Δέκα μικρές ιστορίες από/για την Κύπρο

Article featured image
Article featured image

Σε μια περίοδο που πασχίζει να βγάλει άκρη με τα πάσης φύσεως μπερδέματά της, δέκα Κύπριοι συγγραφείς γράφουν για τη χώρα που «αναγιώθηκαν τζαι’ κόμα αναγιώννουνται»*.

Πότε αρνούμενοι και πότε επιδιώκοντας να την καταλάβουν, άλλοτε περιγράφοντας πώς είναι ή πώς την ονειρεύονται, δανείζουν τις λέξεις τους για να κατασκευάσουν μικρές κυπριακές «ανταποκρίσεις».

Οι δέκα σύντομες ιστορίες τους συνθέτουν μια ετερόκλητη πινακοθήκη κάτω από την πολύχρωμη ομπρέλα της ατάκας-διαπίστωσης «Μεγάλωσα στην Κύπρο, ρε!»

* «Ανεράδα», Βασίλη Μιχαηλίδη.

(Το σημείωμα στο οπισθόφυλο του βιβλίου το οποίο κυκλοφορεί σύντομα από την 'a bookworm publication')



Οι συγγραφείς:

Ο Χριστόφορος Θεοδώρου είναι δικηγόρος. Το 2012 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή «Κύκλος», την οποία παρουσίασε σε Λευκωσία και Αθήνα.

O Κλεάνθης Κλεάνθους είναι δημοσιογράφος και από το 2008 εργάζεται στο εκδοτικό συγκρότημα «Δίας». Αρθρογραφεί μεταξύ άλλων στο περιοδικό «Time Out» και την «Cityfreepress.com.cy».

Ο Κώστας Χάρπας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα Finance and Banking, εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Όσο χρειαστεί» το 2013 και την ίδια χρονιά το παιδικό βιβλίο «Το Ταξίδι του Ατρόμητου Δοντούλη».

Ο Μιχάλης Χριστοδούλου έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2007 στον όμιλο των Ειδικών Εκδόσεων και συγκεκριμένα ως υπεύθυνος των Πολιτιστικών στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Η Μαρία Α. Ιωάννου σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Λογοτεχνία του 20ού αιώνα και εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής. Τον Ιούλιο του 2011 εξέδωσε την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας», η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου και παρουσιάστηκε στο διεθνές φεστιβάλ Πρώτου Βιβλίου Βουδαπέστης 2014. Αρθρογραφεί στο πολιτιστικό ένθετο «Παράθυρο» της εφημερίδας «Πολίτης», ενώ μαζί με την ομάδα aRttitude έχει δημιουργήσει το φεστιβάλ εναλλακτικών λογοτεχνικών αναγνώσεων «ΣΑΡΔΑΜ».

Ο Αιμίλιος Σολωμού σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα Δημοσιογραφία σε τριτοβάθμια σχολή. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Εξέδωσε τα μυθιστορήματα «Το σκιάχτρο», « Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας», «Ένα τσεκούρι στα χέρια σου», το οποίο και απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, και «Το ημερολόγιο μιας απιστίας», το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013.

Ο Γιώργος Τριλλίδης είναι δικηγόρος. Έχει δημοσιεύσει τρεις συλλογές διηγημάτων και μία συλλογή με μη-μυθοπλαστικά κείμενα.

Η Ιωάννα Χριστοδούλου είναι δημοσιογράφος. Συνεργάζεται με την «Cityfreepress.com.cy» του εκδοτικού οίκου «ΔΙΑΣ» και το περιοδικό «Must» του ομίλου «Ειδικών Εκδόσεων».

Η Ελένη Ξένου σπούδασε Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Ελεύθερων Δημοσιογραφικών Σπουδών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις κυπριακές εφημε­ρίδες «Αλήθεια» και «Φιλελεύθερος» και διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης πολλών κυπριακών περιοδικών. Υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού τέχνης «Υστερόγραφο» του «Φιλελευθέρου». Σήμε­ρα συνεργάζεται με τις ιστοσελίδες www.lifo.gr και www.doctv.gr και διατηρεί τη δική της ιστοσελίδα www.elenixenou.com. Το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή από μικρά διηγήματα, κυκλοφορεί με τον τίτλο «Υγ. Γεννήθηκα έναν Απρίλη».

Ο Σταύρος Λαμπρκης έχει σπουδάσει ποίηση στη Νέα Υόρκη και η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ανήσυχος/Υπερβολικός» κυκλοφόρησε το 2011.

Πληροφορίες για την έκδοση «Μεγάλωσα στην Κύπρο, ρε!» θα βρεις και στο ομώνυμο facebook page.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ