Έκθεση ζωγραφικής από την Εύη Χαράκη Μαχαιρά

Article featured image
Article featured image

«...and GOD/DESS created Life», αυτός είναι ο τίτλος της νέας δουλειάς της Εύης Χαράκη Μαχαιρά η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 27 Μαΐου στην γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Στα έργα της Ευής Χαράκη Μαχαιρά, το ενυπάρχον ον στον άνθρωπο συγκροτεί μια υπαρξιακή πραγματικότητα, που κερδίζει μορφή και περιεχόμενο. Με κεντρικό στοιχείο την αόρατη πηγή, που δημιουργεί τη ΖΩΗ, εμπεριέχεται, σε μια σειρά από έργα, η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των αρχαίων Μυστών, που συνδέουν το μυστήριο της δημιουργίας με σύμβολα. Γόνιμες φιγούρες, ως όντα αγνώστου φύλου και πλάσματα σχεδόν ανθρώπινα, ζωντανεύουν και μορφοποιούνται σε μια προσπάθεια εικονογράφησης της αιθέριας φύσης του ανθρώπου και της σύνδεσής του με την πηγή της δημιουργίας.

Η «Ιερή γεωμετρία» συναντά τη γελοιογραφία, μόνο, για να σχολιάσει το εφήμερο και το αιώνιο, την ψευδαίσθηση του θανάτου και τη μόνιμη ποιότητα της μεταμόρφωσης.

Στο «...and God/Dess created Life» η τέχνη μιλά ή μάλλον φωνάζει: Η ουσιαστική υπόσταση του ανθρώπινου όντος, είναι στο ον!

Η Εύη Χαράκη Μαχαιρά:

«Η Εύη είναι ζωντανό παράδειγμα του πως η τέχνη μπορεί να είναι ακτιβισμός και ο ακτιβισμός μπορεί να είναι τέχνη» (Λία Χαράκη). Η Εύη γεννήθηκε στη Λεμεσό, το 1972. Αρχικά σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, στην Αγγλία LLB (HONS). 

Η Εύη έκανε μια τεράστια μεταβολή ζωής όταν συνειδητοποίησε την ανάγκη της για περισσότερο χρώμα και ελευθερία, κάθώς και το πάθος της για την τέχνη. Αποφάσισε να ακολουθήσει την τέχνη επαγγελματικά και ταυτόχρονα ξεκίνησε τη θεραπευτική της εργασία. Τελικά αυτά τα δύο έγιναν ο τρόπος ζωής της και βρίσκονται στη βάση της καλλιτεχνικής της δουλειάς.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στις Δημιουργικές Τέχνες (BA HONS Creative Arts) στο The Open College of Arts U.K. και ταυτόχρονα μελέτησε τις ιαματικές ιδιότητες των χρωμάτων, καθώς και τις λειτουργείες και τα χρώματα των κέντρων ενέργειας μέσα στο σώμα.

Η έρευνα της Εύης στην επιστήμη του πνεύματος βασίζεται στις διάφορες Θεοσοφικές παραδόσεις και κουλτούρες, στη σοφία των σαμάνων και των φυλών, στις απόκρυφες επιστήμες, τη μελέτη υψηλά εξελιγμένων κοινωνιών και τη κβαντική φυσική. Ξεκίνησε τη θεραπευτική της δουλειά χρησιμοποιώντας τη χρωματοθεραπεία σαν τη βάση του εικαστικού της έργου Kidstuff. Το Kidstuff είχε σαν στόχο τη δημιουργία έργων τέχνης που θα λειτουργούσαν σαν γεννήτριες θετικής ενέργειας μέσα στο χώρο και απευθύνονταν στα παιδιά και το παιδί μέσα σε κάθε ανρώπινο Ον. Αυτό ήταν το θέμα της πρώτης της προσωπικής έκθεσης το 2007 ’We are meant to shine like Children Do’ στη Λεμεσό.

Το 2012 δημιούργησε την πράκτική "Life Shift" που ασχολείται με τη μεταβολή του τρόπου ζωής που βασίζεται στο φόβο, σε ύπαρξη που βασίζεται στην αγάπη. Το  "Life Shift" αποτελείται από συνδυασμό κλάδων όπως την Αριθμολογία, το Διαλογισμό, I AM Avatar Yoga, Ασκήσεις Αναπνοής, Μετάφραση Ανώτερων Διαστατικών πεδίων και άλλων, και λειτουργεί μέσα από ομαδικές και προσωπικές συναντήσεις.

Η Εύη επίσης είχε ανάμειξη με τις παραστατικές τέχνες όπου εργάστηκε σαν μέντορ για την περφόρμερ Λία χαράκη στο πλαίσιο του έργου ‘Tune In’ (Μπιεννάλε Βενετίας για Εικαστικές Τέχνες 2013). Αυτή η συνεργασία οδήγησε την Εύη να ξαναεργαστεί σαν μέντορ για το έργο ‘IntuNition’ όπου και έλαβε μέρος σαν περφόρμερ στη σκηνή.

Περαιτέρω, ξεκίνησε να διδάσκει τα εργαστήρια ‘IntuNition’ μαζί με τη Λία Χαράκη στην Κύπρο και σε φέστιβάλ στην Ευρώπη (Tanec Πράγα, Studio works Κολωνία) σε χορευτές και μη χορευτές, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη γενναιόδωρη μοιρασιά των μεθοδολογιών που αναπτύχθηκαν κατά τη δημιουργική διαδικασία των έργων .

Κατά το 2014 ήταν μια από τις προσκεκλημένες καλλιτέχνιδες στο ‘The Performance Shop’ στη Λευκωσία με την παράσταση ‘Free Hugs’ του  LOVIN ACTION (www.theperformanceshop.org).

Το Φεβρουάριο 2015 συμμετείχε στο πρόγραμμα 'Morning Talks' στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Νεκρή Ζώνη, με την ομιλία του LOVIN ACTION 'Από το νηπιαγωγείο στη Επανάσταση Εξέλιξης'.

Τον Μάρτιο 2015 συμμετείχε στο "Φουσκοpolis" public space interventions των Urban Gorillas, με τη δραστηριότητα FREE HUGS του  LOVIN ACTION.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ