Η «κυπριακή Λυσιστράτη» του Μόντη από το ΘΕΠΑΚ [2 δωρεάν παραστάσεις]

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή το Έτος Κώστα Μόντη και ανταποκρινόμενο στην αυξημένη απαίτηση του κοινού, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει δύο παραστάσεις της περίφημης κωμωδίας του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο από τον Κώστα Μόντη.

Οι παραστάσεις, οι οποίες θα δοθούν στις 9 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό Αξιοθέας και στις 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, αποσκοπούν στη διάδοση και προώθηση του έργου του σημαντικότερου σύγχρονου ποιητή της Κύπρου, γι’ αυτό και προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.

Η «κυπριακή Λυσιστράτη» του Μόντη -με τη χυμώδη κυπριακή διάλεκτο, τη γεμάτη έξυπνες γλωσσικές και υφολογικές μεταφραστικές λύσεις- έχει πλέον καθιερωθεί στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου ως ένα πρότυπο σύγχρονης απόδοσης αρχαίου κειμένου, η οποία διατηρεί τη φρεσκάδα και το μπρίο του αριστοφανικού έργου και αναδεικνύει όλο τον πλούτο της κυπριακής ντοπιολαλιάς, προσδίδοντας στην αρχαία ελληνική κωμωδία ένα έντονα τοπικό χρώμα, έναν σαφέστατο κυπριακό χαρακτήρα.

Στην παράστασή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ο κυπριακός χαρακτήρας εκτείνεται και στο επίπεδο της γενικότερης μουσικής και ρυθμικής οργάνωσης του έργου, το οποίο εντάσσεται πλέον στην πολιτισμική κοιτίδα της δημοτικής και λαϊκής παράδοσης της Κύπρου. Σε αυτό το εγχείρημα, πέρα από τη σκηνοθεσία και την κινησιολογία, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που συνομιλεί δημιουργικά με την κυπριακή δημοτική παράδοση και η ενδυματολογική προσέγγιση του Χρίστου Λυσιώτη, που εμπνέεται από τις παραδοσιακές κυπριακές φορεσιές.

Από την πρεμιέρα της το φθινόπωρο του 2000 στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου και έως σήμερα, η «Λυσιστράτη» του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στην Κύπρο και στο εξωτερικό (σε Πολιτιστικά Φεστιβάλ Δήμων της Κύπρου και της Κρήτης, στη Διεθνή Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου Ολυμπίας, στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στα Χανιά, ακόμη και στο σκλαβωμένο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου). Γνώρισε εντυπωσιακή ανταπόκριση από το κοινό και την κριτική κι έγινε μια από τις πλέον επιτυχημένες παραγωγές του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Για τις ανάγκες των φετινών παραστάσεων το έργο έχει δουλευτεί εκ νέου με την ενσωμάτωση καινούργιων συντελεστών σε βασικούς ρόλους.

Πληροφορίες και κρατήσεις: Δευτέρα με Παρασκευή 09.30-13.30. Τηλ. 22894531-2, e-mail: culture@ucy.ac.cy.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ