«Το Πλοίο των Τρελών» ρίχνει άγκυρα στο Παλιό Ξυδάδικο

Article featured image
Article featured image

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει την έναρξη των δοκιμών για την θεατρική παράσταση «Το Πλοίο των Τρελών». Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου» που υλοποιείται με τη στήριξη του Προγράμματος Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες).

 

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Λούκα Βαλέβσκι και δραματουργία της Κωνσταντίνας Πήτερ, συγκεράζει τα αποτελέσματα της καλλιτεχνικής έρευνας των προηγούμενων δράσεων του προγράμματος «Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου» χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το βιβλίο Το Πλοίο των Τρελών, μια κοινωνική σάτιρα του 1494 του συγγραφέα Σεμπάστιαν Μπραντ.

 

Η δημιουργική ομάδα αναφέρει:

«Οι προσωπικές μαρτυρίες, τα τραγούδια και οι ιστορίες των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων δράσεων του προγράμματος «Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου», μας φάνηκαν σαν ένας αντικατοπτρισμός των ίδιων συναισθημάτων, διαθέσεων και αντιλήψεων. Έτσι, επικεντρωθήκαμε στην ανθρώπινη διάσταση του θέματος, στο πως αντιλαμβανόμαστε τον Άλλο, πως μαθαίνουμε εμείς τον εαυτό μας μέσα από τον Άλλο, πως δρούμε στο περιβάλλον μας και στο πλαίσιο διαφόρων κοινωνικών συνθηκών».

Μέσα από την παράσταση, που θα παρουσιαστεί με την ανατρεπτική σκηνογραφία της Έλενας Κοτασβίλι και του Αλέξη Βαγιανού και με μουσική του Αντώνη Αντωνίου στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό, γίνεται ένα παιχνίδι ρυθμού, κίνησης και μουσικότητας μέσα από τους διαλόγους των δύο ηθοποιών πάνω σε ερωτήματα και σκέψεις για τις ηθικές αξίες, την ανθρωπότητα και τη σύγχρονη κοινωνία. Η παράσταση έρχεται να αμφισβητήσει, να θέσει ερωτήματα και να ψάξει μαζί με το κοινό αυτά που υποτιθέμενα γνωρίζουμε, αυτά που θα ήταν καλό να μάθουμε, αυτά που μας προσπερνούν και αυτά που απλά πρέπει να αφουγκραστούμε και να νιώσουμε.

Στην παράσταση ακούγονται επίσης αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα «Φερντυτούρκε» του Βιτόλντ Γκόπροβιτς και «Πηγάδια» του Σοφρώνη Σοφρωνίου.

 

Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου.

Παραστάσεις: 31 Οκτωβρίου, 1-2 και 6-9 Νοεμβρίου.

Χώρος Παλιό Ξυδάδικο (Οδός Γενεθλίου Μιτέλλα, Λεμεσός).


 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι

Δραματουργία: Κωνστανaτίνα Πήτερ

Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Μάριος Κωνσταντίνου, Λούκας Βαλέβσκι.

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Σκηνογραφία: Έλενα Κοτασβίλι, Αλέξης Βαγιανός

Διεύθυνση Παραγωγής: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, Έλενα Αγαθοκλέους

 

Συντονισμός Προγράμματος «Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου»: Έλενα Αγαθοκλέους, Διομήδης Κουφτερός.

www.songsofmyneighbours.eu

www.mitos.org.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ