του ΟΗΕ
, η οποία δίνει στο Διεθνές Δικαστήριο τη δικαιοδοσία να αποφαίνεται επί διαφορών σχετικά με τη συνθήκη.

Όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση υποχρεούνται να μην διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας, καθώς επίσης να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψή της ή την τιμωρία της. Ως γενοκτονία ορίζονται οι ενέργειες που πραγματοποιούνται με σκοπό να καταστρέψουν συνολικά ή εν μέρει μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα.


Πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία της Ν. Αφρικής:

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, με 57 κράτη-μέλη

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, με 22 κράτη-μέλη

Η Μαλαισία

Η Τουρκία

Η Ιορδανία

Η Βολιβία

Οι Μαλδίβες

Η Ναμίμπια

Το Πακιστάν

Η Κολομβία

Η Βραζιλία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και απορρίπτουν τις κατηγορίες περί γενοκτονίας, με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι να χαρακτηρίζει την νοτιοαφρικανική πρόταση «αντιπαραγωγική, χωρίς αξία και χωρίς καμία απολύτως βάση».


Τι αναμένεται από την προσφυγή

Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου μπορεί να πάρει χρόνια για να τελεσιδικήσει, όμως προσωρινά μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν εντός λίγων εβδομάδων. Θεωρητικά, τα μέρη έχουν τη νομική υποχρέωση να συμμορφωθούν, όμως το δικαστήριο δεν διαθέτει την απαραίτητη εξουσία για να την επιβάλλει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε περίπτωση καταδίκης της ισραηλινής επιθετικότητας, θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν εκτοπίσει από τις οικίες τους το 85% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα και έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους, με περίπου 10.000 νεκρά παιδιά μεταξύ αυτών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ