«Επειδή σπουδάζω στο εξωτερικό, έμαθα να εκτιμώ την Κύπρο»

Τι γίνεται όταν συνδυάζεις τα λευκαρίτικα κεντήματα, τις πλουμιστές κυπριακές στολές και τα χειροποίητα υφαντά; Δημιουργείς μόδα!

 


Article featured image
Article featured image

Η Ιωάννα Αχιλλέως, δημιούργησε μια σειρά γυναικείων ρούχων βασισμένη στην κυπριακή παράδοση, για την τελική εργασία της στο Πανεπιστήμιο του Bristol, όπου σπουδάζει Fashion Design και κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα, ντύνοντας την Αγγλία, κυπριακά.



Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με τη μόδα;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αγαπούσα κάθε μορφή τέχνης, ενώ από πολύ μικρή παρακολουθούσα μαθήματα art & design. Ήταν τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας για μένα όλο αυτό. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πώς η μόδα ήταν ένας τομέας που συνδύαζε όλα τα κομμάτια τέχνης που αγαπούσα για αυτό αποφάσισα να στραφώ προς τα εκεί.



Τι είναι μόδα για σένα;  

Η μόδα δεν είναι 1,2,3, η μόδα είναι κάτι πολυσύνθετο το οποίο δεν μπορεί κάποιος να αποδώσει με όρους και έννοιες. Είναι η προσωπική έκφραση, είναι ο τρόπος που θα καθίσεις, είναι το δικό σου μοναδικό στίγμα, το μήνυμα που θα σε κάνει να διαφοροποιηθείς και να ξεχωρίσεις.







Πώς μπορεί η παραδοσιακή στολή της Κύπρου να γίνει fashionable;

Όταν θες όλα μπορεί να γίνουν. Όπως σου είπα και νωρίτερα η μόδα δεν μπαίνει σε στεγανά και καλούπια. Όταν έπρεπε να παραδώσω την τελική εργασία στο πανεπιστήμιο, ήθελα να δημιουργήσω κάτι το οποίο πρώτα απ’ όλα με εκφράζει και ακολούθως είναι ευφάνταστο και ξεχωριστό. 

Αυτά τα στοιχεία τα βρίσκει κανείς στις ρίζες και τις καταβολές του. Έτσι κι εγώ ανέτρεξα στο παρελθόν του τόπου μου και ανέσυρα όλα όσα με έχουν χτίσει ως άνθρωπο και ως χαρακτήρα, όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι στο DNA μου, ως Κύπρια. 


Επειδή σπουδάζω στο εξωτερικό, έμαθα να εκτιμώ και να βλέπω όλα εκείνα τα καλά στοιχεία που έχει η Κύπρος, μακριά από εγωισμούς.


Ο πλούσιος πολιτισμός και η βαθιά κουλτούρα που έχουμε στις τέχνες, όπως για παράδειγμα τα υφαντά στον αργαλειό, οι πλουμιστές παραδοσιακές στολές, τα υπέροχα χειροποίητα κεντήματα, όπως επίσης και τα μοναδικά λευκαρίτικα.



Ποιες ήταν οι αντιδράσεις από τους καθηγητές και τους συμφοιτητές σου, βλέποντας το αποτέλεσμα;

Ενθουσιάστηκαν! Ήταν τόσο διαφορετικό όλο αυτό που έβλεπαν, με στοιχεία και λεπτομέρειες τα οποία τους κίνησαν την περιέργεια. Όλα τα υφάσματα και τα κεντήματα, προέρχονταν από Κύπρο και είχαν όλα αναφορές στην τοπική παράδοση, μια ethnic συλλογή γι’ αυτούς, η ιστορία του τόπου μου, για εμένα.



Μια τέτοια σειρά θα μπορούσε να βγει στην αγορά και να φορεθεί στην καθημερινότητα;

Βεβαίως και θα μπορούσε. Παρότι είναι εμπνευσμένα από την κυπριακή παράδοση, θεωρώ πώς κατάφερα να προσαρμόσω όλο αυτό στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας. 

Ειδικά στο εξωτερικό που ζω τα τελευταία χρόνια, νοιώθω πώς υπάρχει μια ανάγκη για αλλαγή στην κουλτούρα και το ύφος στις ενδυματολογικές επιλογές, άρα το έδαφος είναι εύφορο για μια τέτοια κίνηση.

Το ίδιο θεωρώ πώς ισχύει και στον Κύπρο. Υπάρχει το κοινό, το οποίο θα στηρίξει μια πρόταση διαφορετική από τα συνηθισμένα.



Δηλαδή να περιμένουμε σύντομα να κυκλοφορήσεις το δικό σου brand, με ρούχα βασισμένα στην κυπριακή παράδοση;

Προς το παρόν είναι δύσκολο, αφού οι σπουδές μου δεν αφήνουν περιθώριο για μια τέτοια κίνηση, η οποία θέλει πολύ χρόνο και τρέξιμο πριν υλοποιηθεί. Αλλά είναι στα μελλοντικά μου πλάνα να κυκλοφορήσω το προσωπικό μου brand και γιατί όχι η κυπριακή παράδοση να είναι το στοιχείο που θα ξεχωρίζει τις συλλογές μου.



Η μόδα μπορεί να γίνει δίαυλος για να προωθήσουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κύπρου στο εξωτερικό;

Αναμφίβολα. Η μόδα απασχολεί όλους λίγο πολύ και όταν λέω μόδα, δεν εννοώ μόνο τα ρούχα ή τα παπούτσια. Μόδα μπορεί να είναι μια μουσική ή ένα φαγητό. Άρα υπάρχουν αναρίθμητοί τρόποι για να «πουλήσεις» τον πολιτισμό της Κύπρου στους ξένους, φτάνει να τον προσαρμόσεις στα μέτρα τους.



Τι να περιμένουμε από την Ιωάννα στο μέλλον;

Σίγουρα το μέλλον μου θα είναι στο χώρο της μόδας, όπως και αν μεταφράζεται αυτό. Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα κινηθώ μετά το πέρας των σπουδών μου, αλλά στόχος μου είναι να μεταφέρω μηνύματα μέσα από τη δουλειά μου και όχι να φτιάχνω απλά, ρούχα.



#Credits

Follow Ioanna on Instagram 

Φωτογράφος: Αλέξης Ανδρέου 

Μοντέλα: Briony Mitchell, Constantina Skoutari, Elina Chrysostomou


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ