Ο Ιταλός καλλιτέχνης Stefano Bonacci εξερευνά τις επιφάνειες

Article featured image
Article featured image

«Theorema Egregium» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης που παρουσιάζει ο Ιταλός καλλιτέχνης Stefano Bonacci στον πολυχώρο Is Not Gallery στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 9 Ιουλίου στις 20.00.

Πρόκειται για αναφορά στη λατινική ονομασία «Theorema Egregium» (αξιοσημείωτο θεώρημα) που έδωσε το 1987 ο διάσημος Γερμανός μαθηματικός Carl Friedrich Gauss στο θεώρημά του σχετικά με την καμπυλότητα των επιφανειών. Στην εικαστική πορεία του καλλιτέχνη, που πάντοτε μελετούσε τη σχέση τέχνης και επιστήμης, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολλά έργα και μελέτες όπου το κεντρικό σημείο αναφοράς ήταν οι επιφάνειες των σωμάτων, η καμπυλότητα των διαφόρων επιπέδων και οι όγκοι. Στα έργα που ετοιμάστηκαν ειδικά για την έκθεση στην Isnotgallery ο Stefano Bonacci θα παρουσιάσει δύο διαφορετικές σειρές έργων.

Η πρώτη είναι μια σειρά από σχέδια που έχουν εκτυπωθεί στο εξειδικευμένο χαρτί Fabiano Rosaspina. Πρόκειται για το εικαστικό αποτέλεσμα της ψηφιακής επεξεργασίας μιας καμπύλης μέσα στο χώρο. Η δεύτερη, την οποία αποκαλεί «Ermetica», είναι μια σειρά από γλυπτά που αποτελούν την ένωση μεταξύ δύο όμοιων αντικειμένων. Πρόκειται για διαφορετικά ποτήρια, όλα όμως σε κυπελλοειδή μορφή που ενώνονται μεταξύ τους μέσω των δύο στομίων. Το σημείο της ένωσης, κλείνεται ερμητικά με ένα μεταλλικό κύκλο. Αυτά τα αντικείμενα-γλυπτά με τις  επιφάνειες-καθρέφτες φαντάζουν σαν μαθηματικά τέλειες φόρμες που δημιουργούν κατοπτρικές, σιωπηλές, αδιαπέραστες επιφάνειες στο χώρο.

Και στις δύο σειρές είναι πάντα παρούσα η σχέση τέχνης/επιστήμης, αισθητικής/μαθηματικών που από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι τις μέρες μας χαρακτηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της Ιταλικής Τέχνης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Ιουλίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ