Μόλις στα 18 του ο Γιώργος έφτιαξε σχεδόν μόνος του τον πρώτο του δίσκο

Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος είναι μόλις 18 ετών, ζει στη Λευκωσία, είναι ακόμα μαθητής, θέλει να πάει Αμερική για σπουδές στη μουσική και μόλις έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ στο οποίο έκανε σχεδόν τα πάντα μόνος του, από στίχους και μουσική, μέχρι ενορχήστρωση και παραγωγή.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την παρουσίαση που θα γίνει στην Καστελιώτισσα, η Αντιγόνη Πίττα* τον συνάντησε σε ένα κενό που είχε ο Γιώργος στο σχολείο και συζήτησαν μαζί για τις επιρροές του, το μουσικό του background, τη διαδικασία παραγωγής, τα όνειρά του, την έμπνευση, τις ευκαιρίες στην Κύπρο και άλλα πολλά όμορφα και ενδιαφέροντα που μοιράζονται συνήθως μεταξύ τους νέα παιδιά που έχουν όρεξη, στόχους, όνειρα, ενέργεια αλλά και όλη τη διάθεση να κατακτήσουν τον κόσμο.



*Η Αντιγόνη είναι μια πολλά υποσχόμενη επίδοξη δημοσιογράφος (εξού και η πολύ όμορφη συνέντευξη που θα διαβάσεις παρακάτω), η οποία αυτό τον καιρό ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό για το master της.

 

Μόλις στα 18 σου κυκλοφορείς ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «άρχω». Πως προέκυψε ο γραμμένος στα αρχαία ελληνικά τίτλος;

Αρχικά, ήθελα να το ονομάσω «The Βeginning» αφού ως δίσκος αντιπροσωπεύει τα πρώτο μου βήμα ως μέλος της μουσικής βιομηχανίας και γενικότερα ως καλλιτέχνης. Μετά από συζητήσεις με άλλα άτομα που σχετίζονται με την μουσική, όμως, όπως η Χριστίνα Μεταξά, αποφάσισα να το ονομάσω «άρχω», αφού η λέξη αυτή σηματοδοτεί μια αρχή. Ταυτόχρονα, τα αρχαία ελληνικά είναι ένα στοιχείο που αναφέρεται στις ελληνικές ρίζες μου γι’ αυτό και το θεώρησα κατάλληλο.


Είναι σημαντικό να δημιουργείς σχέσεις -να κάνεις το λεγόμενο networking- γιατί όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η Κύπρος είναι τόσο μικρή που μια γνωριμία εύκολα οδηγεί σε άλλη, και πάει λέγοντας.


Τι μουσική γράφεις, τι περιλαμβάνει ο δίσκος;

Δεν έχω ακόμα κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο στυλ, γι’ αυτό και πειραματίζομαι με διαφορετικά είδη μουσικής έτσι ώστε να βρω τον εαυτό μου. Ο δίσκος περιέχει 7 διαφορετικά κομμάτια, και σχεδόν 7 διαφορετικά είδη μουσικής -από rock, funk και pop, μέχρι μπαλάντες και soft rock… Και είναι κομμάτι του εαυτού. Ένα καλό παράδειγμα είναι το «Without you», ένα τραγούδι που συνεχώς αλλάζει ύφος, από latin σε rock και αργότερα jazz. Ήθελα ένα δίσκο να αντικατοπτρίζει απόλυτα τον χαρακτήρα μου και πιστεύω ότι τα κατάφερα.

 

Που εκτείνεται ο ρόλος σου στη δημιουργία του δίσκου; Τι ακριβώς έκανες, και πόσο χρόνο αφιέρωσες στην όλη διαδικασία;

Είμαι πίσω απ’ όλα! Έγραψα στίχους και έκανα τη σύνθεση και την ενορχήστρωση για τα 6 από τα 7 κομμάτια, εκτός από το πρώτο («Αχ η αγάπη σου») το οποίο έχει στίχους από τον Δήμο Αγγελούση. Έπαιξα όλα τα όργανα, αλλά είχα και δύο special guests: τον Γιάννο Σαββίδη, ο οποίος παίζει ηλεκτρική κιθάρα στο «Μονάχα Εσύ» και τον Μιχάλη Κουλουμή, που παίζει βιολί στο «Someday». Άρα, γενικά οι στίχοι, η μουσική και τα όργανα που ακούτε είναι όλα εγώ, εκτός φυσικά από τους προαναφερθέντες. Το μόνο που δεν έκανα μόνος μου ήταν το mixing and mastering, πάνω στα οποία δούλεψα μαζί με τον Γιώργο Σόλωνος (Minus One), ο οποίος βοήθησε και στο production. Ο δίσκος χρειάστηκε συνολικά τρεις μήνες για να τελειώσει.


Ο δίσκος περιέχει 7 διαφορετικά κομμάτια, και σχεδόν 7 διαφορετικά είδη μουσικής -από rock, funk και pop, μέχρι μπαλάντες και soft rock…




 

Ποιο είναι το μουσικό background σου;

Από μικρός πάντα άκουγα μουσική λόγω του αδερφού μου και γενικά της οικογένειάς μου. Πάντα υπήρχε μουσική στο σπίτι. Ξεκίνησα μαθήματα ντραμς στα 7 μου, στα 12 μου θέλοντας κάτι πιο μελωδικό ξεκίνησα την κιθάρα, και μέσω της κιθάρας ανακάλυψα το τραγούδι και την σύνθεση. Υπήρξα μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και συμμετείχα σε συναυλίες Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ενώ παράλληλα, εδώ και χρόνια συμμετέχω σε μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο σχολείο μου και κάνω δικές μου συναυλίες.

 

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα; Ποιες είναι οι αναφορές και ποια τα ινδάλματά σου;

Έχω πολλά ακούσματα. Από ελληνική μουσική σίγουρα θα έλεγα ότι με εμπνέουν ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Υπάρχουν πολλοί μουσικοί που θαυμάζω αλλά θα έλεγα ότι κυρίως αντλώ έμπνευση από την ξένη μουσική, είτε αυτό λέγεται Beatles, είτε Eric Clapton, είτε Bob Dylan, αλλά και πιο «heavy» ακούσματα όπως οι Guns and Roses. Μου αρέσει η ποικιλία και θέλω να πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στον δίσκο.

 

Είναι δύσκολο να σε προσέξουν στην Κύπρο, θεωρείς, όταν καλή ώρα έχεις κάτι καινούργιο να προτείνεις;

Δεν είναι κάτι σχετικά εύκολο. Θέλει πολύ τρέξιμο, να ασχολείσαι καθημερινά, να επιμένεις και να προσπαθείς συνεχώς να γνωρίζεις νέο κόσμο. Είναι σημαντικό να δημιουργείς σχέσεις -να κάνεις το λεγόμενο networking- γιατί όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η Κύπρος είναι τόσο μικρή που μια γνωριμία εύκολα οδηγεί σε άλλη, και πάει λέγοντας. Θεωρώ ότι αν είσαι περήφανος γι’ αυτό που κάνεις, αν πιστεύεις ότι αξίζει τον κόπο, και ότι μπορείς να το προωθήσεις μόνος σου έτσι ώστε να φτάσεις σε ένα σημείο που είσαι αναγνωρίσιμος, τότε εύκολα μπορείς να γίνεις γνωστός.


Προς το παρόν δεν σχεδιάζω να μείνω στη Κύπρο, αλλά όχι επειδή δεν την «πάω». Απλώς θέλω να μάθω τι υπάρχει εκεί έξω για να είμαι σε θέση να κρίνω τι είναι το σωστό για μένα.


Που μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική σου;

Ο δίσκος υπάρχει στο Spotify, στο iTunes και το Apple Music αλλά υπάρχει και σε μορφή CD, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα μουσικής -αφού δεν έχουμε δισκάδικα- όπως Panasound, Ευαγγελισμός, Music Gallery και Γιωργαλλής.

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου;

Τα άμεσα σχέδιά μου είναι να τελειώσω το σχολείο, και να πάω για σπουδές στην Αμερική. Επιλέγω την Αμερική όχι μόνο λόγω του ότι οι περισσότερες μου επιρροές προέρχονται από εκεί, αλλά και επειδή η ιδεολογία και η κουλτούρα διαφέρουν απίστευτα από αυτές της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα μου άρεσε να ακολουθήσω το παράδειγμα του Νικόλα Μεταξά και να συνεχίσω τις μουσικές μου σπουδές σε ένα τέτοιο περιβάλλον γιατί νιώθω ότι υπάρχουν πολλά που θέλω -και πρέπει- να μάθω για να διευρύνω τις μουσικές μου γνώσεις. Προς το παρόν δεν σχεδιάζω να μείνω στη Κύπρο, αλλά όχι επειδή δεν την «πάω». Απλώς θέλω να μάθω τι υπάρχει εκεί έξω για να είμαι σε θέση να κρίνω τι είναι το σωστό για μένα.

 



Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Θέλω να πάρω πτυχίο MP&E (Music Production and Engineering) για να μπορώ να είμαι μέρος ολόκληρης της διαδικασίας της μουσικής παραγωγής. Θα ήθελα παράλληλα να τελειώσω και Composition (σύνθεση) για να είμαι και συνθέτης και παραγωγός των κομματιών μου -με λίγα λόγια να είμαι αυτάρκης, και ανεξάρτητος από δισκογραφικές εταιρίες.


Υπάρχουν πολλοί μουσικοί που θαυμάζω αλλά θα έλεγα ότι κυρίως αντλώ έμπνευση από την ξένη μουσική, είτε αυτό λέγεται Beatles, είτε Eric Clapton, είτε Bob Dylan, αλλά και πιο «heavy» ακούσματα όπως οι Guns and Roses.


Το επώνυμο σου είναι Σιδηρόπουλος. Κάποια σχέση με τον Παύλο;

Καμία σχέση με τον Παύλο, απλά ακολουθώ τα χνάρια του! (γέλια)

 

Η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στην Καστελιώτισσα, στη Λευκωσία, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 19:30.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ