«Τα 34 θαύματα του κόσμου» σε μια έκθεση φωτογραφίας

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, με την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα 34 θαύματα του κόσμου» με φωτογραφίες από διακεκριμένους φωτογράφους άγριας φύσης ανά το παγκόσμιο, οι οποίες συνοδεύονται με ενημερωτικό κείμενο (στην αγγλική γλώσσα).

 


Article featured image
Article featured image

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας, Παρασκευή 22 Μαΐου, στις 19.30, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Παλιάς Αγοράς Παλλουριώτισσας.

Η έκθεση παρουσιάζεται από το γνωστό γαλλικό περιοδικό για τη φύση Terre Sauvage, το CEPF (Critical Ecosystem Partnership Fund) και το Nature Picture Library (NPL) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (Agence Française de Développement), το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας και την LPO (εθνικός εταίρος του BirdLife International στη Γαλλία). Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των διεθνών διοργανωτών της έκθεσης.

Το ταμείο CEPF υποστηρίζει δράσεις διατήρησης και προστασίας της φύσης, και εστιάζεται στα 34 σημεία με την υψηλότερη βιοποικιλότητα (biodiversity hotspots) σε όλο τον κόσμο. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας από τους οργανισμούς που θα φιλοξενήσει την έκθεση στην περιοχή της Μεσογείου, μια περιοχή με τη 2η υψηλότερη βιοποικιλότητα σε όλο τον κόσμο.

 



Fernandina marine iguana - Peter Scoones - NPL



Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της κατάστασης της βιοποικιλότητας δείχνει ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι μεγαλύτερος από ποτέ, μεταξύ 100 και 1000 φορές πιο γοργός από το φυσικό ρυθμό. Οι συνέπειες της απώλειας της βιοποικιλότητας καθιστούν το ζήτημα αυτό πρωταρχικής σημασίας και η ανάγκη ανάσχεσης της απώλειας βιοποικιλότητας έχει επαναληφθεί πολλαπλώς σε διεθνές επίπεδο.

Η βιοποικιλότητα είναι όρος που χρησιμοποιείται για όλες τις μορφές ζωής και τα φυσικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν. Περιλαμβάνει την ποικιλομορφία εντός κάθε είδους (κάθε άτομο διαφέρει από τα άλλα), μεταξύ των ειδών και των οικοσυστημάτων. Ένα οικοσύστημα είναι το σύνολο των οργανισμών (φυτών, ζώων, μικροοργανισμών), τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους (το έδαφος, το κλίμα, το νερό, το φως).

 



Giant sequolas in the Sequola & Kings Canyon biosphere reserve



Η βιοποικιλότητα παίζει σημαντικό ρόλο, αφού αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων, και ως εκ τούτου για τις υπηρεσίες που παρέχουν για τη ζωή στη γη (ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, πρωτογενή παραγωγή, τρόφιμα, φυσικά υλικά, ποιότητα νερού, ενέργεια, επικοινίαση κτλ). Αυτές οι «οικολογικές υπηρεσίες» είναι ουσιαστικές για την ανθρώπινη ευημερία. Τα οικοσυστήματα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, επιδημίες και την κλιματική αλλαγή.

Η προστασία της βιοποικιλότητας διατηρεί την ικανότητα των ζωντανών οργανισμών να προσαρμοστούν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές καταστάσεις. Οι μυριάδες αλληλεπιδράσεις εντός του ζωντανού κόσμου, που υπάρχουν χάρη στην εξέλιξη, είναι το κλειδί για το μέλλον του πλανήτη, και κατ’ επέκταση και του δικού μας μέλλοντος. Η ανάγκη διατήρησης αυτών των οικολογικών υπηρεσιών για τις οποίες οι ανθρώποι βασίζονται στη φύση, γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητές.

 



Red-crowned Crane - David Tipling - NPL

 

Τα hotspots βιοποικιλότητας είναι οικοσυστήματα πλούσια σε βιολογική ποικιλότητα και τα οποία βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή. Η διατήρηση τους αποτελεί επείγουσα ανάγκη για την προστασία της βιολογικής ποικιλότητας του πλανήτη. Αυτά τα hotspots κατέχουν μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών, η σημερινή διανομή των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 34 hotspots, τα οικοσυστήματα των οποίων αντιπροσωπεύουν το 1,4% της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά φιλοξενούν το 44% των φυτικών ειδών και το 35% όλων των σπονδυλωτών, και έτσι τέτοιες περιοχές είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων για δράσεις διατήρησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην έκθεση παρουσιάζονται αυτές οι 34 αξιοσημείωτες περιοχές με τα διαφορετικά είδη καθώς και τις προκλήσεις διατήρησης κάθε περιοχής.

 



Danum Valley, Sabah State, Borneo - Nick Garbutt - NPL

 

Έκθεση φωτογραφίας «Τα 34 θαύματα του κόσμου»

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 19.30

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι Πέμπτη 18 Ιουνίου

Χώρος έκθεσης: Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Παλιάς Αγοράς Παλλουριώτισσας (Αγ. Αντρέα 7, Παλλουριώτισσα, τηλ. 22797869, 22797867)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00 και 17.00-20.00, Σάββατο 10.00-13.00, Κυριακή (μόνο 14/6/15) 10.00-13.00.

Περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Χριστοδούλου, Λειτουργός Ανάπτυξης, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, 22455072, maria.christodoulou@birdlifecyprus.org.cy



Κεντρική φωτογραφία: Monarch Butterflies - Ingo Arndt - NPL


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ