Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης 1 στα 5 παιδιά στην Κύπρο

Article featured image
Article featured image

Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης πέφτει ένα στα πέντε παιδιά στην Κύπρο μέχρι την ενηλικίωση.Το λυπηρό πόρισμα επιβεβαιώθηκε μέσα από την επιδημιολογική έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο εκπόνησε έρευνα στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το τμήμα εκπόνησε και έρευνα μεταξύ των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά, η οποία κατέδειξε περιορισμένο ενδιαφέρον συμμετοχής από τους επαγγελματίες, με το ενδιαφέρον συμμετοχής να προέρχεται από γυναίκες σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, μικρής ηλικίας, με μέσο όρο τα 30 έτη και με τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό προσόν.

Και οι δύο έρευνες διενεργήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

Στην επιδημιολογική έρευνα, που διήρκεσε 18 μήνες, έλαβαν μέρος 1999 έφηβοι άνω των 15 ετών και ενήλικες νεαροί.

Περιελάμβανε δώδεκα διαφορετικές ερωτήσεις. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 19% ότι κάποιος προσπάθησε να τους μιλήσει με σεξουαλικό τρόπο στο διαδίκτυο ή στο κινητό τηλέφωνο.

Το ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης φθάνει στο 75% στα κορίτσια και  το 25% στα αγόρια.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι  ο θύτης κυρίως είναι ενήλικος άνδρας ή ανήλικο αγόρι και ότι στη δια ζώσης παρενόχληση και κακοποίηση σε ποσοστό 25% ο θύτης είναι άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος, Οι όροι αντιστρέφονται για την παρενόχληση και κακοποίηση μέσω διαδικτύου.

Από τα θύματα μόνο ποσοστό μόνο 14% ζήτησαν βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα μεταξύ επαγγελματιών, διήρκεσε 6 μήνες και ολοκληρώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου 2014.

Σε αυτή συμμετείχαν 169 επαγγελματίες, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής ευημερίας. Οι συμμετέχοντες είχαν πείρα ως επαγγελματίες κάτω των 10 ετών. Δήλωσαν επίσης χαμηλό επίπεδο γνώσεων στη διαχείριση των περιστατικών αυτών. Από αυτούς οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου μόνο το 90% έκαναν αναφορά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ