Η μπίζινα με τα αμπελοπούλια καλά κρατεί

Article featured image
Article featured image

Δε νομίζετε ότι η ποινικοποίηση της σφαγής πουλιών και δη της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών, το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να αυξήσει ακόμα περισσότερο την τιμή τους, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο όσοι ασχολούνται με το “άθλημα”; Ή μήπως έχουμε λάθος;

 

Κατεπείγουσα έκκληση προς εφαρμογή μίας πολιτικής μηδενικής ανοχής όσον αφορά τη σφαγή πουλιών στην Κύπρο και ειδικότερα τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών απευθύνουν οι οργανώσεις Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (Committee Against Bird Slaughter - CABS) και Ίδρυμα για Προστασία της Βιοποικιλότητας (Stiftung Pro Artenvielfalt - SPA), που έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα την αναφορά πεδίου για τη Φθινοπωρινή Περιοδεία Προστασίας Πουλιών του 2013 στην Κύπρο.

 

Πολιτική μηδενικής ανοχής, τώρα

Η CABS και το SPA, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διακηρύττουν δημόσια ότι η "πολιτική μηδενικής ανοχής" ενάντια στη λαθροθηρία αμπελοπουλιών δεν συνιστά μία ρητορική πολιτική δήλωση, αλλά πρέπει να αποτελεί μια πραγματική, ανυποχώρητη και συνεχή προσπάθεια των αρμόδιων πολιτικών Αρχών και των υπηρεσιών πάταξης λαθροθηρίας για την προστασία των ειδών και πληθυσμών των άγριων πτηνών από τη χρήση μη-επιλεκτικών και μαζικών μεθόδων παγίδευσης και θανάτωσης. Ζητούν, επίσης, "τη διασφάλιση της απονομής περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, μέσω της καταπολέμησης αυτού του σοβαρότατου εγκλήματος ενάντια στην άγρια ζωή που παρατηρείται στην Κύπρο".

 

Εξωφρενικά τα νούμερα

Κατά το 2013, η 4η Φθινοπωρινή Περιοδεία Προστασίας Πουλιών διεξήχθη για μια περίοδο τριών εβδομάδων, από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2013 και συμμετείχαν στην περιοδεία αυτή 15 εθελοντές από Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αγγλία, Σλοβενία και Ελβετία. "Παρά το γεγονός ότι οι εθελοντές της CABS δεν έλαβαν οποιαδήποτε επιχειρησιακή υποστήριξη από την Κυπριακή Αστυνομία", προστίθεται στην ανακοίνωση, κατάφεραν να ελέγξουν 176 σημεία παγίδευσης, στα οποία εντόπισαν, κατέγραψαν 4.419 ξόβεργα, 60 δίκτυα και 85 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές, τα οποία και κατασχέθηκαν. Επιπλέον, κατέγραψαν περίπου άλλα 300 ξόβεργα, τα οποία όμως ευρίσκοντο σε περιφραγμένες ιδιωτικές περιουσίες, ενώ παράλληλα κατάφεραν να εντοπίσουν άλλες 51 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές, οι οποίες όμως αφέθηκαν στο πεδίο, επειδή ήταν εντός περιφραγμένων ιδιωτικών περιουσιών ή για λόγους ασφάλειας των εθελοντών. Μέχρι την άνοιξη του 2013, οι περιοδείες προστασίας πουλιών πραγματοποιούνταν υπό την πλήρη ενημέρωση και σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες πολιτικές Αρχές και υπηρεσίες πάταξης της λαθροθηρίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Οι πιέσεις των παγιδευτών

"Την Άνοιξη του 2013, μετά από μία αρκετά επιτυχημένη κοινή εκστρατεία μεταξύ των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων και των υπηρεσιών πάταξης της λαθροθηρίας, η οποία οδήγησε στην καταγγελία ενός μεγάλου αριθμού λαθροθήρων στην κύρια περιοχή παγίδευσης στην επαρχία Αμμοχώστου, οι παγιδευτές άρχισαν να ασκούν έντονες πολιτικές πιέσεις με επίκεντρο το Παραλίμνι", συνεχίζει η ανακοίνωση. Ως αποτέλεσμα, η συνεργασία μεταξύ της CABS και των αρμόδιων Αρχών πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τερματίστηκε "προσωρινά" από τον τότε νεοδιορισμένο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα πάντα με τις οργανώσεις.

Φωτογραφία: Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ