H πρώτη ατομική έκθεση του Χριστόδουλου Παναγιώτου στην Κύπρο

«Με μεγάλη χαρά» το Point μας προσκαλεί στην πρώτη ατομική έκθεση στην Κύπρο του διεθνώς αναγνωρισμένου Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόδουλου Παναγιώτου. Η έκθεση με τίτλο «Stories from the lives of my friends» συγκεντρώνει και παρουσιάζει προηγούμενη αλλά και νέα δουλειά του καλλιτέχνη.


Article featured image
Article featured image

To 1889, ο σπουδαίος Ρώσος δραματουργός Άντον Τσέχωφ έγραψε σε μία επιστολή του προς τον κοντινό του φίλο Aleksey Suvorin: «Μάντεψε τι, δουλεύω πάνω σε ένα μυθιστόρημα!!! Και μάλιστα με δαιδαλώδη πλοκή! Το ονόμασα Stories from the Lives of My Friends». Ο Τσέχωφ ποτέ δεν ολοκλήρωσε αυτό το μυθιστόρημα.

Ο Παναγιώτου δανείζεται τον υπαινικτικό τίτλο ενός απραγματοποίητου συγγραφικού εγχειρήματος του Άντον Τσέχωφ, χωρίς να επιδιώκει μια αναδρομική εικασία πάνω σ' αυτήν τη χαμένη λογοτεχνική παρόρμηση, αλλά προτείνοντάς τον σαν μια ριζοσπαστική ερμηνεία της δραματουργίας του Τσέχωφ και της έννοιας του «υπο-κειμένου» (subtext) που σχετίζεται με το έργο του.

Χαρακτηριστικά και έννοιες σαν το «υπο-κείμενο», η «αποστασιοποίηση» και η «διάψευση των αντιλήψεων ή ελπίδων» που αποτελούν κληροδοτήματα του θεατρικού τομέα εντοπίζονται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Παναγιώτου.

Για την έκθεσή του στο Point έχει επιλεγεί από τον ίδιο μία σειρά έργων που επεκτείνονται πέρα από αυτό που δηλώνουν σε πρώτο επίπεδο, όπως και οι χαρακτήρες του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα.

Συσχετισμοί και ενδόμυχοι διάλογοι υπονοούνται αντί να δηλώνονται και μια πολυεπίπεδη διαλεκτική ενορχηστρώνεται, οδηγώντας - με τρόπο σχεδόν προκλητικό - στην ανάδυση νέων συζητήσεων. Τα υλικά που επιλέγει ο Παναγιώτου θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα της μίας κυρίαρχης δογματικής αλήθειας και προκαλούν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τις συλλογικές και ατομικές μας αφηγήσεις.

Ατομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Spring Workshop, Χονγκ Κονγκ, Κίνα / Moderna Museet, Στοκχόλμη, Σουηδία / Casino Luxembourg, Λουξεμβούργο / CCA Kitakyushu, Ιαπωνία / Centre d’Art Contemporain de Brétigny, Γαλλία / Museum of Contemporary Art, St. Louis, ΗΠΑ / Museum of Contemporary Art, Λειψία, Γερμανία / Kunsthalle Zürich, Ελβετία και Cubitt, Λονδίνο, ΗΒ. Συμμετείχε, επίσης, σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις όπως: 8th Berlin Biennale / 7th Liverpool Biennial / Documenta 13, Κάσσελ / 6th Taipei Biennale / Busan Biennale 2008, κ.α. Η δουλειά του παρουσιάστηκε σε πολλά μουσεία και κέντρα τέχνης όπως: Museion, Μπολζάνο, Ιταλία / Migros Museum, Ζυρίχη, Ελβετία / CCA Wattis Institute for Contemporary Arts, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ / Joan Miro Foundation, Βαρκελώνη, Ισπανία / Witte de With, Ρόττερνταμ, Ολλανδία / Bonniers Konsthall, Στοκχόλμη, Σουηδία / Philadelphia Museum of Art, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ / Ashkal Alwan Center for Contemporary Arts, Βυρητός, Λίβανος / Artist Space, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ / MoCA Miami, Μαϊάμι, ΗΠΑ. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο The Future of Europe και το 2005 το Βραβείο ΔΕΣΤΕ ενώ το 2008 επιλέχθηκε από το ιδρύμα UNDO για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Künstlerhaus Bethanien.

Ο Χριστόδουλος Παναγιώτου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 56η έκδοση της Μπιενάλε της Βενετίας το 2015.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ