Μοιάζουν τα ευρήματα της Αμφίπολης με την Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, είναι πραγματικά συγκλονιστικά και από ότι φαίνεται θα απασχολήσουν για καιρό τους αρχαιολόγους.

 

Σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους, τα νέα ιστορικά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης συνδέονται με την περίφημη «Σαρκοφάγο του Αλέξανδρου» η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

 

Η σαρκοφάγος δεν συνδέεται με τον Μακεδόνα στρατηλάτη αλλά με το σπουδαίο στρατηγό της Αμφίπολης Λαομέδοντα όπως υποστηρίζουν πολλοί αρχαιλόγοι, ωστόσο η ομοιότητα των ευρημάτων όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι απίστευτη.

Τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι ολόιδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη «Σαρκοφάγο του Αλέξανδρου». Πιθανόν να πρόκειται για μια παρόμοια τεχνοτροπία, ωστόσο τα ευρήματα της Αμφίπολης αρχίζουν όλο και περισσότερο να συνδέονται με στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αυτή είναι η λεγόμενη Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία ανήκει μαλλον στον στρατηγό Λαομέδοντα:

 

Ποιος ήταν ο Λαομέδων

Ο Λαομέδων της Λέσβου (έζησε από τα παιδικά του χρόνια στην Αμφίπολη αλλά η καταγωγή του ήταν από την Μυτιλήνη και, μάλιστα, είχε και το προσωνύμιο Μυτιλινιός) ήταν διερμηνέας και φρουρός στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β’ -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Μέγας Αλέξανδρος. Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που έσπασαν την αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία, με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία ο Αλκέτας του προσέφερε την Αμφίπολη!

Συσχέτιση του Λαομέδοντα με το μνημείο του Λέοντος στην Αμφίπολη περιγράφεται και από τον πρώτο ανασκαφέα του χώρου, τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Στο αφιέρωμα-έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού “Αμφίπολις”, ο Δημήτρης Λαζαρίδης σημειώνει:

«Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν οι τρεις πιο αξιόλογοι ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ο Νέαρχος που καταγόταν από την Κρήτη, ο Ανδροσθένης από τη Θάσο και ο Λαομέδων από τη Λέσβο.

Ο τελευταίος είναι ο αφοσιωμένος σύντροφος του Αλεξάνδρου, τριήραρχος και διοικητής των αιχμαλώτων αρχικά, σατράπης της Συρίας αργότερα. Στον Λαομέδοντα πιθανώς αποδίδεται το μνημείο και αυτού τη δόξα, την πολεμική αρετή και το θάρρος συμβόλιζε».

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ