Γλυκιά οφθαλμολουσία απ’ το Baker’Street

Article featured image
Article featured image

Καθώς απολαμβάνω ένα πρωί τον καφέ μου στο «The Boys» της Θεμιστοκλή Δέρβη, βλέπω ένα αγόρι να περνάει από μπροστά μου μ’ ένα ψηλό λευκό κουτί και να κατευθύνεται προς το ψυγείο. Η Ταμάρα που δουλεύει εκεί, με προτρέπει να απολαύσω το περιεχόμενο. Ένα κέικ απ’ αυτά που δεν χορταίνεις να τα κοιτάς, απ’ αυτά που λυπάσαι να αγγίξεις το κουτάλι σου πάνω τους μη τα χαλάσεις, βγαίνει απ’ το κουτί. Αρμόδιος για την… αναστάτωση μαθαίνω πως είναι ο Κωνσταντίνος Πελαβάς, ο νεαρός ζαχαροπλάστης πίσω απ’ την επωνυμία Baker’Street.

 

Πρώτα-πρώτα θα ‘θελα να μάθω πως ονομάζεται το κέικ που παρέδωσες στο The Boys!

Είναι το Chocolate fudge with midnight ganache.

Πότε και πώς πήρες την απόφαση ν’ ανοίξεις το BakerStreet;

Το 2010 ήταν η χρονιά που άρχισα να ασχολούμαι σ’ επαγγελματικό επίπεδο με την παρασκευή κέικ. Είχα ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές μου στον τομέα της Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη στάθηκε αφορμή για να δημιουργήσω την επωνυμία μου.

Δηλαδή;

Ήμουν στην 6th Avenue και βγαίνοντας απ’ το σταθμό είχα βρεθεί έξω από ένα bakery όπου τα κέικ φτιάχνονταν στην… βιτρίνα. Στεκόταν απέξω ο κόσμος και παρακολουθούσε τη διαδικασία. Είχα σαστίσει. Το βρήκα υπέροχο. Πρόκειται για το "Magnolia Bakery", πολύ γνωστό στη Νέα Υόρκη. Μετά απ’ αυτή την πρώτη επίσκεψη περνούσα κάθε μέρα απ’ εκεί και παρακολουθούσα τη διαδικασία. Απ’ το συγκεκριμένο bakery, το αγαπημένο μου γλυκό είναι το Red Velvet το οποίο τιμούσα… καθημερινά. Ακολούθησαν βόλτες σε διάφορα bakeries στη πόλη, εμπνεύστηκα, κι όταν επέστρεψα στη Λευκωσία πήρα την απόφαση ν’ αρχίσω κάτι δικό μου.

 

 



 



 



 

Τι ήταν αυτό που σε είχε εντυπωσιάσει περισσότερο;

Η τεχνική που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το frost τους, τα layers… Δούλευαν πάνω σε turn table, όπως οι γλύπτες. Επιστρέφοντας, παράγγειλα αμέσως ένα κι άρχισα δουλειά.

Τι διαφορετικό προσφέρεις;

Τα κέικ μου είναι συνήθως αμερικάνικου τύπου, με ύψος, φτιαγμένα από αγνά υλικά. Κυρίως frosted και moist cakes. Δουλεύω επί παραγγελία και προσαρμόζομαι στις ανάγκες του πελάτη, όσον αφορά στη γεύση και τη διακόσμηση. Επικεντρώθηκα σ’ αυτό τον τομέα και συνεχώς βελτιώνω τις τεχνικές μου, αφού με αφορά ιδιαίτερα η ζαχαροπλαστική.



 



 



Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς σου;

Όλη η διαδικασία είναι ενδιαφέρον, απ’ την παρασκευή του κέικ στην διακόσμηση. Μεγάλη πρόκληση για μένα είναι όταν έχω παραγγελίες για τούρτες γάμων, αφού πρόκειται για μία πολύ elegant και πολύ σπέσιαλ δουλειά. Νιώθω πως φαίνεται περισσότερο η τέχνη μου εκεί, γιατί δίνω ιδιαίτερη σημασία στο sugar craft, κυρίως στα λουλούδια.

Πού κυμαίνονται οι τιμές του BakerStreet;

Αναλόγως της παραγγελίας. Τα απλά κέικ αρχίζουν από €30. Οι τούρτες γάμου, που μπορεί να φτάσουν τους τρεις και τέσσερις πάτους μπορεί να στοιχίσουν από €200 μέχρι και €700. Όσον αφορά στο τελευταίο, πρόκειται για μια διαδικασία που μετράει μέχρι και ένα μήνα προεργασίας. Για να φτιάξεις ένα τριαντάφυλλο χρειάζονται μέχρι και τρεις ώρες δουλειάς.

 



 



 



 



Υπάρχει ανταπόκριση απ’ τον κόσμο; Κάνεις σκέψεις για το μέλλον;

Ναι κι αυτό γιατί είναι πολύς ο κόσμος που αναζητά κάτι ωραίο και ποιοτικό, τόσο γευστικά, όσο και από πλευράς διακόσμησης. Σκέψεις κάνω πολλές και δεν αφορούν κατ’ ανάγκη στη δημιουργία ζαχαροπλαστείου! Προς το παρόν συνεχίζω με τις παραγγελίες μου.   

Φωτογραφίες: Andreas Constantinou Photography

*Περισσότερη δουλειά του Κωνσταντίνου Πελαβά μπορείς να δεις στην σελίδα του.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ