Στη Λάρνακα σκάβουν για το αποχετευτικό και βρίσκουν αρχαία

Article featured image
Article featured image

«Είναι γνωστό ότι κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας βρίσκονται στρώματα της παλαιότερης ιστορίας του χώρου, ο οποίος πρωτοκατοικήθηκε στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων στο οποίο υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η εν λόγω ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε όταν κατά την διάρκεια έργων που πραγματοποιούνται για την β’ φάση του αποχετευτικού της πόλης, ανευρίσκονται διαρκώς αρχαιολογικά κατάλοιπα και μάλιστα μεγάλης ιστορικής αξίας.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα είναι και το τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης του Κιτίου, το οποίο εντοπίστηκε στην οδό Τεύκρου. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά -μετά τις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης στον επισκέψιμο σήμερα Αρχαιολογικό Χώρο του Αρχαίου Κιτίου- που εντοπίζεται ένα τόσο εκτεταμένο τμήμα του αμυντικού έργου που περιέβαλλε την πόλη.



Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, έγινε αλλαγή στην όδευση των σωλήνων του αποχετευτικού, ώστε αυτά τα αρχαιολογικά κατάλοιπα να διατηρηθούν αλώβητα μέσα στο υπέδαφος και να είναι διαθέσιμα στο μέλλον στους ερευνητές. Απ’ την πλευρά του, το Τμήμα Αρχαιοτήτων καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε οι παράλληλες αρχαιολογικές ανασκαφές, να είναι όσο το δυνατό λιγότερο χρονοβόρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ