Πέθανε στα 104 του ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός

Θα κηδευθεί σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, στο Ρέθυμνο που ήταν και ο τόπος καταγωγής του.

 


Article featured image
Article featured image

Σε ηλικία 104 ετών έφυγε από τη ζωή ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και της 7χρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, Στυλιανός Παττακός.


Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Η κηδεία του Στυλιανού Παττακού θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Δύο ημέρες νωρίτερα, είχε γίνει στόχος ληστών καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης άγνωστοι εισέβαλαν στη μονοκατοικία όπου διέμενε στα Πατήσια και έκλεψαν κοσμήματα, συλλεκτικά νομίσματα και αναμνηστικά μετάλλια. Ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό καθώς κοιμόταν.

Ο Στυλιανός Παττακός ήταν ο πιο σημαντικός κρίκος στο Απριλιανό πραξικόπημα του 1967. Ήταν εκείνος που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα που ανέτρεψαν τη Δημοκρατία. Κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και Α΄ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (1971-73). Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, για λόγους υγείας.

Στον απολογισμό της ζωής του εξακολουθούσε να επιμένει στην «αθώα» εκδοχή των γεγονότων και ισχυριζόταν ότι οι πολιτικοί ηγέτες που συνελήφθησαν αμέσως μετά το πραξικόπημα, φυλακίσθηκαν σε «αριστοκρατικές» συνθήκες στο Πικέρμι.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ