Οι «μετανάστες» κατέκτησαν όλα τα βραβεία από τη Saatchi Gallery στο Λονδίνο

«Πίστεψα από την αρχή σε αυτό το έργο. Και εννοείται πως είμαι ενθουσιασμένη με τη διάκριση, τις βραβεύσεις. Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι πως, μέσω του έργου ‘Immigrants’, τα παιδιά τα δικά μας -που το έφτιαξαν- έδωσαν μηνύματα για… τα παιδιά. Ότι δηλαδή πρέπει να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να μην πεθάνουν άλλα μωρά στην θάλασσα».

 


Article featured image
Article featured image

Το μήνυμα της ζωγράφου και εκπαιδευτικού Πόπης Νικολάου, αναφορικά με την πολύ μεγάλη διάκριση στο Λονδίνο, φανερώνει πως, η σημειολογία του έργου αλλά και όλη η προβολή που πήρε τελικά, είναι για την ίδια πολύ πιο σημαντικά από την ίδια τη βράβευση.

«Ο ενθουσιασμός των παιδιών μου όταν μας ανακοινώθηκαν τα βραβεία δεν συγκρίνεται με κανένα βραβείο στον κόσμο» μού λέει με ειλικρίνεια στο τηλέφωνο στην πολύ όμορφη κουβέντα που είχαμε πριν από λίγο.

«Αλήθεια, τι πορεία θα έχει το έργο απ’ εδώ και πέρα;» τη ρωτώ. «Που θα ήθελες ιδανικά να το δεις να εκτίθεται, ίσως και μόνιμα;».

«Κάπου που να το βλέπουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι, με το έργο και το λόγο τους μπορούν να επηρεάσουν αρκετό κόσμο. Ίσως στη Βουλή ή κάπου ανάλογα. Αρχικά, για να ταρακουνά τους ίδιους…».

 



«Μπράβο σας, είμαι τόσο συγκινημένη μωρά μου» γράφει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία που ανέβασε στο facebook η Πόπη Νικολάου αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

 

Την ενημερώνω επίσης ότι, τη βράβευση ανακοίνωσε το πρωί και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, δηλώνοντας σχετικά πως, «είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την τιμή» και της ζητώ να μου πει αν περιμένει κάτι απ’ εδώ και πέρα τόσο από τον ίδιο όσο και από την Πολιτεία.

«Εύχομαι αυτό το έργο να βοηθήσει αρχικά να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα με τους μετανάστες, αλλά και να είναι η αφορμή να αναδειχθεί ακόμα περισσότερα η καλή δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας».

 



Οι «μετανάστες» του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου

Το σπουδαίο έργο της Πόπης Νικολάου και των μαθητών της με το οποίο θα πάνε στη Saatchi Gallery στο Λονδίνο: http://bit.ly/20rYHX7


Posted by City Free Press on Thursday, 11 February 2016


 

«Και με τα λεφτά που κερδίσατε, τις συνολικά 15 χιλιάδες στερλίνες, τι θα γίνει; Πως θα αξιοποιηθούν;»

«Υπάρχουν κάποιοι όροι στο πως πρέπει να αξιοποιηθούν, που περιλαμβάνουν, αν θυμάμαι καλά, την αγορά εξοπλισμού τέχνης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, το ότι θα μπορούμε να ‘επενδύσουμε’ σε αυτό που μας βοήθησε να διακριθούμε, είτε καλυτερεύοντας λίγο την τάξη μας, είτε αγοράζοντας κάποια πράγματα, είτε βοηθώντας μαθητές που αδυνατούν να αγοράσουν υλικά. Επιπλέον, θα ήθελα, αν υπάρχει η δυνατότητα, να βοηθήσω όλους τους μαθητές που δούλεψαν για τους ‘Μετανάστες’ στη μετέπειτα πορεία τους, με τις σπουδές τους, είτε ακολουθήσουν τον τομέα της Τέχνης είτε όχι».

 




Afierono afti tin epitihia mas ston Βασίλης Βασιλείου ...mas !!!!


Posted by Popi Nicolaou on Thursday, 3 March 2016


 

Πριν κλείσουμε και αφού μου είπε πως, μέχρι τη Δευτέρα που θα επιστρέψουν Κύπρο, θα προσπαθήσει να πάνε με τα παιδιά σε κάποια σημεία ενδιαφέροντος της βρετανικής μητρόπολης και φυσικά σε κάποιο μουσείο, της ζήτησα να μου πει γιατί αφιέρωσε το βραβείο ειδικά στο μαθητή της Βασίλη Βασιλείου.

«Ο Βασίλης είναι ένα από τα 8 παιδιά που δούλεψαν για το έργο αλλά για προσωπικούς λόγους δεν κατάφερε να ταξιδέψει μαζί μας. Οπότε, εννοείται πως δεν θα μπορούσαμε να μην το αφιερώσουμε πρώτα σε αυτόν».

 



Να συγχαρούμε κι εμείς με τη σειρά μας την εκπαιδευτικό Πόπη Νικολάου αλλά και όλα τα παιδιά του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου για το γεγονός πως έκαναν την Κύπρο περήφανη, προβάλλοντας παράλληλα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή μας και τους ανθρώπους της.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό «2016 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize», το έργο «Immigrants» κέρδισε αρχικά το πρώτο βραβείο στην κατηγορία 11-18 χρόνων (5.000 στερλίνες), ενώ κέρδισε τελικά και τη μεγαλύτερη διάκριση, αφού αναδείχθηκε ως «Overall Winner» (10.000 στερλίνες) ανάμεσα στους 20 φιναλίστ (από μια λίστα 22.000 έργων) οι οποίοι έφτασαν ως τη Saatchi Gallery του Λονδίνου για τον τελικό.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ