Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το κυνήγι των αμπελοπουλιών [που έρχεται σύντομα]

«Ότι απαγορεύεται, καταγγέλλεται». Ήταν ξεκάθαρος και σαφής ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς, αναφορικά με το θέμα των αμπελοπουλιών, εννοώντας φυσικά την παράνομή παγίδευσή τους σε ξόβεργα και δίχτυα.

 


Article featured image
Article featured image

Όχι μόνο φοβήθηκα προς στιγμή ακούγοντας τον να το λέει αυτό, αφού πίστεψα ότι ζω σε ένα κράτος με νόμους που εφαρμόζονται με μεγάλη αυστηρότητα, αλλά έκλαψα κιόλας από συγκίνηση.

Κι επειδή δεν πιστεύω πως ο κύριος Χαμπουλλάς είναι αφελής άνθρωπος, μπαίνω στον κόπο να κοινοποιήσω μερικά νούμερα, έτσι για να ‘χουμε να λέμε, αφού έχω την εντύπωση ότι η δήλωσή του περισσότερο φανερώνει άγνοια. Ok βουλευτής είναι, δεν είναι όμως και υποχρεωμένος να ξέρει όλα τα θέματα που αφορούν στην επαρχία που τον έχει εκλέξει.

Πως γίνεται κύριε Χαμπουλλά να καταγγέλλονται, όπως λέτε, αλλά παρόλα αυτά, περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά σε ολόκληρη την Κύπρο να έχουν θανατωθεί από παράνομη παγίδευση, μόνο το φθινόπωρο 2014;

Πως γίνεται να καταγγέλλονται αλλά παρόλα αυτά να έχουν βρεθεί από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, την ίδια περίοδο, 16 χιλιόμετρα ενεργών διαδρομών για δίχτυα και πάνω από 6000 ξόβεργα;

Πως γίνεται να καταγγέλλονται αλλά παρόλα αυτά ο τζίρος αυτής της παράνομης δραστηριότητας, αυτής της μπίζνας, να φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας;

Και μετά από όλα αυτά τα νούμερα, έρχεστε να μου πείτε ότι, βάσει νομοθεσίας της ΕΕ το δικαιούστε κατά παρέκκλιση το κυνήγι για το 10% του πληθυσμού των αμπελοπουλιών; Δεύτερη φορά που μας συγκινείτε στο ίδιο τηλεφώνημα. Τόση συγκίνηση, ούτε στο «Πάμε Πακέτο».

Δηλαδή, για να καταλάβω, αν επιτραπεί το αεροβόλο και το φλοπέρ, θα τα σκοτώνετε με φειδώ και σύνεση. Αυτό; Και ούτε θα πειράζετε τα άλλα 152 είδη που σήμερα, επίσης πιάνονται (κατά λάθος) στα «βερκά» -εκ των οποίων μάλιστα τα 78 είναι απειλούμενα, όπως για παράδειγμα το αηδόνι. Ούτε αυτά θα μπαίνουν στο στόχαστρο των κυνηγών, κατάλαβα σωστά;

Όχι κύριε Χαμπουλλά, δεν αντιδρούμε για χάρην εντυπώσεων, ενώ ούτε έμμισθοι ακτιβιστές είμαστε. Αντιδρούμε γιατί κάποιος μας κάνει πλάκα και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. Είμαστε πια μεγάλα παιδιά και θεωρώ πως καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας.

Βοηθήστε πρώτα να εφαρμοστούν οι νόμοι για όσους κάνουν εγκλήματα αναφορικά με το θέμα αυτό και μετά βλέπουμε κατά πόσο θα δικαιούστε να παίξετε κι εσείς τα πουλάκια σας. Ένα-ένα να παίρνουμε τα πράγματα.

Μην αναφερθώ τώρα και συγχυστούμε ακόμα περισσότερο, στο χόμπι της πτηνοπαρατήρησης και στα λεφτά που χάνονται κάθε χρόνο γιατί η Κύπρος, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να βγάζει πολλά εκατομμύρια από αυτό το συγκεκριμένο είδος τουριστών αφού από την Κύπρο περνούν κάθε χρόνο 207 είδη αποδημητικών πουλιών, εντούτοις κάνουμε μαύρα μεσάνυχτα.

Μπορεί κάποιοι πολιτικοί να ζουν στον κόσμο τους και να θεωρούν ότι δύσκολα θα αντιδράσουν κάποιοι απ’ όλους αυτούς που νομίζουν πως ξεγελάνε, απ’ αυτούς που νομίζουν πως τρώνε κουτόχορτο, αλλά μαντέψτε τι; Ο κόσμος ξυπνά σιγά-σιγά. Και σε κάποια φάση θα μας πάρει όλους και θα μας σηκώσει.

Όπως και να ‘χει, πατήστε ΕΔΩ για βα διαβάστε το άρθρο καμιά δεκαριά φορές και ίσως αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.

Υ.Γ. Ωραία και πολύ ευρηματική η ατάκα με τους έμμισθους-ακτιβιστές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας το πιστώσουμε…


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ