«Μας δίδεται μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον κόσμο, ίσως και τον ρόλο μας σε αυτόν»

«Πώς νιώθει η κοινότητα μας; Ποια θέματα απασχολούν την κοινωνία; Πως επηρεάστηκε η ομάδα του TEDxNicosia από την προηγούμενη εκδήλωση; Πως μπορούμε με ένα δημιουργικό τρόπο να θέσουμε ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν;».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτά μεταξύ άλλων είναι τα ερωτήματα που απασχολούν την ομάδα του TEDxNicosia με κάθε νέα εκδήλωση που διοργανώνει. Ανάμεσα στις απαντήσεις βρίσκεται και η απάντηση στο τι ήταν αυτό που τους ώθησε να υιοθετήσουν τη λέξη «ίχνη» ως κεντρική θεματική ενότητα για το φετινό TEDxNicosia.

 

Ο Παύλος Κορωνής, Curator/Organiser του TEDxNicosia, με τον οποίο μιλήσαμε λίγο πριν την αμέσως επόμενη διοργάνωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 7 Μαΐου, αναφέρει σχετικά:



«Κάθε φορά που συζητούσαμε, οι θεματολογίες που προέρχονται από τα χνάρια, τα αποτυπώματα, τα μονοπάτια, τις αλήθειες…. ήταν αυτό το κάτι που θέλαμε να ερευνήσουμε. Στο μυαλό μας βλέπαμε τη σημαντικότητα από τα ίχνη που αφήνουμε, που ξαναζούμε, που ακολουθούμε και που στην τελική αφήνουμε πίσω μας. Λάβαμε υπόψη ότι η θεματική μας θα πρέπει να αγκαλιάσει διάφορα θέματα, τα συναισθήματα που αναγνωρίζαμε το τελευταίο χρόνο από βιώματα και τις ειδήσεις, και αγκαλιάσαμε τα ‘ίχνη’, όπου και υιοθετήθηκε ως το θέμα μας».


Ο άνθρωπος ο οποίος αντιλαμβάνεται τις αιτίες των ενεργειών του, εργάζεται με ένα δημιουργικό τρόπο, και δεν φοβάται τα αισθήματα, τότε άμεσα αφήνει ίχνη τα οποία οι γύρω του θα τα θυμούνται. Δεν αφήνουμε ίχνη μόνο με κάποιο κτίριο, κατασκευή, πατέντα, τέχνη, αλλά και με τον χαρακτήρα μας.




Παύλο, με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι ομιλητές στα TEDx –τουλάχιστον σε ότι αφορά στη δική σας διοργάνωση;

Οι ιδέες όλων μας αξίζει να διαδοθούν!

Η ομάδα του TEDxNicosia πάντα ψάχνει τις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν μέσω από διάφορα κανάλια (είτε από τις τοπικές και διεθνής ειδήσεις, από συνομιλίες με γνωστούς μας, από τον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης).

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την επιλογή ομιλητών είναι αν οι ιδέες τους είναι σε θέση να προκαλέσουν περιέργεια. Να τεθούν ερωτήματα από τους ομιλητές που θα αναγκάσουν τους παρευρισκόμενους να λειτουργήσουν την κριτική σκέψη.

 

Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος έχει αφήσει με ουσιαστικό τρόπο τα ίχνη του; Τι προϋποθέτει να έχει πετύχει;

Πιστεύω ότι δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τις παραμέτρους του «ουσιαστικού τρόπου», αφού ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μηχανισμό με τον οποίο αντιλαμβάνεται αυτή την έννοια. Η δική μου άποψη είναι ότι ο άνθρωπος ο οποίος αντιλαμβάνεται τις αιτίες των ενεργειών του, εργάζεται με ένα δημιουργικό τρόπο, και δεν φοβάται τα αισθήματα, τότε άμεσα αφήνει ίχνη τα οποία οι γύρω του θα τα θυμούνται. Δεν αφήνουμε ίχνη μόνο με κάποιο κτίριο, κατασκευή, πατέντα, τέχνη, αλλά και με τον χαρακτήρα μας.

 



Σε τι διαφέρουν τα δικά μας ίχνη, του ανθρώπου δηλαδή, σε σχέση με τα ίχνη των ζώων;

Η καλύτερη απάντηση είναι από τον Dr. Jacob Bronowski, συγγραφέας του βιβλίου «The Ascent of Man» (1973). Το βιβλίο αυτό ακολουθεί τα ίχνη της ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας μέσω της επιστήμης. «Every animal leaves traces of what it was; only man leaves traces of what he created».

 

Πέραν από τους ομιλητές, πως αλλιώς θα εμπλουτίζεται το πρόγραμμα στις 7 Μαΐου;

To TEDxNicosia θα είναι στημένο σε 4 Sessions όπου θα υπάρχουν ομιλίες, χορός και τραγούδι. Είναι μια ολοήμερη εκδήλωση όπου το κοινό θα βγει από την καθημερινότητά του, θα γνωρίσει νέο κόσμο, θα μιλήσει για θέματα τα οποία δεν συζητά συνήθως με φίλους και συγγενείς. Κατά τα διαλείμματα, εκτός από φαγητό και ποτό, θα υπάρχουν διαδραστικές δραστηριότητες οι οποίες ετοιμάζονται από τους συνεργάτες και το TEDxNicosia. Σημειώνουμε ότι ο Στρατηγικός Συνεργάτης είναι η Cytamobile-Vodafone. Είναι μια μέρα έμπνευσης και στοχασμού.

 


Κάθε ζώο αφήνει πίσω του ίχνη που φανερώνουν ποιο ακριβώς ήταν. Μόνο ο άνθρωπος αφήνει πίσω του ίχνη των όσων έχει δημιουργήσει. -Jacob Bronowski


Ποιου ή ποιων τα ίχνη ακολουθείς εσύ προσωπικά, αλλά και ποια ίχνη ακολουθεί η ομάδα του TEDxNicosia;

Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω ότι συνδέονται με ένα υποσυνείδητο και υπέροχο τρόπο τα ίχνη που προέρχονται από την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ του ατόμου και εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι πράξεις μελών οικογένειας, φίλων και συνεργατών, την ανάγνωση άρθρων και βιβλίων, την παρακολούθηση ομιλιών, διαλέξεων, θεάτρου, τις τέχνες, καθώς και την επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων.

Η ομάδα του TEDxNicosia ακολουθεί τα ίχνη που μας άφησε η Μαρίνα Θεοδώτου, η πρώτη διοργανώτρια του TEDxNicosia, η οποία μας άφησε το λίθο και μας άναψε αυτή την περιέργεια για τη συνέχιση του ταξιδιού στο κόσμο των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Με το να ακολουθούμε τα ίχνη, βρίσκουμε τον εαυτό μας να ζει σε ένα παράλληλο αστερισμό σύνδεσης και συνεχίζει ο δρόμος αφήνοντας και λίθους δικούς μας στα ίχνη που συνεχίζονται.

 



5 χρόνια μετά τη διοργάνωση του πρώτου TEDxNicosia, ποιο θα έλεγες πως είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της ομάδας σας;

Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ομάδας στην πάροδο των χρόνων είναι η συνέπεια στην παραγωγή των events για το TEDxNicosia, τα οποία παρουσιάζουν πολλές ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους τέσσερις πυλώνες που συνδέουν την παραγωγή των events μας. Αυτοί είναι, η ομάδα της διοργάνωσης, οι ομιλητές, το ακροατήριο και οι συνεργάτες. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των μελών της ομάδας, του κοινού και των συνεργατών επίσης μεγαλώνουν, καθώς η κοινότητά μας διψά για νέες ιδέες, σκέφτεται έξω από το κουτί και συνδέεται ο ένας με τον άλλο μέσω της επικοινωνίας, της κατανόησης και της κριτικής σκέψης.

 



Τι σου έχει προσφέρει σε προσωπικό επίπεδο η ενασχόληση-συμμετοχή στο TEDx;

Σε προσωπικό επίπεδο, η συμμετοχή μου στην ομάδα του TEDxNicosia αφορά στην εμπιστοσύνη και τη σύμπνοια σκέψης που υπήρξε από την πρώτη στιγμή με τη Μαρίνα Θεοδώρου, πρώτη διοργανώτρια και curator του TEDxNicosia. Το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της φιλίας μεγάλωσε σε τόσο βαθμό όπου πλέον η ομάδα του TEDxNicosia θεωρείται ως μια οικογένεια. Μια οικογένεια από δημιουργικά άτομα, άτομα που τους αρέσουν οι προκλήσεις και που εμπνέονται από τον κόσμο των ιδεών. Και όλοι δουλεύουμε μαζί σε εθελοντική βάση, οπότε, επενδύοντας ώρες στα events μας νοιώθουμε περήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε μια σπίθα μαγείας στην κοινότητά μας. Όντας μαζί, υπάρχει η πεποίθηση ότι, κάθε ιδέα, ασχέτως πόσο μικρή είναι, μπορεί να αποτελέσει ένα κίνημα για θετική αλλαγή.

Πρέπει να τονίσω πως, μέσω της ενασχόλησής μου με το TEDxNicosia, υπήρξα τρομερά τυχερός να συναναστραφώ με άτομα που ασχολούνται με το TEDx σε όλο τον κόσμο -προσωπικό των TED, διοργανωτές, ομιλητές. Η συνάντηση με τέτοια άτομα, σου δίνει την ίδια αίσθηση με το να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο σε 80 μέρες, με τη διαφορά ότι στην πραγματικότητα αυτό το ταξίδι γίνεται σε 80 ώρες. Τα όνειρά σου μεγεθύνονται για ακόμα μια φορά.


Το κοινό μπορεί να ζήσει μια μέρα διαφορετικότητας, να συνδεθεί και να συζητήσει με άλλους, να χαμογελάσει, να δακρύσει, να ανταλλάξει τις δικές του ιδέες, γνώμες, απόψεις.




Με ποια επιχειρήματα θα προσπαθούσες να πείσεις κάποιον -που δεν έχει πάει ποτέ σε TEDx event- να έρθει στο TEDxNicosia;

Η εμπειρία της εκδήλωσης TEDxNicosia μπορεί να περιγραφεί ως μια αλλιώτικη μέρα πέραν της καθημερινότητάς μας, όπου υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις και οπτικές γωνίες μέσω των διαφόρων θεμάτων που προβάλλονται στη σκηνή του TEDxNicosia.

Υπάρχει όντως τεράστια διαφορά μεταξύ του να βλέπουμε ομιλίες μέσω του διαδικτύου (TED.com και YouTube) και με το να είμαστε στο κοινό στο θέατρο όπου γίνονται οι ομιλίες του TEDxNicosia.

Ο κόσμος να αγκαλιάσει το TEDxNicosia ως μία κοινότητα και όχι απλά ένα event!

Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες όπου το κοινό μπορεί να ζήσει μια μέρα διαφορετικότητας, να συνδεθεί και να συζητήσει με άλλους, να χαμογελάσει, να δακρύσει, να ανταλλάξει τις δικές του ιδέες, γνώμες, απόψεις. Μας δίδεται μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον κόσμο, ίσως και το ρόλον μας σε αυτόν.

 



Παύλος Κορωνής, Curator / Organiser TEDxNicosia

Twitter: twitter.com/pav_koronis

Περισσότερα για τα TEDxNicosia στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης (www.tedxnicosia.com), στο Facebook (www.facebook.com/tedxnicosia) και το Twitter (www.twitter.com/tedxnicosia).

Στρατηγικός Συνεργάτης των TEDxNicosia είναι η Cytamobile-Vodafone.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ