Η Λευκωσία βγαίνει στο Μουσών Βistro Bar

Article featured image
Article featured image

Με την υποκειμενικότητα που με διακρίνει, την ειλικρίνεια που με χαρακτηρίζει και την ευθύτητα που δεν μπορώ να χαλιναγωγήσω, θέλω να αναφέρω πως το Μουσών, είναι ένα υπέροχο μαγαζί, στο οποίο αν δεν έχεις πάει ακόμα, φρόντισε να επισκεφτείς σύντομα.



Από την Πέγκυ Σπινέλη.



Έχοντας την εκκλησία της Φανερωμένης πίσω σου και το Παρθεναγωγείο μπροστά σου, στρίψε δεξιά. Αυτό το δρομάκι που θα σε οδηγήσει στην Ονασαγόρου, ονομάζεται «Μουσών». Μουσών είναι και το καινούργιο bistro bar που άνοιξε στο δρομάκι αυτό. Το πρώτο στα δεξιά σου.

 

Σε ένα πανέμορφο κτήριο (που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης και διαμόρφωσε ο Άλκης Δίκαιος), το οποίο σεβάστηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης οι ιδιοκτήτες, άνοιξε ένα καλαίσθητο μαγαζί που έχει το χάρισμα να σε ηρεμεί και ταξιδεύει. Αν κάτσεις στα τραπεζάκια έξω και κοιτάξεις προς το Παρθεναγωγείο, ενδεχομένως να θεωρήσεις -όπως και εγώ- πως έχεις την πιο όμορφη θέα, στη παλιά πόλη. Μια κυκλική λάμπα φωτίζει το στενό και το ντύνει με πορτοκαλί φως -αυτό της ζεστασιάς. Δεν σου θυμίζει κάτι άλλο, δεν σε παραπέμπει κάπου. Είσαι στην εντός των τειχών Λευκωσία και έχεις μπροστά σου μια υπέροχη εικόνα. Αν θεωρείς πως κάτι τέτοιο είναι ανάξιο αναφοράς, τότε κοίταξε γύρω σου. Η ομορφιά και η καλαισθησία, δεν είναι αυτονόητη σε αυτή τη πόλη.

 



 

Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι καθαρό. Μην παρεξηγήσεις τον επιθετικό προσδιορισμό. Καθαρό από περιττά φτιαξίδια. Απαλλαγμένο  από διακοσμητικά στοιχεία που σκοπό έχουν να σε εντυπωσιάσουν για λίγο. Με μια καθαρότητα και απλότητα που σε αναζωογονεί. Ο καναπές, η σκάλα, το bar δίνουν χαρακτήρα. Όταν ρίξεις το βλέμμα σου στο πάτωμα, θα αφιερώσεις μερικά δεύτερα να θαυμάσεις τα πλακάκια. Όλα μαζί δένουν. Ακόμα και τα γυάλινα τεράστια βάζα με τα φύλλα του ficus lyrata σου δίνουν την εντύπωση πως δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάτι άλλο στη θέση τους.


Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από αυτό το αίσθημα της χαράς και της πληρότητας που σου προσφέρει ένας χώρος που σέβεται την αισθητική σου, την όρεξή σου και τον χρόνο σου!


Αν περιμένεις να παραγγείλεις αλά κυπριακά, τότε ατύχησες. Μην μπεις στο κόπο. Το μενού είναι λιτό. Λίγα πράγματα, διαφορετικά μεταξύ τους για να έχεις την ποικιλία που χρειάζεσαι και όλα άψογα εκτελεσμένα. Από τις σαλάτες, μπορείς να επιλέξεις, αυτή με θαλασσινά, με λουκουμάδες χωριάτικου χαλουμιού, σαλάτα από super foods, σαλάτα με φρέσκο τόνο ή την πράσινη σαλάτα. Για ορεκτικό μπορείς να επιλέξεις είτε το τραγανό χαλούμι, είτε τις μικρές χορτοφαγικές πίτες, ενώ από κυρίως πιάτα οι επιλογές είναι: βοδινό φιλέτο, κοτόπουλο χαρίσσα, σολομός, πέννες μουσών και ριζότο. Πάπαλα. Αυτά είναι και είναι όλα υπέροχα. Η σαλάτα με τον φρέσκο τόνο, την οποία τίμησα και τις δύο φορές, είναι εντυπωσιακά εύγευστη και χορταστική. Το κοτόπουλο πολύ μαλακό, ιδανικά μαριναρισμένο, ενώ το κους κους με αβοκάντο με το οποίο το συνοδεύει ο chef, του ταιριάζει απόλυτα. Το βοδινό φιλέτο που επίσης δοκίμασα, ήρθε ιδανικά ψημένο, σύμφωνα με την απαίτησή μου (medium to rare).

Αν είσαι του γλυκού, οι επιλογές σου είναι πορτοκαλόπιττα, αναρόκρεμα και μους σοκολάτας. Η αναρόκρεμα είναι υπέροχη. Αυτή δοκίμασα, για αυτή μπορώ να πω. Το φύλλο κρούστας τραγανό, ενώ έχει ενισχυθεί με καρύδια, θυμαρίσιο μέλι και κανέλα. Οπτασία, μην το συζητάς.

 



 

Αν θα πας για ένα ποτάκι -θα φτάσω και σε αυτό- μπορείς να παραγγείλεις ποικιλία (τυριών, αλλαντικών ή και με τα δύο). Τα cocktails στο Μουσών είναι εξαιρετικά. Δροσιστικά, και πλούσια. Το best selling είναι αυτό που θα δεις να κυκλοφορεί με μια φέτα καρπούζι. Κατεβαίνει σα νεράκι και δεν αφήνει hangover. Πίστεψέ με, ξέρω. Δοκίμασα και αυτό με τα εσπεριδοειδή, αλλά το καρπούζι κέρδισε τις εντυπώσεις μου. Με ένα cocktail ανά χείρας και χωρίς καμιά μνήμη για το όνομα αυτού -το οποίο παραπέμπει σε μια από τις 9 μούσες- πέρασα υπέροχα στο Μουσών.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από αυτό το αίσθημα της χαράς και της πληρότητας που σου προσφέρει ένας χώρος που σέβεται την αισθητική σου, την όρεξή σου και τον χρόνο σου!

Υ.Γ. Ναι, μια αναφορά στις Μούσες θα μπορούσα να κάνω για να διανθίσω το κείμενο. Την κάνω τώρα.

Μουσών 12, παλιά Λευκωσία. Κρατήσεις 22664444.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ