Μπορούν πράγματι οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ να προκαλέσουν σεισμική δραστηριότητα;

Αρκετών ρίχτερ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Article featured image
Article featured image

Τον περασμένο Ιούλιο, οι φαν της Τέιλορ Σουίφτ που παρακολούθησαν τις δυο συναυλίες της στο Σιάτλ, χόρευαν τόσο ξέφρενα που προκάλεσαν σεισμική δραστηριότητα ισοδύναμη με σεισμό 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με μελέτη. Τώρα, μια άλλη ερευνητική ομάδα μελέτησε τη σεισμική δραστηριότητα που προκλήθηκε σε μια συναυλία της Σουίφτ στο Λος Άντζελες.

taylor-swift-eras-tour-2000x1275-64d542272ca20.jpg



Προηγουμένως, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο ρυθμός μπορούσε να προκαλέσει αρμονικές δονήσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση των δυο συναυλιών της Σουίφτ, οι σεισμοί προκλήθηκαν από τους οπαδούς που χόρευαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Η μελέτη, με επικεφαλής την Γκαμπριέλ Τεπ από το Caltech, έδειξε ότι οι σεισμικές δονήσεις προκλήθηκαν από την κίνηση του πλήθους και όχι από την ίδια τη μουσική.

Οι ερευνητές εντόπισαν διακριτά σεισμικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε τραγούδι χρησιμοποιώντας φασματογραφήματα. Διαπίστωσαν ότι κάθε τραγούδι της Σουίφτ είχε το δικό του ξεχωριστό σήμα δονήσεων, με το «Shake It Off» να έχει το υψηλότερο.

«Αυτή η ενέργεια απελευθερώθηκε σε μερικά λεπτά και όχι σε ένα δευτερόλεπτο όπως συμβαίνει με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους. Με βάση τη μέγιστη ένταση της δόνησης, η ισχυρότερη δόνηση ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2», δήλωσε η Τεπ.

Τα πειράματα επιβεβαίωσαν περαιτέρω ότι η κίνηση του πλήθους δημιούργησε αρμονικές δονήσεις.



Αποκωδικοποίηση των σημάτων

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τον σεισμό 2,3 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Τέιλορ Σουίφτ στο Σιάτλ, στο πλαίσιο της περιοδείας της «Eras». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Καλιφόρνιας ζήτησε από τους ερευνητές να μελετήσουν τα ευρήματα από τη συναυλία της Σουίφτ τον Αύγουστο στο Λος Άντζελες.

Η Τεπ και οι συνεργάτες της εγκατέστησαν ισχυρούς αισθητήρες κίνησης στο στάδιο SoFi και συνέλεξαν δεδομένα και πληροφορίες από τους κοντινούς σταθμούς του σεισμικού δικτύου. Στη συνέχεια, αναζήτησαν έναν τρόπο για να εξαγάγουν τα σήματα του δονήσεων από τα φασματογραφήματα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στην ανάλυση ηφαιστειακών δονήσεων, ένα από τα ερευνητικά πεδία της Τεπ.

Η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει στα φασματογραφήματα 43 από τα 45 τραγούδια που ακούστηκαν στη συναυλία. Τα δεδομένα βοήθησαν επίσης στην αποκρυπτογράφηση της «ακτινοβολούμενης ενέργειας» κάθε τραγουδιού. Με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγεθος των σεισμικών δονήσεων που προκλήθηκαν από τους οπαδούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Seismological Research Letters».


ΠΗΓΗ: Interesting Engineering μέσω ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ