Κάνε κατάδυση στο Ζηνοβία μέσω app που έφτιαξε Κύπρια

Στο ναυάγιο Ζηνοβία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πέραν των 87 θαλάσσιων ειδών, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πέραν των 150, με την περιοχή εκεί να προσελκύει για κατάδυση κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υφάλους της Κύπρου 

 


Φωτογραφία: Παντελής Κράνος

 

Η Κάλια Αριστείδου, δημιούργησε ένα καινοτόμο ψηφιακό προϊόν που αφορά προσομοιωτή κατάδυσης στο Ζηνοβία, με το φημισμένο ναυάγιο να αποτυπώνεται πλέον και σε ηλεκτρονική μορφή, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προβολής του στο εξωτερικό αλλά και την οργάνωση ασφαλών καταδύσεων.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στήριξε την προσπάθεια της Κάλιας Αριστείδου, υιοθετώντας την ιδέα η οποία είναι μοναδική στην παγκόσμια αγορά και η δημιουργός της έχει λάβει ήδη δύο βραβεία γι’ αυτή της την επινόηση.

Το εντυπωσιακό ναυάγιο της Λάρνακας ψηφιοποιήθηκε σε τρισδιάστατη μορφή και σε πραγματική κλίμακα και μπορεί ο χρήστης όχι μόνο να περιηγηθεί ψηφιακά στο ναυάγιο, αλλά να εξοικειωθεί με το χώρο και να οργανώσει την πραγματική κατάδυσή του.


Tο ναυάγιο Ζηνοβία αποφέρει στην οικονομία της Κύπρου συνολικά έσοδα πέραν των 14 εκ. ευρώ ετησίως.


Για την εφαρμογή δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, και αλγόριθμος που βασίζεται στη θεωρία της αποσυμπίεσης. Για κάθε κατάδυση που πραγματοποιεί ο χρήστης, καταγράφεται η πορεία του και στοιχεία της κατάδυσης όπως μέγιστο βάθος, χρόνος παραμονής, αέρια που χρησιμοποιήθηκαν, στάσεις αποσυμπίεσης, επίπεδο τοξικότητας, και αναφορά κατά πόσον η κατάδυση πληροί τους κανόνες ασφάλειας που ορίζουν οι διεθνείς καταδυτικοί Οργανισμοί.

Η εφαρμογή παρουσιάζει επίσης σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) όλα τα καταγεγραμμένα είδη θαλάσσιων οργανισμών που απαντώνται στο ναυάγιο, ενώ κάποια από αυτά μοντελοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε τρισδιάστατη μορφή μέσα στον προσομοιωτή κατάδυσης.

 Στο ηλεκτρονικό βιβλίο αναγράφονται επίσης βασικές πληροφορίες για τη Λάρνακα ως τουριστικός προορισμός, για την Κύπρο καθώς και η ιστορία του Ζηνοβία.

Το προϊόν, μέχρι στιγμής, είναι διαθέσιμο για Android συσκευές και φέρει την ονομασία "Scuba Dive Simulator: Zenobia".  

Η δράση αυτή αναμένεται να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού στην Κύπρο, που αποτελεί μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού που αποφέρει σημαντικά έσοδα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ