Αναστασιάδης σε Γερμανούς: Δε φεύγουμε από το ευρώ

Article featured image
Article featured image

Το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη έχει οριστικά απομακρυνθεί, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του που δημοσιεύει τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε».

«Μετά από μια επιμελή ανάλυση της κατάστασης μας καταλάβαμε, πως ο μοναδικός επιτυχημένος δρόμος εξόδου είναι η παραμονή μας εντός της ευρωζώνης. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε εντός της ευρωζώνης και να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων. Και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει στον Κύπριο Πρόεδρο ότι υπήρχε ο ισχυρισμός πως η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει σε εκείνη την κρίσιμη νύχτα των διαπραγματεύσεων πριν από ένα χρόνο στις Βρυξέλλες κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και ότι εάν αληθεύει αυτό, τότε η Γερμανία θα είχε παραβιάσει ανοιχτά έναν ευρωπαϊκό κανόνα.

Στην παρατήρηση αυτή ο κ. Αναστασιάδης απαντά: «Δεν θα πω ότι ήταν η γερμανική κυβέρνηση. Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε ή κάποιον άλλο Υπουργό Οικονομικών. Το Eurogroup πρότεινε από κοινού αυτή τη λύση». «Αυτό που απορρίπτω, όμως, είναι ότι η Κύπρος ζήτησε το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτή θα ήταν μια παράνομη απαίτηση», δηλώνει ο Κύπριος Πρόεδρος επαναλαμβάνοντας πως ήταν μια κοινή πρόταση όλων των άλλων κρατών της ευρωζώνης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ