Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση

«Διεκδικούμε την εφαρμογή και στη χώρα μας του άρθρου 24 της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2006 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: ‘Στα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από την ηλικία, χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους’».

 


Article featured image
Article featured image

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Μια αγκαλιά Ελπίδα», διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα των παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, στην ποιοτική και συμμετοχική εκπαίδευση, την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

«Αγαπητοί γονείς παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, παιδιών με ψυχοκοινωνική και νοητική αναπηρία, παιδιών με κινητικές, αισθητηριακές και άλλες αναπηρίες, παιδιών με μαθησιακά προβλήματα , μέλη οργανώσεων και συμπαραστάτες, σας καλούμε να πάρετε μέρος και να στηρίξετε ενεργά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 2016 και ώρα 9 π.μ έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, μιας και σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς». 

Όπως αναφέρει η οργάνωση, και αυτή η σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά προβλήματα, που είναι διαχρονικά και ακόμη δεν έχουν επιλυθεί.

- Μειωμένη εξατομικευμένη στήριξη από ειδικούς εκπαιδευτικούς σε ειδικά πλαίσια

-Καθόλου εξατομικευμένη στήριξη από ειδικούς εκπαιδευτικούς μέσα στη γενική τάξη

-Σποραδικές προσπάθειες συνδιδασκαλίας ειδικών και γενικών εκπαιδευτικών μέσα στη γενική τάξη

-Απουσία επιμόρφωσης ειδικών και γενικών εκπαιδευτικών για τα δικαιώματα των παιδιών μας και τις υποχρεώσεις τους

-Απουσία αξιολόγησης του θεσμού παροχής της στήριξης στο γενικό σχολείο

-Απουσία έγκαιρης αξιολόγησης των παιδιών για εξοπλισμό υποστηρικτικής τεχνολογίας

-Απουσία στήριξης της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας από τα παιδιά για τη μάθηση και τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση

-Απουσία καθολικού σχεδιασμού μαθημάτων που να απευθύνεται σε όλα τα παιδιά( UDL )

-Απουσία μηχανισμών που να επιτρέπουν την παροχή θεραπειών σε απογευματινό χρόνο, ώστε οι γονείς να μην μπαίνουν στο δίλημμα να επιλέγουν φοίτηση του παιδιού τους στο ειδικό σχολείο για χάριν των θεραπειών

-Πίεση των γονιών να δεχθούν φοίτηση των παιδιών τους σε ειδικά πλαίσια

-Λανθασμένη αντίληψη της έννοιας 'εύλογες προσαρμογές' και παροχή των λεγόμενων 'διευκολύνσεων' με τρόπο που δεν εξυπηρετεί πάντα τα παιδιά μας

Καλούνται να φοιτήσουν δηλαδή σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που δεν γνωρίζει και δεν σέβεται τη διαφορετικότητα τους. 

«Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε μια εκπαίδευση η οποία θα τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και αυτό το δικαίωμα ως γονείς και φίλοι έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά και να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο να αναγνωρίζει την ανάγκη και τη δυνατότητα του κάθε μαθητή, σεβόμενο τη διαφορετικότητα του.

Μόνο τότε, θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ένταξης, συμμετοχής και ίσων ευκαιριών. Απευθύνουμε έκκληση για συστράτευση όλων για να ακουστεί ηχηρά η φωνή όλων μας και να φέρουν αποτέλεσμα οι αγωνιώδεις παρεμβάσεις μας στην πολιτεία».



Μέχρι σήμερα συμμετέχουν και στηρίζουν:

1. Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών

2. Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις ‘Αγκαλιά Ελπίδας’

3.Γονείς Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας

4. Σύνδεσμος Συγγενών και φίλων ατόμων με αυτισμό ‘ΜΑΖΙ’

5. Γονείς Ειδικού Σχολείο Ευαγγελισμός Λευκωσίας

6. Θερμοκοιτίδα Αγάπης

7. Κυπριακός Όμιλος Ενιαίας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου

8. Ίδρυμα Κιβωτός

9. Παγκύπριος Σύνδεσμος Ειδικών Παιδαγωγών

10. Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα- Ίσες Ευθύνες

11. Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ