«Δεν μπορείς να αγοράσεις γυναίκα. Και αυτοί τις αγοράσαν»

«Θα ‘θελα να ήμουν φίλος σας» του λέω σε κάποια φάση της κουβέντας μας και χωρίς καθόλου χρονοκαθυστέρηση μου απαντά και με εκπλήσσει. «Μα είμαστε φίλοι ρε συ. Ευχαριστώ για την ατάκα που μου ‘δωσες γιατί εγώ αισθάνομαι πως είμαστε πνευματικά αδέρφια. Γιατί τα τραγούδια μου δεν είναι και τα πιο εύκολα τραγούδια του κόσμου, έχουνε μια παραξενιά, έχουνε μια άλλη γραφή. Η μουσική είναι η γνωστή μουσική. Ο λόγος όμως όπως τον χρησιμοποιώ, απευθύνεται σε έξυπνους, δεν απευθύνεται σε ηλίθιους. Και όταν ακούω ανθρώπους να λένε πως με πάνε, αυτό είναι πραγματικά τιμή για μένα».

 


Article featured image
Article featured image

Για να καταλήξω όμως στο συμπέρασμα πως θέλω να γίνουμε φίλοι και για να βρω το θάρρος αλλά και το θράσος να το ξεστομίσω, προηγουμένως είπαμε πολλά. Ή μάλλον, μου είπε πολλά.

Είναι πολύ σπουδαίος τύπος ο Μηλιώκας. Έχει χιούμορ, αυτοσαρκάζεται όσο λίγοι στις μέρες μας, έχει μια απίστευτα ωραία φιλοσοφία ζωής, φαίνεται άνθρωπος που απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής τους, αντιπαθεί τη μιζέρια, ενώ είναι σίγουρα και πολύ καλά διαβασμένος αλλά και πολύ ψαγμένος.

Ανάμεσα στα πολλά που είπαμε, τρομερή εντύπωση μου έκανε αυτό που έχει να προτείνει για όλους όσοι έκαναν ότι μπορούν για να μείνουν στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους. Και όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις.

 

«Και πόσο πιστεύετε στη νέα γενιά κύριε Μηλιώκα;» ρωτάω.

Πιστεύω πολύ και μόνο στη νέα γενιά. Πρόλαβαν να σπουδάσουν αυτό που ήθελαν, πρόλαβαν να ενημερωθούν με την τεχνολογία, πρόλαβαν να γνωριστούν σε συνθήκες ειρήνης και να αγαπήσουν ο ένας τον άλλο, να αγαπήσουν το περιβάλλον, να αγαπήσουν τα ζώα. Σε σχέση με τους προηγούμενους, αυτά τα παιδιά είναι άγγελοι.

Πολύ σύντομα θα βρουν την θέση τους, πολύ σύντομα θα αλλάξει το σκηνικό. Λίγο να τελειώσουν οι μπακάληδες με τις δώσεις και τα ρέστα και το ποιος χρωστάει ποιον…

Εμείς απλά θέλουμε να υπάρχει ένα μνημείο στην Ακρόπολη με μια λίστα που να λέει «Αυτοί προσπάθησαν να πουλήσουν την Ελλάδα σ’ αυτούς». Προσωπικά, δεν θέλω να δω κανέναν μες στην φυλακή, δεν μ’ αρέσει σαν εικόνα. Ούτως ή άλλως ήταν φυλακισμένοι μέσα στα λεφτά τους αυτοί που κλέψανε και κατάφεραν να χαραμίσουν τη ζωή τους.

Δεν μπορείς να αγοράσεις γυναίκα. Άμα δεν σε αγαπήσει η γυναίκα τίποτα δεν πάει καλά. Και αυτοί τις αγοράσαν.

Δεν μπορείς να αγοράσεις φίλους. Άμα δεν έχεις γνήσιους φίλους, τίποτα δεν πάει καλά. Και αυτοί αγοράσαν φίλους.

Αγοράσαν τα πάντα. Είναι πεθαμένοι ανάμεσά μας.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι να μπούνε σε μια λίστα, να μπούνε μες στην Ακρόπολη με πεντελικό μάρμαρο και να γραφτεί ότι προσπάθησαν να πουλήσουν την Ελλάδα σ’ αυτούς. Για να μην ξαναγίνει… Ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα.

Είμαστε τόσο πλούσια χώρα, με τόσο σπουδαίο πολιτισμό που, αν δεν το ξαναπάθουμε θα είμαστε και οικονομικά πρώτοι. Γιατί πολιτιστικά είμαστε πρώτοι σ’ όλο τον πλανήτη. Αυτοί που κυβερνάνε τον τόπο δεν ξέρουν ότι ο πλανήτης έχει 5 δισεκατομμύρια Έλληνες. Ότι τα τελευταία 120 χρόνια γυμνάστηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δισεκατομμύρια άνθρωποι, μέσα από τον τρόπο της ελληνικής γυμναστικής και έχουνε κάνει όλοι αγαλμάτινα σώματα. Δεν το πρόσεξε κανείς ηλίθιος από τους Έλληνες πολιτικούς, δεν πρόσεξε κανένας ότι 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη προσπαθούν να συνεννοηθούν με δημοκρατικές διαδικασίες.


Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή προσπαθεί να γίνει Έλληνας κι εμείς προσπαθούμε να ξεχρεώσουμε τα κλεφτρόνια.


Προσπαθούμε να μπούμε στην Ευρώπη. Κι ύστερα πες μου πώς να μη γελάω. Θέλω να δω τα ειδικά δικαστήρια να βγάζουν αποφάσεις και να καταδικάζουν τουλάχιστον ηθικά. Κάποιος πρέπει να τους καταδικάσει ηθικά για να δώσει το νομικό δικαίωμα και το ηθικό δικαίωμα στους καλλιτέχνες να καταγράψουν τα ονόματά τους στην Ακρόπολη για πάντα. Όπως ήτανε παλιά ο προδότης των Σπαρτιατών, ο Εφιάλτης. Να ξέρουμε ποιοι είναι οι σημερινοί Εφιάλτες.

 

Η ωραία κουβέντα με τον Γιάννη Μηλιώκα έγινε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης για το επερχόμενο τεύχος (Οκτωβρίου) του περιοδικού Time Out Cyprus, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του στην Κύπρο για εμφανίσεις σε Πέραμα (Λεμεσός) και Διαχρονική (Λευκωσία).



Φωτογραφία: Σπύρος Σταυρόπουλος / Music Corner


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ