Η μεταμόρφωση της Λάρνακας [δουλειές, ζωή, αναψυχή]

Πολύ «big» φαίνεται πως σκέφτεται ο Δήμαρχος της Λάρνακας, ο οποίος, μέσω μιας σειράς από φιλόδοξα έργα που στοχεύει να χρηματοδοτήσει από ευρωπαϊκά κονδύλια, θέλει να μεταμορφώσει την πόλη φέρνοντας δουλειές, ζωή και μία χωρίς προηγούμενο ανανέωση.


Article featured image
Article featured image

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος αναφέρει πως άμεσα ξεκινά η ανέγερση νέας Δημοτικής Αγοράς, ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου €5,5 εκατομμύρια.  

«Θα ανεγερθεί σε ένα κομμάτι του χώρου όπου βρισκόταν παλιά η Δημοτική Αγορά και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Θα γίνει ένα διώροφο κτίριο στο οποίο το ισόγειο θα στεγάζει νέους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την παραδοσιακή τέχνη, δηλαδή θα έχει τη μορφή ενός παζαριού, όπως το γνώριζαν οι παλιότεροι και το ζητούν οι τουρίστες, με φθαρτά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και γενικά όλα τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα.   Στον δεύτερο όροφο που το κέντρο του θα είναι ανοικτό για να μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει κάτω την αγορά, θα δημιουργηθούν παραδοσιακά καφενεία, μικρές ταβέρνες, μικρές επιχειρήσεις και εκθεσιακός χώρος για παρουσίαση διαφόρων ειδών όπως λευκαρίτικα κεντήματα, κατασκευή καρεκλών από τόνο κ.ά.   Αθλητικό Πάρκο στο χώρο του Κοινοτικού Κέντρου . 

Αρχαιολογία και Αθλητισμός

Ένα άλλο έργο είναι η μετακίνηση του Tennis Club στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας ούτως ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος για να αναδειχθεί το αρχαίο λιμάνι της πόλης. Στο χώρο θα γίνει το αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο θα ενωθεί με το αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας, ούτως ώστε ο επισκέπτης του Μουσείου να βγαίνει και περπατώντας να επισκέπτεται και το αρχαίο λιμάνι».

Στο χώρο του Κοινοτικού Κέντρου, συνέχισε ο δήμαρχος θα δημιουργηθεί Αθλητικό Πάρκο στο οποίο θα υπάρχει το Tennis Club. Επίσης θα γίνει αναδόμηση και αποκατάσταση του Κέντρου, θα προστεθεί δεύτερος όροφος στον οποίο θα φιλοξενηθεί αυτό που λέμε «Κοινωνική Αλληλεγγύη» του Δήμου Λάρνακας. Θα υπάρχουν δηλαδή αίθουσες όπου θα γίνονται σεμινάρια για άνεργους, για νέους επιχειρηματίες και άλλα».  

Μπίζνες

Ένα άλλο έργο που θα υλοποιηθεί είναι το Δημοτικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας που θα ανεγερθεί σε χώρο πίσω από το παλιό ΓΣΖ. Θα είναι ένα κτίριο μεγέθους 2000 τ.μ. όπου στο ισόγειο θα υπάρχει συνεδριακό κέντρο για 200 άτομα και στους επάνω ορόφους θα δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι που θα ενοικιάζονται σε 30 – 50 νέους επιχειρηματίες της Λάρνακας που ζητούν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Ο Α. Λουρουτζιάτης εξήγησε ότι για αυτούς τους χώρους ο ενοικιαστής για τα πρώτα δύο χρόνια που ουσιαστικά θα στήνει την επιχείρηση του θα πληρώνει πολύ φτηνό ενοίκιο, ενώ θα του παρέχονται διάφορες υπηρεσίες, όπως νομικές, διαφημιστικές, χρηματο-οικονομικές. Μετά τα δύο χρόνια, όταν δηλαδή θα έχει πλέον στηθεί η επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης θα φεύγει για να πάει σε κανονικό γραφείο στη πόλη και το υφιστάμενο γραφείο θα ενοικιάζεται σε άλλο νέο επιχειρηματία.  

Πλακόστρωτα

Στον χώρο μεταξύ της Πιαλέ Πασιά και της λεωφόρου Αθηνών δηλαδή την παραλία των Φοινικούδων όπου υπάρχει το γνωστό σε όλους τους Λαρνακείς τζαμί, θα δημιουργηθεί πλατεία με πλακόστρωτο στους γύρω δρόμους. Η περιοχή αυτή θα ενωθεί με πλακόστρωτο στους δρόμους με τη περιοχή γύρω από τον Άγιο Λάζαρο και τη νέα Δημοτική Αγορά. Η έλευση οχημάτων θα επιτρέπεται ωστόσο θα δημιουργηθούν  πιο πλατιά πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομος και χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.   Με πλακόστρωτο θα στρωθούν και οι γύρω δρόμοι οι οποίοι θα ενώνουν την Πλατεία Παλλάς μέσω της Αρμενικής Εκκλησίας με την Πλατεία Ερμού ούτως ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στη περιοχή. Επίσης η Πλατεία Παλλάς θα ενωθεί επίσης με πλακόστρωτο με την παραλία των Φοινικούδων.  

Χαμηλά λεωφορεία

Ο δήμαρχος σημείωσε ακόμα ότι θα αγοραστούν τρία μικρά και ευέλικτα χαμηλά λεωφορεία στα οποία θα μπορεί να εισέρχεται και τροχοκάθισμα για τους ανάπηρους, που θα κάνουν διαδρομές στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Δηλαδή θα ενώνουν μέσω του εμπορικού κέντρου διάφορους πόλους έλξης της πόλης, δηλαδή το λεγόμενο hop on – hop off , με τους επιβάτες σε μια διαδρομή να επισκέπτονται τον Αγιο Λάζαρο, τη Πλατεία Παλλάς, τη Πλατεία Ερμού, τη νέα Δημοτική Αγορά, το τζαμί, το αρχαιολογικό Μουσείο και την παραλία των Φοινικούδων.  

Καλλιτέχνες

Ένα άλλο έργο που έχει συμπεριληφθεί στο κατάλογο για ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας είναι η Λέσχη της πόλης που βρίσκεται απέναντι από το παλιό κτίριο του Μουσείου Πιερίδη. Το κτίριο αυτό θα αποκατασταθεί για να στεγάσει το Κέντρο Δημιουργικότητας, δηλαδή θα δοθεί σε ζωγράφους, γλύπτες και καλλιτέχνες της πόλης οι οποίοι θα έχουν το στούντιο τους και θα παράγουν πολιτισμό για τη Λάρνακα.  

Πράσινο

Ακόμα θα δημιουργηθούν Χώροι Πρασίνου εντός του κέντρου της Λάρνακας, θα γίνει αποκατάσταση, φύτευση και διαμόρφωση χώρων στο Δημοτικό Κήπο Λάρνακας, έργο το οποίο αναμένεται να στοιχίσει γύρω στις €600 χιλιάδες.  

Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης σημειώνει πως το κόστος της πρότασης του Δήμου για υλοποίηση όλων αυτών των έργων ανέρχεται στα €22 εκατ. περίπου. «Ως Δήμος θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουμε όλα τα χρήματα που ζητούμε από το κονδύλι των €80 εκατ».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ