Πόσο πιθανόν είναι να πέσει στα χέρια μας ένα πλαστό χαρτονόμισμα ευρώ;

Και τρεις (απλοί) τρόποι για να τα αναγνωρίζουμε.

Article featured image
Article featured image

Περίπου 467.000 πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2023, που σύμφωνα με την ΕΚΤ αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ κατ’ αναλογία προς το σύνολο των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία.

Εξού και σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η πιθανότητα να λάβετε πλαστό χαρτονόμισμα είναι πολύ μικρή. Ειδικότερα, πέρυσι εντοπίστηκαν μόλις 16 πλαστά ανά 1 εκατομμύριο γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία.

eurofake.png



Αν και η αναλογία είναι πολύ μικρή, ο πραγματικός αριθμός πλαστών τραπεζογραμματίων αυξήθηκε συγκριτικά με το 2022, καθώς τότε ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ήταν εξαιρετικά χαμηλός μετά την πανδημία COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παρέμεινε χαμηλότερος συγκριτικά με τα έτη που προηγήθηκαν της πανδημίας.

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε πάνω από το 70% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

eurofake2.png



Το 97,2% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 1,9% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,9% σε άλλα μέρη του κόσμου.


Πώς ανιχνεύεται ένα πλαστό χαρτονόμισμα


Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια ανιχνεύονται εύκολα, διότι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είτε δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι πολύ κακές απομιμήσεις.

Στα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα και προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία εξασφαλίζουν την εύκολη αναγνώρισή τους από τους πολίτες και τα προστατεύουν από την παραχάραξη. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τραπεζογραμματίων ευρώ. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος γνησιότητας πρέπει να περιλαμβάνει πάντοτε την εξέταση περισσοτέρων του ενός χαρακτηριστικών ασφαλείας.


Πώς μπορείτε να ελέγξετε τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων χωρίς εξοπλισμό;

Η γνησιότητά των τραπεζογραμματίων ευρώ μπορεί να επαληθευτεί με τρεις απλούς ελέγχους:

- Έλεγχος με την αφή: Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση. Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.

Η χαλκογραφική ή ανάγλυφη εκτύπωση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χαρακτηριστικών που γίνονται αισθητά με την αφή και εμφανίζονται στην κεντρική εικόνα και σε ορισμένα σημεία της πρόσθιας όψης του τραπεζογραμματίου.

Captureeuro.PNG



- Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως και διακρίνετε το υδατογράφημα, την ταινία ασφαλείας και το ημιτελές σχεδίασμα. Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω όψη των γνήσιων τραπεζογραμματίων.

hmitari.PNG



- Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην μπροστινή όψη μπορείτε να δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα πάνω στο ολόγραμμα. Στην πίσω όψη μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα, στα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ ή τον αριθμό που αλλάζει χρώμα στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ τα ΕΔΩ αναλυτικά και με εικόνες.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας του τραπεζογραμματίου πρέπει να ελέγχονται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Η διαδικασία για το κάθε χαρτονόμισμα περιγράφεται στην ειδική ιστοσελίδα για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.



Πιστεύετε πως λάβατε πλαστό χαρτονόμισμα; Τι να κάνετε


Δεδομένου πως η χρήση πλαστών τραπεζογραμματίων για πληρωμές αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη, η ΕΚΤ ενθαρρύνει το κοινό να απευθύνεται στις αρχές σε περίπτωση που υπάρχει υποψία πως το τραπεζογραμμάτιο που κρατά κάποιος στα χέρια του είναι πλαστό. Αρχικά, η ΕΚΤ συμβουλεύει πρώτα να γίνεται μία απευθείας σύγκριση με ένα τραπεζογραμμάτιο που είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Στη συνέχεια και εφόσον οι υποψίες αποδειχθούν βάσιμες, αναφέρει πως ο επηρεαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιήσει την αστυνομία ή – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την εμπορική του τράπεζα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ