Ένα app αναγνώρισης προσώπου ίσως τερματίσει το δικαίωμα στη δημόσια ανωνυμία

Το FindFace εμφανίστηκε πριν από δύο μήνες και επί του παρόντος λειτουργεί στη Ρωσία. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να φωτογραφίζουν ανθρώπους και να εντοπίζουν την ταυτότητά τους, με 70% αξιοπιστία.

 


Article featured image
Article featured image

Οι ιδρυτές αυτής της νέας εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου μπορεί σύντομα να γίνουν οι άνθρωποι που θα τερματίσουν το δικαίωμα στη δημόσια ανωνυμία.

Λειτουργεί με τη σύγκριση των φωτογραφιών στο προφίλ τους στο Vkontakte, ένα κοινωνικό δίκτυο παρόμοιο με το Facebook και εξαιρετικά δημοφιλές στη Ρωσία, με περισσότερους από 200 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει με οποιαδήποτε φωτογραφική βάση δεδομένων, αν και προς το παρόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Facebook λόγω τεχνικού αποκλεισμού.

Στο μέλλον, οι σχεδιαστές φαντάζονται έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα περπατούν στο δρόμο και όποιος καταφέρει να τους βγάλει μια σχετικά καθαρή φωτογραφία θα μπορεί να τους εντοπίζει μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του, τον 26χρονο Artem Kukharenko και τον 29χρονο Alexander Kabakov, «με αυτόν τον αλγόριθμο, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον μέσα από ένα δισεκατομμύριο φωτογραφίες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από έναν κανονικό υπολογιστή. Αν δείτε κάποιον που σας αρέσει, μπορείτε να τον βγάλετε μια φωτογραφία, να βρείτε την ταυτότητά του και στη συνέχεια να του στείλετε ένα αίτημα φιλίας».

 Αρκετοί πάντως αντιδρούν στη λειτουργία της εφαρμογής και ανησυχούν για τις συνέπειες. Ήδη η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί από έναν φωτογράφο στην Αγία Πετρούπολη οποίος φωτογράφισε άγνωστους στο μετρό και στη συνέχεια τους εντόπισε με μεγάλη επιτυχία, κάτι που σόκαρε πολλούς αναγνώστες της είδησης.

Οι Kukharenko και Kabakov επέστρεψαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ και ο Kabakov επρόκειτο να ταξιδέψει στο Macau για να παρουσιάσει την ιδέα σε μια αλυσίδα καζίνο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι αστυνομικές αρχές διαφόρων περιοχών της Ρωσίας έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία μαζί τους και τους είπαν πως έχουν ξεκινήσει να «φορτώνουν» φωτογραφίες υπόπτων ή μαρτύρων στο FindFace και βρήκαν αποτελέσματα.

«Είναι τρελό. Υπήρχαν υποθέσεις που δεν υπήρξε καμία κίνηση για χρόνια και τώρα λύθηκαν» λέει ο Kabakov.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ