Η πλημμύρα στην αποθήκη φαρμάκων «ξέβρασε» ένα νέο σκάνδαλο

Μετά τη θεομηνία και την καταστροφή φαρμάκων αποκαλύφθηκε μια κυπριακή πατέντα με ιδιώτη να λαμβάνει 135 χιλιάδες ευρώ από το κράτος.

Article featured image
Article featured image

Άλλο πάλι και τούτο. Η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», για την καταστροφή μεγάλης ποσότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων σε αποθήκη του Υπουργείου Υγείας, που πλήγηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα, έγινε η αιτία για να αποκαλυφθεί άλλη μια κυπριακή πατέντα, αφού ιδιοκτήτης της αποθήκης φαίνεται να έβγαζε χρήματα από το κράτος. Και εμείς γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός σκανδάλου που βλέπει το φως της δημοσιότητας.


Ο ιδιοκτήτης της εν λόγω αποθήκης που πλήγηκε από τη θεομηνία, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, την ενοικίαζε έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού στο κράτος. Παράλληλα ανέφερε πως οι εκθέσεις της Υπηρεσίας για την εν λόγω αποθήκη άρχισαν να ετοιμάζονται από το 2018, ενώ είχαν κατά καιρούς γίνει επισημάνσεις προς του εμπλεκόμενους όσον αφορά τη νομιμότητα του υποστατικού. Μάλιστα αποκάλυψε πως «η αποθήκη ανήκε στην κατηγορία των υποστατικών που το κράτος ενοικιάζει για έξι χιλιάδες ευρώ και ο ιδιοκτήτης το υπενοικιάζει στο κράτος για 135 χιλιάδες ευρώ».

Σύμφωνα με την κ. Πετρίδη το συμβόλαιο για συμφωνία του ιδιώτη με το κράτος είχε ολοκληρωθεί το 2012 και από τότε, παρόλο που συνέχιζε να χρησιμοποιείται από το κράτος ως αποθήκη φαρμάκων, δεν είχε υπογραφεί νέο συμβόλαιο.



Ακόμα να αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς

Πάντως σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» στην εν λόγω αποθήκη φυλάσσονται εξειδικευμένα φάρμακα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, εξειδικευμένες θεραπείες τις οποίες λαμβάνουν οι ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ και ανήκουν στον ΟΑΥ, αλλά και τα φάρμακα που χρειάζεται ο ΟΚΥπΥ για τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αξιολογηθεί η ζημιά και ο ακριβής αριθμός φαρμάκων που καταστράφηκαν. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «από τις 28 Μαρτίου και όταν είχαμε ενημερωθεί για την πλημμύρα και την καταστροφή φαρμάκων, στείλαμε επιστολή στη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας ζητώντας να μας ενημερώσει για το συνολικό ύψος της ζημιάς αλλά και για τη ζημιά που υπέστησαν ΟΑΥ, υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ ξεχωριστά αφού στην αποθήκη φυλάσσονται φάρμακα και για τα τρία αυτά μέρη. Περιμένουμε απαντήσεις για να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ανέφερε ότι από το συμβάν δεν προέκυψε ζήτημα στην παροχή φαρμάκων προς τους ασθενείς και πως τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν επακριβώς για το μέγεθος της ζημιάς.

Όσον αφορά την ενοικίαση του υποστατικού ο αρμόδιος υπουργός είπε πως «από το 1979 ενοικιάστηκε το τεμάχιο από το Υπουργείο Εμπορίου για συν 33 χρόνια, μία ενοικίαση η οποία λήγει το 2045 και οι αποθήκες ενοικιάστηκαν από τον ιδιώτη για μεγαλύτερα ποσά το 2003. Αυτό που λέει ο Ελεγκτής είναι ορθό αλλά πρέπει να βρεθεί η διαδικασία με την οποία θα μπορούν να ανακτηθούν τα οποιαδήποτε χρήματα, γιατί ένας ιδιώτης έχει ενοικιάσει έναν χώρο από το κράτος, προχώρησε και το υπενοικίασε στο κράτος 25 χρόνια μετά που είχε γίνει η πρώτη ενοικίαση».



Σημειώνεται πως το ζήτημα που έχει προκύψει, συζητείται εκτάκτως στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ