Λάρνακα: εκατό χρόνια από τη «νεκρανάσταση» του Κατακλυσμού

Πιο ζεστά από ποτέ έχουν πάρει φέτος τη διοργάνωση του Κατακλυσμού στη Λάρνακα, μιας και συμπληρώνονται ακριβώς εκατό χρόνια από την αναβίωση της υδάτινης αυτής γιορτής στην πόλη.

 


Article featured image
Article featured image

Με ρίζες από την αρχαία ελληνιστική εποχή, ο Κατακλυσμός της Σκάλας «νεκραναστήθηκε» το 1915 και από τότε αποτελεί το μαζικότερο φεστιβάλ της Λάρνακας και ένα από τα μεγαλύτερα της Κύπρου, με συνολική διάρκεια είκοσι σχεδόν ημέρες.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας, Άκη Ιωάννου, υπολογίζεται ότι το 2014 γύρω στις 400.000 Κύπριοι και ξένοι επισκέφθηκαν το φεστιβάλ, για το οποίο εργάστηκαν ή έλαβαν μέρος με κάποιον τρόπο στο καλλιτεχνικό μέρος πάνω από 5.000 άτομα κάθε ηλικίας.

Η φετινή διοργάνωση, τόνισε ο κ. Ιωάννου, φιλοδοξεί να καταρρίψει κάθε προηγούμενο προσέλευσης, αλλά και συμμετοχής σε αυτή, για να τιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα εκατοντάχρονα του θεσμού.

Παντελής θαλασσινός, Θάνος Πετρέλλης, Γιάννης Πάριος και Γεράσιμος Αντρεάτος είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Κοντά σε όλα αυτά, θα λειτουργήσει και φέτος η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων, αλλά και η σκηνή προβολών παραμυθιών με κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη.

Ο «ανεπίσημος Κατακλυσμός» θα αρχίσει φέτος στις 23 Μαΐου και θα λήξει στις 7 Ιουνίου και ο «επίσημος» Κατακλυσμός θα αρχίσει στις 29 Μαΐου και θα λήξει στις 3 Ιουνίου. Κατά το εξαήμερο της επίσημης διοργάνωσης θα διεξαχθούν παγκύπριοι αγώνες σε αθλήματα ανοικτής θαλάσσης, καθώς και αγώνες beachvolley.

Μεταξύ άλλων, θα διεξαχθούν διαγωνισμοί παιδικού ελληνικού τραγουδιού, κυπριακού ερωτικού τραγουδιού, κυπριακών ποιημάτων και κυπριακών τσιαττιστών.

Κατά το επίσημο εξαήμερο του Κατακλυσμού η στάθμευση στη Λάρνακα θα είναι δωρεάν στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ενώ καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε τρεις εξέδρες κατά μήκος των Φοινικούδων.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Από τη δεκαετία του 80'


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ