Οι άνθρωποι της Κύπρου μέσα από μια σειρά κινουμένων σχεδίων

Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μαρωνίτες ή ποιοι είναι οι Αρμένιοι ή οι Λατίνοι; Η εκπαίδευση στην Κύπρο, αρκείται συχνά στο να ενημερώνει για τις δύο κοινότητες που κατοικούν στο νησί, με τις πληροφορίες να είναι πολλές φορές συγκεχυμένες και λίγο πειραγμένες, κατά το δοκούν.

 


Article featured image
Article featured image

Οι περισσότεροι από εμάς όμως, αγνοούμε την κοινή μας ιστορία ενώ ταυτόχρονα περιθωριοποιούμε άλλες μικρότερες κοινότητες οι οποίες ζουν στο νησί για χρόνια και δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα. 

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στις εισροές ατόμων από τρίτες χώρες όπως Φιλιππίνες και Πακιστάν, ενώ σημαντικός αριθμός είναι και ο αριθμός εισροών από πολίτες της Ε.Ε, κυρίως από την Ελλάδα.

Μια κοινωνία πολυπολιτισμική, που όμως αγνοεί, απορρίπτει και αποδοκιμάζει μια νέα τάξη πραγμάτων, που όμως δεν είναι καθόλου καινούργια. 



Αλήθεια εσύ ξέρεις ποιοι είναι οι άνθρωποι της Κύπρου;

Επιχειρώντας να απαντήσει την ερώτηση αυτή, το Cypriot Puzzle, είχε την ιδέα να δημιουργήσει μία σειρά από τέσσερα μικρά βίντεο κινουμένων σχεδίων, τα οποία εξηγούν μέσα από ενδιαφέρουσες παραστάσεις, την πορεία και την εξέλιξη των ανθρώπων της Κύπρου διαχρονικά.

Η δυνατότητα γι’ αυτό το εγχείρημα δόθηκε από το Youthopia Small Grants Scheme, το οποίο εφαρμόζεται από την Magem και το Youth Power και επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διαδικασία της δημιουργίας των βίντεο συμμετείχαν νέοι από διαφορετικές κοινότητες που συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Συνάμα, τους δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν πάνω σε ένα κοινωνικό έργο, να βελτιώσουν το πορτφόλιο τους και να ενημερωθούν για το κυπριακό πρόβλημα, δουλεύοντας πάνω σε κάτι σχετικό με αυτό θέμα.

Το κύριο μέρος της δουλειάς διενεργήθηκε από φοιτητές απ’ όλο το νησί, ενώ η ομάδα του Cypriot Puzzle είχε τον ρόλο του συντονιστή. Δημιουργήσαμε δύο ομάδες φοιτητών: την ομάδα έρευνας και την ομάδα σχεδίου. 

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε στην συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων, ενώ η ομάδα σχεδίου επεξεργάστηκε την οπτικοποίηση του υλικού μέσω εικονογραφιών και σχεδίων. Στο σύνολο, συμμετείχαν 25 άτομα  στην παραγωγή των τεσσάρων αυτών βίντεο - κινουμένων σχεδίων.

Βασικός σκοπός του project ήταν να δημιουργήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι της Κύπρου, ούτως ώστε να μπορούμε μετά να αναθέσουμε τους ρόλους και τα διακυβεύματα στην κυπριακή διαμάχη.

 

Δείτε πιο κάτω τα τέσσερα βίντεο:

Για να διαβάσεις αναλυτικά ολόκληρο το project δες εδώ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ