8+1 παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η κυπριακή παράδοση δεν είναι μόνο για το μουσείο

Είναι ωραίο να βλέπεις νέους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν την κυπριακή παράδοση με το δικό τους μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε να μην την αφήσουν να χαθεί.

Κάνουν το παλιό... σύγχρονο, προσθέτοντας μια πιο νεανική νότα αλλά και έναν μοντερνισμό που σαφώς ταιριάζει στο σήμερα.

Χαιρόμαστε που υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, με άτομα που με τον δικό τους τρόπο συνεχίζουν ακόμα τις τέχνες και τις τεχνικές που μας έδειξαν οι γονείς ή/και οι παππούδες μας.

Με αφορμή τα 9α γενέθλια της CITY, (8 χρόνια ως έντυπο και 1 χρόνο online) 8+1 νέοι καλλιτέχνες, που ακριβώς ποντάρουν στην παράδοση, μας δίνουν τη δική τους ευχή.   


    8+1 χρόνια CITY



    1 ΧΡΟΝΟΣ www.cityfreepress.com.cy



Article featured image
Article featured image

Άντρουλα knitter

Η Άντρια ή αλλιώς Άντρουλα, μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από κλωστές, κουβάρια και υφάσματα. Η γιαγιά της έπλεκε, το ίδιο και η μαμά της, εξού και η Άντρια αποφάσισε να μην χαλάσει την παράδοσή. Έτσι είναι η τρίτη γενιά στην οικογένεια που παίρνει τις βελόνες στα χέρια και δημιουργεί. Πλέκει τα πάντα! Φτιάχνει ρούχα, τσάντες, αξεσουάρ και οτιδήποτε άλλο της ζητήσεις. Διατηρεί τις τεχνικές πλεξίματος που έμαθε από την μαμά και τη γιαγιά της, αλλά τις παντρεύει με ένα πιο μοντέρνα και σύγχρονη τεχνική.


Εύχομαι στη CΙΤΥ να κλείσει άλλα τόσα χρόνια ζωής και να συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες, να αναδεικνύει νέους ανθρώπους και καινοτόμες ιδέες


 

 

Draw Collective

Οι Draw Collective είναι μια ομάδα δημιουργικών ατόμων οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια συλλογική πλατφόρμα, ένα creative space, που προωθεί την κυπριακή παραγωγή. Η ιδέα ξεκίνησε από τους, Όμηρο Παναγίδη, Μαρίνα Σωφρονίου, Μάριο Χαραλάμπους και Κωνσταντίνο Οικονομίδη. Ο Όμηρος ασχολείται με Graphic Design ο Μάριος και η Μαρίνα με Interior Design και ο Κωνσταντίνος με Industrial Design. Το τελευταίο διάστημα ασχολούνται με το WECY Souvenir Project, στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάζουν σουβενίρ που αφορούν στην Κύπρο με σκοπό να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα που έχουν τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι για τον χαραχτήρα και την εικόνα του κυπριακού σουβενίρ. 


Ευχόμαστε να συνεχίσεις την ψηφιακή σου επιτυχία για πολλά ακόμα χρόνια με το χιούμορ και τη ζωντάνια που σε χαρακτηρίζει! Η πορεία σου στο διαδίκτυο να είναι πάντα ανοδική! Χρόνια Πολλά CITY! Καλή συνέχεια!


 

 

Θοδωρής Κωστιδάκης - Καραγκιοζοπαίχτης

Ο Θοδωρής Κωστιδάκης μεγάλωσε σε μια οικογένεια που έχει παράδοση στο Θέατρο Σκιών. Από πολύ μικρός συμμετείχε ως βοηθός σε επαγγελματικές παραστάσεις Καραγκιόζη του πατέρα του, Τάκη Κωστιδάκη, αλλά και άλλων γνωστών καραγκιοζοπαικτών της Αθήνας. Από το 2001 και μετά ασχολείται και επαγγελματικά ως καραγκιοζοπαίχτης σε Ελλάδα και Κύπρο, με παραστάσεις σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους κ.ά. Όπως γίνεται παραδοσιακά, κατασκευάζει τις φιγούρες, τα σκηνικά, την σκηνή (μπερντέ) μόνος του.


Εύχομαι στη CITY και τους ανθρώπους που την εμψυχώνουν, χρόνια πολλά, χρόνια καλά, με μπόλικη φαντασία, ενέργεια και δύναμη για να αναδεικνύουν πάντα τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας! Όπως για 8 χρόνια μέσω της έντυπης μορφής, όπως τον 1 χρόνο ηλεκτρονικής μορφής, να έχετε πολλά χρόνια δράσης με οποιαδήποτε μορφή.


 

 

Tryfonas Modestou

Μια καινούργια εταιρεία στον κόσμο της μόδας, είναι ο Tryfonas Modestou, που αναδεικνύει και παρουσιάζει την γυναικεία κομψότητα, ομορφιά και δυναμισμό.Πηγή έμπνευσης της τελευταίας του συλλογής Φθινόπωρο/Χειμώνας 2015 είναι η πατρίδα του η Κύπρος. Εμπνεύστηκε από την ομορφιά των παραδοσιακών πέτρινων σπιτιών, την αρχιτεκτονικής στα Λεύκαρα και την εκκλησία του Άγιου Σωζόμενου. Χρησιμοποιεί υφάσματα με υφή για να απεικονίσει τη σκληρότητα και την σκοτεινή πλευρά της θηλυκότητας, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να ενσωματώσει απαλότητα και διακοσμητική δανδέλα στα σχέδιά του, προκειμένου να τονίσει την κομψότητα και την ομορφιά.


Εύχομαι στη CΙΤΥ να συνεχίζει κάθε χρόνο την ανοδική της πορεία και να μην χάσει ποτέ τη ταυτότητά της.


 

 

Monsieur Dοumani

Το γκρουπ Monsieur Dοumani δημιουργήθηκε το 2011 στη Λευκωσία από τους Αντώνη Αντωνίου στον τζουρά, Άγγελο Ιωνά στην κιθάρα και Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά. Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από το κυπριακό φολκλόρ, οι Monsieur Doumani επικεντρώνονται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα στον ήχο και στη διάθεσή τους. Επίσης, συνθέτουν κυπριακά τραγούδια που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Το 2012 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο «Grippy Grappa» ο οποίος έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στις 16 Μαρτίου θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο τους δίσκο με τίτλο «Σήκωσες». Ακούστε ΕΔΩ το ομώνυμο τραγούδι από το νέο τους δίσκο!


Ευχόμαστε στη CITY ότι καλύτερο και ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση όλο αυτό τον καιρό.


 

 

Ευδοκία Σάββα Ceramics

Η Ευδοκία Σάββα ασχολείται επαγγελματικά με την κεραμική. Στόχος του μεταπτυχιακού της ήταν να επαναφέρει τα παραδοσιακά κυπριακά επιτραπέζια σκεύη στον σύγχρονο 21ο αιώνα που ζούμε σήμερα, μέσα από μια νέα αισθητική εμπνευσμένη από την κυπριακή παράδοση. Τώρα φτιάχνει μια σύγχρονη σειρά πιάτων από τερακότα (κόκκινο πυλό), για καθημερινή χρήση, τόσο για την εγχώρια αγορά της Κύπρου όσο και για το εξωτερικό. Η σειρά ονομάζεται Undercut Terracotta Tableware, με κύριο χαρακτηριστικό της το undercut, το οποίο είναι λειτουργικό αλλά και αισθητικό στοιχείο. Το Undercut terracotta tableware range αντικατοπτρίζει την κυπριακή κουζίνα ενθαρρύνοντας την κοινωνικοποίηση και την γενναιόδωρη κυπριακή φιλοξενία μέσα από τέσσερα μεγέθη πιάτων: για σως, μεζέ, μεσαίο και μεγάλο.


 Εύχομαι η κάθε σας χρονιά να είναι δημιουργική, μοναδική και γεμάτη καινούργιες ιδέες, χαρίζοντας πάντα στους αναγνώστες σας ενδιαφέροντα και πρωτότυπα θέματα!


 

 

Undun

Το Undun δημιουργήθηκε το 2009 από τους Μάριο Σιαρλή και Λόνα Λαδόμματου. Αρχικά, δημιουργούσαν πολύχρωμες πλεκτές κούπες και λάμπες, που σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πολύ δημοφιλείς. Με την πάροδο των χρόνων, η δημιουργικότητα τους έχει επεκταθεί σε κονσέπτιουαλ αγαλματίδια της Αφροδίτης, σε πολύχρωμα πόμολα ντουλαπιών αλλά και σε όλων των ειδών upcycling πρότζεκτ. Tο πρόσφατο τους πρότζεκτ με κυπριακά νομίσματα υπό την ονομασία «Jumping Gypsies» έχει γίνει πολύ γνωστό στο διαδικτυακό κατάστημα «Etsy».


Ευχαριστούμε τη CITY για το χιούμορ αλλά και  για τις πληροφορίες που μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια... Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και δημιουργικά.


 

 

Όθωνας Χαραλάμπους

Ο Όθωνας Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Κύπρο, σπούδασε Fashion Design Menswear στο London College of Fashion και δούλεψε στο Λονδίνο για σχεδιαστές όπως ο J.W.Anderson, Jeremy Scott και ο Roland Mouret. Στα 24 του χρόνια, έχει καταφέρει να βάλει την κυπριακή παράδοση στον χάρτη της διεθνούς μόδας, με μια αντρική συλλογή φτιαγμένη από «φυθκιώτικα» υφαντά, την οποία παρουσίασε και στο London College of Fashion. Σήμερα σχεδιάζει κάτω από το δικό του όνομα, ετοιμάζοντας μια καινούρια δουλειά που εξερευνά, μεταξύ άλλων, τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η σχέση ανθρωπίνου σώματος και μόδας.


Δεν θα μπορούσα να ευχηθώ κάτι σπουδαιότερο από υγεία, αγάπη, επιτυχία και πάνω από όλα ελευθερία σκέψης, έκφρασης και επιλογής. Χρόνια πολλά!


 

 

Ξαρκής

Το Ξαρκής, είναι ένα φεστιβάλ που δημιουργήθηκε από την Χριστίνα Σκαρπάρη και πραγματοποιείται σε διάφορα χωριά της Κύπρου. Το φεστιβάλ, προωθεί πολλές πτυχές της τοπικής και λαϊκής κουλτούρας και αναμειγνύονται αρμονικά με τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Στόχος του φεστιβάλ είναι η καλλιέργεια κουλτούρας, συμμετοχής και ποιοτικής συνεργασίας, ούτως ώστε άτομα, γνώσεις, δεξιότητες και διαθέσιμες πηγές να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται για κοινό όφελος.


Ευχόμαστε η CITY να μας φέρνει πάντα καλά μαντάτα. Να είστε πολύχρονοι!



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ