Ο Άγγελος πωλεί σιταροπούλες στην Κάτω Πάφο εδώ και 27 χρόνια

Για τους Παφίτες, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς τον γνωρίζουν σχεδόν όλοι.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι το πρώτο άτομο που βλέπουν όταν κατεβούν για την απογευματινή βόλτα στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, ενώ από αυτόν είναι που προμηθεύονται καθημερινά και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις σιταροπούλες τους.

Ο Άγγελος Χριστοδούλου ψήνει και πωλεί σιταροπούλες στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της περιοχής.

Θα τον βρεις στο ίδιο πόστο από τον Μάιο μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη. Κάποιες φορές μόνος του και κάποιες με τον γιο του Παναγιώτη, ο οποίος τον βοηθά τις busy ημέρες.

Λίγο παραδίπλα συχνάζουν κατά καιρούς διάφοροι άλλοι που κάνουν την ίδια δουλειά. Προσπαθούν, δηλαδή, να βγάλουν το ψωμί τους πωλώντας σιταροπούλες.

Ωστόσο, οι πλείστοι Παφίτες όλα αυτά τα χρόνια προτιμούν κυρίως τις σιταροπούλες του κύριου Άγγελου. Στο δικό του πόστο υπάρχει πάντα μια μεγάλη ουρά από κόσμο που περιμένει να πάρει μια σιταροπούλα με βούτυρο, αλάτι ή χωρίς.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί οι Παφίτες τον προτιμούν μανιωδώς; Αυτά τα ερωτήματα κυρίως ήταν που μας ώθησαν να κάνουμε μια κουβέντα μαζί του.


Ο  βασικός λόγος που με προτιμούν είναι επειδή οι σιταροπούλες είναι δικής μου παραγωγής.


Πόσα χρόνια κάνεις αυτό το επάγγελμα;

Από το 1990. Δηλαδή ασχολούμαι με την πώληση σιταροπούλας εδώ και 27 χρόνια.



Οι σιταροπούλες είναι δικής σου παραγωγής; Αυτό που λέμε «γιώρκι»;

Ναι, είναι όλες δικής μου παραγωγής. Αυτό από τη μια είναι καλό γιατί γνωρίζεις σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται το προϊόν, καθώς το παράγεις εσύ ο ίδιος. Από την άλλη όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι καθημερινά μέσα σ’ ένα περβόλι για να τις φυτέψεις, να τις ποτίζεις και να τις ψεκάζεις τακτικά για να πάει όσο καλύτερα γίνεται η παραγωγή και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.



Είναι δύσκολη δουλειά;

Φυσικά και είναι δύσκολη δουλειά, καθώς χρειάζεσαι αρκετές ώρες προετοιμασίας στο περβόλι. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνώ μέσα στο περβόλι, μαζεύοντας τις σιταροπούλες. Έπειτα πρέπει να τις καθαρίσω για να είναι έτοιμες προς πώληση.

 



Είναι το κύριο σου επάγγελμα ή ασχολείσαι και με κάτι άλλο;                  

Εργαζόμουν  για αρκετά χρόνια προηγουμένως ως αποθηκάριος, αλλά τα τελευταία 3 περίπου χρόνια αφοσιώθηκα αποκλειστικά σε αυτό, έτσι τώρα είναι το κύριο μου επάγγελμα.



Μπορεί κάποιος σήμερα να ζήσει αποκλειστικά από αυτό το επάγγελμα;

Νομίζω πως όχι. Ειδικά στις μέρες μας, που τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα λόγω οικονομικής κρίσης. Το ιδανικό θα ήταν να το κάνεις ως δεύτερη δουλειά για να καλύψεις κάποια επιπλέον έξοδα που μπορεί να έχεις.

 

Ποιους μήνες σε βρίσκουμε στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου;              

Από τα τέλη Μαΐου, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.


Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνώ μέσα στο περβόλι.




 

Συχνάζεις και κάπου αλλού;

Όχι. Θα με βρείτε μόνο στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

 

Σκέφτηκες ποτέ να αλλάξεις πόστο;

Τα πόστα τα καθορίζει ο Δήμος Πάφου. Έτσι το πόστο μας είναι αυτό που θα μας υποδείξουν από τον Δήμο. Δεν το επιλέγουμε εμείς.

 

Εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε πως οι Παφίτες σε προτιμούν. Ποιος πιστεύεις πως είναι ο λόγος;

Ο  βασικός λόγος που με προτιμούν είναι επειδή οι σιταροπούλες είναι δικής μου παραγωγής. Αυτό αυτόματα τις κάνει πιο φρέσκες, αφού παράγονται καθημερινά. Άρα η ποιότητα του προϊόντος είναι καλύτερη και αυτό οδηγεί σε περισσότερη προτίμηση από τον κόσμο και παράλληλα στην αύξηση των πελατών μας.   


Το ψήσιμο της σιταροπούλας θέλει τέχνη, όπως και κάθε πράγμα στη ζωή.


Θέλει τέχνη το ψήσιμο της σιταροπούλας;

Το ψήσιμο της σιταροπούλας θέλει τέχνη, όπως και κάθε πράγμα στη ζωή. Όταν δοκιμάσεις να ψήσεις για πρώτη φορά θα δυσκολευτείς αρκετά. Όταν όμως αρχίσεις να το κάνεις επανειλημμένα θα βρεις την τέχνη του ψησίματος. 

 

Ποιοι ήταν ή είναι οι πιο διάσημοι πελάτες σου;

Έχουμε αρκετούς γνωστούς πελάτες και κυρίως πολιτικούς όπως ο Χρίστος Πατσαλίδης και ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

 





Ποια είναι η καλύτερη ώρα να απολαύσεις μια σιταροπούλα και σε ποιο σημείο της Κάτω Πάφου;

Κατά την άποψη μου, η καλύτερη ώρα να απολαύσεις μια σιταροπούλα  είναι γύρω στις 19.00 όταν αρχίσει να νυχτώνει, δίπλα από το κάστρο και με θέα τη θάλασσα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ