«Γίναμε πολύ σοβαροί και ξεχάσαμε να ζούμε»

Πριν την γνωρίσω και διαβάζοντας το ομολογουμένως πλούσιο και... ιδιαίτερο βιογραφικό της, πίστευα πώς θα συναντούσα μια γυναίκα αυστηρή και ίσως απρόσιτη…

 


Article featured image
Article featured image

«Θέλω ο κόσμος να περνά καλά. Απλά αυτό». Ήταν από τις πρώτες ατάκες που μου είπε μόλις ξεκινήσαμε την κουβέντα μας. Ένας άνθρωπος ζεστός και εγκάρδιος, η Ιλεάνα Νίκολσον –Media & Event Coordinator του Andrey & Julia Dashin’s Foundation- σε πείθει πώς, ό,τι κάνει το κάνει πραγματικά με την καρδιά της, χωρίς δεύτερες σκέψεις και με μόνο προσωπικό όφελος την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.



Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου



Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου επαγγελματία ακτιβίστρια;

Ακτιβίστρια θα ήμουν αν ήμουν στην Ειδομένη βοηθώντας όλους αυτούς τους πρόσφυγες που ακούμε καθημερινά στα ΜΜΕ. Θυσιάζοντας την δική μου ζωή και τις πολυτέλειες της για κάτι που υπερβαίνει τον μικρό μου εαυτό. Δεν θα χαρακτήριζα λοιπόν τον εαυτό μου έτσι.



Διαβάζοντας το βιογραφικό σου παρατηρώ πώς δεν επαναπαύεσαι στιγμή. Ήσουν πάντα τόσο δραστήρια;

Πολλοί νομίζουν ότι είμαι υπερδραστήρια μα αν ρωτήσεις τους γονείς μου θα σου πουν ότι είμαι συνέχεια στον υπολογιστή και βλέπω ταινίες! Είμαι με τις φάσεις μου. Κάποιες φορές αλητεία, κάποιες φορές απομόνωση. Όπως όλοι νομίζω.

 



Και τι σε σηκώνει από τον καναπέ;

Τα πάθη μου! Επιλέγω να καταπιάνομαι με πράγματα που αγαπώ και έχω πάθος, διαφορετικά άστα να πάνε…

Όταν για παράδειγμα πήγα για συνέντευξη στο Andrey & Julia Dashin’s Foundation και με ρώτησαν γιατί θέλω αυτή τη δουλειά, τους απάντησα πως είναι μια δουλειά που αγαπώ και πονώ. Δεν με νοιάζουν οι υπερωρίες ή η σκληρή δουλειά φτάνει μόνο να την αγαπώ και να την κάνω ακόμα και αν δεν έπαιζε το βιοποριστικό στη μέση.



Και το ίδρυμα πώς προέκυψε στη ζωή σου;

Μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία! Ένα από τα μεγάλα όνειρα που είχα και έχω, ήταν να δημιουργηθεί στην Κύπρο το πρώτο δικοινοτικό πειραματικό σχολείο για μαθητές του δημοτικού, στο οποίο τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν πέραν της προκαθορισμένης ύλης και μαθήματα επιλογής, όπως γεωπονική, φιλοσοφία, αστροφυσική, βιολογία της θάλασσας κτλ. 

Όπως λέει άλλωστε και ο ποιητής γιατί «Αν γλιτώσει το παιδί… υπάρχει ελπίδα». Προσέγγισα λοιπόν διάφορους, κάποιοι το είδαν ζεστά, άλλοι το είδαν ψυχρά, αλλά οι περισσότεροι μου έλεγαν πώς δεν είναι έτοιμη ακόμα η Κύπρος για κάτι τέτοιο.

Μεταξύ άλλων επικοινώνησα και με το Andrey & Julia Dashin’s Foundation, το οποίο αντέδρασε θετικά στην πρόταση μου, ζητώντας μου να συναντηθούμε από κοντά, να το συζητήσουμε. Τελικά, το project έμεινε στα σκαριά λόγω άλλων καταστάσεων αλλά η τότε διευθύντρια του ιδρύματος, μου ανέφερε πώς έψαχναν κάποιον να αναλάβει την προώθηση του ιδρύματος στον κόσμο της Κύπρου με διάφορες εκδηλώσεις και events, πάντα με φιλανθρωπική χροιά.

Δεδομένου ότι για αρκετά χρόνια δούλευα ως freelancer στη δημιουργία και διεκπεραίωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων φιλανθρωπικής υφής, ήρθε το γλυκό και έδεσε.



Στις μέρες μας, παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη καχυποψία απέναντι σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις. Πως το σχολιάζεις;

Προσωπικά είμαι πολύ προσεκτική στο που δίνω τα χρήματα μου ή ακόμα προσφέρω τον ελεύθερο μου χρόνο σαν εθελόντρια.


Δικαίως ο κόσμος είναι καχύποπτος. Yπάρχουν πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία δεν έχουν τη διαφάνεια που όφειλαν να έχουν.


Αυτό είναι κάτι που εκτιμώ στο ίδρυμα που εργάζομαι. Οι ιδρυτές έχουν πολύ αυστηρές γραμμές σε θέματα διαφάνειας και απαιτούν να δίνεται αναφορά, ακόμα και για το τελευταίο σεντ, ακριβώς για να μην υπάρχει καμιά σκιά.

Πότε ξεκίνησε τη δράση του το ίδρυμα στην Κύπρο και ποιος ο στόχος του;

Επί της ουσίας το Andrey & Julia Dashin’s Foundation ξεκίνησε τη δράση του ανεπίσημα πριν 4 χρόνια, με το που εγκαταστάθηκαν οι ιδρυτές στο νησί. Με έντονη φιλανθρωπική δράση στο Καζάν της Ρωσίας – απ’ όπου και κατάγονται, ένοιωθαν πώς ήθελαν να δώσουν πίσω στην κοινότητα που τους φιλοξενεί και τους στεγάζει, δηλαδή την πανέμορφη μας Κύπρο. 


Τα πρώτα χρόνια, δρούσαν αθόρυβα, βοηθώντας παιδιά και οικογένειες με διάφορα προβλήματα, ενώ πριν δύο χρόνια αποφάσισαν πώς όλο αυτό έπρεπε να πάρει και επίσημη υπόσταση, για να μπορεί πλέον να επεκτείνει τη φιλανθρωπική του δράση σε όλο το νησί και με τη βούλα.




Πώς μπήκατε όμως στη διαδικασία οργάνωσης μεγάλων εκδηλώσεων;  

Ουσιαστικά θέλαμε να προσφέρουμε δωρεάν πολιτιστικά δρώμενα σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στους ανθρώπους που δεν θα είχαν την ευκαιρία να παρεβρεθούν σε τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις λόγω οικονομικής στενότητας.

Παράλληλα, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε παγκύπρια εμβέλεια και να στηρίξουμε τις οργανώσεις/ιδρύματα/συνδέσμους που υπάρχουν στο νησί και εξυπηρετούν αυτούς τους σκοπούς.



Φέτος, γιορτάζετε τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος. Τι μας έχετε ετοιμάσει;

Με αφορμή τα 2α γενέθλια μας λοιπόν,  έχουμε οργανώσει μια μεγάλη  συναυλία, το Starlight Music Festival στο Σκαλί Αγλαντζιάς με δωρεάν είσοδο για όλους, το Σάββατο στις 11 Ιουνίου. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι  διότι θα έχουμε ένα καταπληκτικό και άκρως καλοκαιρινό line up ενώ πριν τη συναυλία θα έχουμε μια σιωπηλή δημοπρασία στις σπηλιές με πολύ ιδιαίτερα κομμάτια που μας έχουν χαρίσει καλλιτέχνες για το σκοπό των «Μωρών Θαυμάτων» που θα στηρίζουμε εκείνη τη νύχτα. A ναι, και μια τεράστια τούρτα για όλο τον κόσμο να φάει!

Το επόμενο μας event - ή αν θέλεις αυτό που λέω εγώ «το Όνειρο» - θα είναι το πρώτο θερινό σινεμά στη Κύπρο πάνω στη θάλασσα με ζωντανή μουσική, feel good movies και καλοκαιρινά κόκτειλ και κρασάκι. Τo Foundation Film Festival θα διεξαχθεί μεταξύ 8-10 Ιουλίου στις αποβάθρες της Επίχωσης (Μόλος) στη Λεμεσό με δωρεάν είσοδο για όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα θα στηρίζουμε τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και συγκεκριμένα το «Ευαγορείο» Κέντρο το οποίο φροντίζει καρκινοπαθείς τόσο από τη Λεμεσό όσο και από τη Πάφο και το οποίο ελπίζουμε από Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας και Ανακουφιστικής Φροντίδας να προσφέρει και διανυκτέρευση, όπως η Αροδαφνούσα στη Λευκωσία.



Και τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα events;

To «Starlight Music Festival» θα ανοίξει κουρτίνες στις 20:30 με το εξαιρετικό Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου που θα παίζει γνωστές επιτυχίες σε μια δική τους πειραγμένη εκδοχή.

Έπειτα θα καταλάβει τη σκηνή το πιο χαρούμενο swing συγκρότημα της Ελλάδας, οι «τρελοί μπαλαμοί» Gadjo Dilo για ένα μουσικό ταξίδι στο πολύχρωμο σύμπαν της gypsy jazz με τις μνήμες και τα αρώματα της ελληνικής μουσικής. Τέλος, ο γνωστός καλλιτέχνης Κωστής Μαραβέγιας και η μπάντα του θα μας ξεσηκώσουν με τις γνωστές φολκ ροκ επιτυχίες τους αλλά και κομμάτια από το νέο του δίσκο.


Μιας και η είσοδος θα είναι δωρεάν, θα στηθούν στο αμφιθέατρο τεράστια γύαλινα κουτιά για εισφορές στον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα» που αφορά τα πρόωρα νεογνά και την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Νεογνών και Πρόωρων του Μακάρειου Νοσοκομείου


Το Foundation Film Festival θα παρουσιάσει το “La-dee-dah Nights”, τρεις βραδιές με σκοπό να αναδείξουμε και να γιορτάσουμε την πολυπολιτισμικότητα της Λεμεσού μας και να στηρίξουμε όπως έχω πει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου. Ένα τριήμερο φεστιβάλ κινηματογράφου με δωρεάν είσοδο, με feel good movies, ζωντανές άριες, αισθησιακά λάτιν και τις πενιές του Χατζιδάκι με την αλμύρα στα πόδια σας, τον έναστρο ουρανό στα κεφάλια σας και το καλοκαιρινό σας κόκτειλ στο χέρι!

Το μόνο που έχω να πω είναι να έχετε το νου σας στα ΜΜΕ για να ενημερώνεστε.



Γιατί επελέγησαν αυτά τα δύο ιδρύματα;

Ο λόγος είναι πολύ απλός -και στις δύο περιπτώσεις το έργο των Σύνδεσμων αφορά όλη την Κύπρο.

 



Φαντάζομαι για τόσο μεγάλες διοργανώσεις χρειάζονται χέρια και βοήθεια. Πώς το καλύπτετε αυτό το κομμάτι;

Καταρχάς με τη βοήθεια καταπληκτικών εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα για να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει αυτά που προσφέρουμε. 

Ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ στην Action Global Communications και ιδιαίτερα στην PR Country Manager Νάταλι Χριστοφίδου για την ασταμάτητη συμπαράσταση της στα events μας. Κατα δεύτερον, η αξία του εθελοντισμού είναι σημαντικός αρωγός σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και είναι κάτι που προωθούμε από τη πρώτη μέρα του ιδρύματος στη κοινωνία της Κύπρου αφού πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο η εισφορά χρηματικού ποσού αλλά και η αφιέρωση χρόνου και ενέργειας για ένα καλό σκοπό. 

Οι εκδηλώσεις μας απαρτίζονται πάντα από μικρά παιδιά έως μεγάλους ενήλικες που θέλουν να κάνουν ακριβώς αυτό: να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε μεγάλους σκοπούς στο νησί μας. Θα τους δείτε προσεχώς με τα φανελάκια τους και μεγάλα γυάλινα κουτιά, προτρέποντας το κοινό για εισφορές.



Κι αφού μιλάμε για ενέργειες ανοιχτές προς το κοινό, θα αφήσω την τελευταία ερώτηση ανοιχτή προς εσένα… Εσύ πως θες να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη;

Χμμ… (γέλια). «Σου σφυρίζω, για να βγεις σου σφυρίζω και σιγομουρμουρίζω... Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ!». Το Σάββατο στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Όλα τα άλλα ας τα ζήσουμε...


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ