Τα φυλακισμένα ελάφια και οι δικηγόροι της Μονής Αββακούμ

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την πολυσυζητημένη υπόθεση της Μονής Αββακούμ, που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής, αλλά και το κατά πόσον οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους μοναχούς κατέχουν ή όχι άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τον δικηγορικό σύλλογο.

Article featured image
Article featured image



Εδώ και μέρες αποκαλύφθηκε πως περιφραγμένο κτήμα στο οποίο βρίσκονται παράνομα φυλακισμένα ελάφια στην περιοχή του Λυθροδόντα συνδέονται με τη Μονή Αββακούμ, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την αστυνομία να εξετάζουν την υπόθεση, στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου που ξέσπασε στην Εκκλησία της Κύπρου.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ο οποίος ανέφερε στο Σίγμα πως στον περιφραγμένο χώρο υπάρχουν δύο ελάφια και πως η αστυνομία ζήτησε ενημέρωση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Πρόσθεσε επίσης, ότι πρόκειται να ακολουθηθεί η νενομισμένη διαδικασία όσον αφορά την καταχώρηση της υπόθεσης για την συγκεκριμένη παράβαση.



Τι συμβαίνει με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπιση των μοναχών;

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η νομιμότητα ενός εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν τη Μονή Αββακούμ, με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να προχωρεί σε καταγγελία στην αστυνομία ζητώντας της ποινική δίωξη του δικηγόρου Αναστάσιου Βαβούσκου, μιας και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» δεν είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και δεν συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο των ασκούντων τη δικηγορία.

Ως εκ τούτου όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, εξήγησε πως η καταγγελία προέκυψε κατόπιν πληροφοριών στον ΠΔΣ μέσα από δημοσίευμα και είχαν σχέση με την εμπλοκή κάποιου φερόμενου ως δικηγόρου εξ Ελλάδος ο οποίος ετοίμασε και υπέβαλε υπόμνημα στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου για λογαριασμό των καταγγελλόμενων. «Πρόκειται για πολυσέλιδο κείμενο που φέρει την υπογραφή του ως δικηγόρου και στο ίδιο υπόμνημα έχει προσθέσει τον δικό του διακριτικό τίτλο. Συνεπώς λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός αυτό, κρίναμε καθηκόντως ότι έπρεπε να θέσουμε το θέμα στην αστυνομία για να το διερευνήσει. Ο περί δικηγόρων νόμος απαγορεύει ρητά την άσκηση της δικηγορίας από οποιοδήποτε πρόσωπο δεν είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο ή δεν έχει ανανεώσει την άδεια», είπε.



Έπειτα από την γνωστοποίηση της καταγγελίας προς τις Αρχές σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι των μοναχών «για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας και ενημέρωσης του κοινού», όπως σημειώνουν, « η κα. Ανδριάνα Κλαΐδη είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος στο Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, με αριθμό μητρώου 2499 και με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος για το έτος 2023-24 με αριθμό 2366, ως επίσης και όλοι οι δικηγόροι του γραφείου κατέχουν άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος καθώς και ανανεωμένη για το έτος 2023-24. Η κα. Ανδριάνα Κλαΐδη είναι επίσης εγγεγραμμένης δικηγόρος στο μητρώο των δικηγόρων της Αγγλίας και Ουαλίας από το έτος 2006. Όσον αφορά τον δικηγόρο κον Αναστάσιο Βαβούσκο, είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με αριθμό Μητρώου 4071 και επαγγελματική έδρα στη Θεσσαλονίκη οδός Ερμού 1. Περαιτέρω, ο κος Αναστάσιος Βαβούσκος είναι κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ειδικότερα αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, χειροθετηθείς από τον Αείμνηστο Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνό. Ενημερώνουμε το κοινό, το άρθρο 2(1) (ii) ρητά προνοεί πως η παρασκευή και/ή μελέτη οποιουδήποτε δικογράφου εκ μέρους πελάτη δια σκοπούς της παραγράφου αυτής «δικόγραφο» περιλαμβάνει κάθε έγγραφο που καταχωρείται στο Δικαστήριο και αποτελεί μέρος της δικογραφίας».

Παράλληλα αναφέρουν ότι «δεν περιλαμβάνει έκθεση εμπειρογνώμονα ή κατάθεση μάρτυρα που περιέχει έκθεση γεγονότων. Το επίδικο «Υπόμνημα» που στάλθηκε εκ μέρους των εν αργία Αρχιμανδριτών Νεκταρίου και Πορφυρίου προς την ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου με την οποία οι δικηγόροι των μοναχών αξίωσαν την ακύρωση της όλης διαδικασίας, αποτελούσε Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του Δρ. Αναστάσιου Βαβούσκου ως ειδικός Κανονολόγος και Εμπειρογνώμονας επί του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Συνεπώς, δεν αποτελούσε «δικόγραφο» υπό την πιο πάνω έννοια και Ερμηνεία του Νόμου.Οι πιο πάνω δικηγόροι επιφυλάσσουν άπαντα τα δικαιώματά τους εναντίων όλων εν σχέση με την ανυπόστατη και κακόβουλη καταγγελία που έχει γίνει στην Αστυνομία, σκοπός της οποίας είναι να βλάψει τα επαγγελματικά και προσωπικά δικαιώματά των δικηγόρων και την νομική τους υπόσταση».

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι «η κακόβουλη καταγγελία από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο δια του Προέδρου της, είχε ως απώτερο σκοπό τον επηρεασμό της εν εξελίξει υπόθεσης των πελατών τους. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κος. Μιχάλης Βορκάς, ο οποίος διορίστηκε για προάσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων – μελών του, παραπλανεί το κοινό, δεν αποκαθιστά την αλήθεια και παραλείπει να αναφέρει την δική του εμπλοκή και συμμετοχή στην υπό διερεύνηση από την Αστυνομία υπόθεση, και την δική του παραδοχή ως Θρονικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής και Δικηγόρος και/ή νομικός σύμβουλος του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας».



Σε νέα ανακοίνωσή τους λίγη ώρα αργότερα, θέλησαν να ξεκαθαρίσουν πως, «ο Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, υπό αυτήν την ιδιότητα, δηλαδή του κληρικού, εκπροσωπεί και χειρίζεται την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και μόνο ως προς την εκπροσώπηση των μοναχών ενώπιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων. Τα ανωτέρω αναιρούν τα περιεχόμενα στην κατατεθείσα καταγγελία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Νόμου περί Δικηγόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, ατυχώς για τον καταγγέλλοντα, ο Νόμος περί Δικηγόρων δεν εφαρμόζεται και τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους παρακάτω εκτιθέμενους λόγους:

Τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια δεν είναι δικαστήρια υπό την έννοια, που το άρθρο 2(1) του Νόμου περί Δικηγόρων προσδίδει στον όρο «Δικαστήριο», υπό τον οποίο όρο περιλαμβάνονται αποκλειστικά το Ανώτατο ή κάθε άλλο δικαστήριο κατώτερο τούτου και οποιοδήποτε δικαστής αυτών».

«Συνεπώς, τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, ως δικαστήρια μη κατώτερα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρου Νόμου και κατόπιν τούτου, ο Νόμος περί Δικηγόρων δεν εφαρμόζεται στα εκκλησιαστικά δικαστήρια. Ως προς τα συγκεκριμένα δικαστήρια, εφαρμόζεται ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου και ειδικότερα το άρθρο 26 δ΄ (Παράρτημα Β΄, Εκκλησιαστικό Ποινικό Δίκαιο, ΙΙ. Ποινική Δικονομία, Β΄ Κύρια Διαδικασία), κατά το οποίο ο κατηγορούμενος επιλέγει ως συνήγορο: α) ή κληρικό, β) ή δικηγόρο πενταετούς πραγματικής ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος στην Κύπρο που είναι μέλος της Εκκλησίας της Κύπρου. Αμφότεροι, λοιπόν, οι δικηγόροι εκπροσωπούμε τους κληρικούς ενώπιον της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης συμφώνως προς τα προβλεπόμενα από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και ουδέν κώλυμα υπάρχει και για τους δύο δικηγόρους, συνηγόρους των μοναχών, να εκπροσωπούν αυτούς ενώπιον των οργάνων που υπηρετούν την εκκλησιαστική δικαιοσύνη στην Κύπρο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ