«Η κατεδάφιση του νεοκλασικού του Πούλια είναι τουρκικό σχέδιο για απονεύρωση του λαού»

Πως η απαλλοτρίωση ενός νεοκλασικού κτηρίου στην περιοχή των δικαστηρίων στη Λευκωσία, έγινε η αφορμή για τη δημιουργία αντιδράσεων που άπτονταν εθνικών ζητημάτων.

 


Article featured image
Article featured image

Αρχές της δεκαετίας του ’90 και το κράτος προχωρεί σε απαλλοτρίωση του νεοκλασικού κτηρίου του Πούλια για να το κατεδαφίσει και να ανεγείρει στη θέση του σύγχρονα κτήρια στα οποία θα στεγαζόταν το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μια απόφαση όμως που χτύπησε καμπανάκι σε μερίδα πολιτών, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα σε αυτή την ενέργεια, καταφέρνοντας μάλιστα να αποτρέψουν την προγραμματισμένη κατεδάφιση, βάζοντας σε κίνδυνο μέχρι και την σωματική τους ακεραιότητα.

Σε ρεπορτάζ που φιλοξενούσε το «Περιοδικό» για τα όσα είχαν συμβεί αναφέρεται ότι ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντιστές πολίτες, υποστηριζόμενοι από διάφορους επαγγελματικούς συνδέσμους, την ημέρα της κατεδάφισης βρέθηκαν έξω από το νεοκλασικό για να εμποδίσουν τις μπουλντόζες να κατεδαφίσουν το κτήριο.


Δυστυχώς κάποιοι θέλουν αυτό το λαό απονευρωμένο. Μακριά από ρίζες, κουλτούρα και ιστορία. 


«Όλα άρχισαν την Τρίτη το μεσημέρι στις 15:00 όταν οι μπουλντόζες μαζί με συνεργείο κατεδάφισης και ισχυρή αστυνομική δύναμη είδαν μπροστά τους οικολόγους και περιβαλλοντιστές. Ένα ανθρώπινο τείχος εμπόδισε την μπουλντόζα να προχωρήσει, πράγμα που ερέθισε τα αστυνομικά όργανα. Οι σκηνές που ακολούθησαν θύμιζαν έντονα τριτοκοσμικές χώρες και απολυταρχικά καθεστώτα. Τα αστυνομικά όργανα με ιδιαίτερο πάθος και βία προσπαθούσαν να αφήσουν την μπουλντόζα απερίσπαστη στο καταστροφικό της έργο», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του περιοδικού Αντώνης Αντωνόπουλος.  

Ο περιβαλλοντιστής Κώστας Παπασταύρος μάλιστα μέσα στην αναμπουμπούλα φώναζε στα αστυνομικά όργανα: «Αν θέλετε να κάνετε τους ήρωες πηγαίνετε στους Τούρκους».

Συγκρούσεις που έφεραν αποτέλεσμα με τις μπουλντόζες να μην καταφέρνουν τελικά να προχωρήσουν σε κατεδάφιση του κτηρίου, και τους περιβαλλοντιστές να φυλάνε 24ωρες βάρδιες για να είναι σίγουροι ότι δεν θα επιστρέψουν βράδυ για να συνεχίσουν το έργο τους οι μπουλντόζες.

Σε δηλώσεις του τότε στο «Περιοδικό», ο περιβαλλοντιστής Κώστας Παπασταύρος υποστήριζε ότι η κατεδάφιση του νεοκλασικού κτιρίου είναι μέσα στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου που έχει να κάνει με τα αιτήματα των Τούρκων για κατεδάφιση παντός κτιρίου και ρίζας με ελληνικά στοιχεία στην ευρύτερη περιοχή που γειτονεύει με κατεχόμενη Λευκωσία. Θέλουν να υπάρχει μια ουδέτερη κουλτούρα και αρχιτεκτονική.

«Δυστυχώς κάποιοι θέλουν αυτό το λαό απονευρωμένο. Μακριά από ρίζες, κουλτούρα και ιστορία. Γι’ αυτό και τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μας πλασάρουν μια αγγλοσαξονική κουλτούρα. Μας προβάλλουν σίριαλ του επιπέδου της «Τόλμης και Γοητείας», «Σάσας και Ιορδάνη» και Ευχάριστου Σαββατόβραδου».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένεκα του σάλου που είχε δημιουργηθεί, οικολόγοι και από άλλες πόλεις μετέβησαν στη Λευκωσία για να υποστηρίξουν τους αντιδρούντες, με τους εκ Λεμεσού ορμώμενους να αναρτούν πανό έξω από το νεοκλασσικό με την επιγραφή «Η Λεμεσός μαζί σας».

 



 

Για την ιστορία, το νεοκλασικό του Πούλια παραμένει στη θέση του έως και σήμερα, με τα κτήρια του Ανώτατου Δικαστηρίου να έχουν ανεγερθεί παραπλεύρως, ενώ το ίδιο το κτήριο να έχει συντηρηθεί και φιλοξενεί πλέον γραφεία του Ανωτάτου. 

 



Διαβάστε αυτούσιο το ρεπορτάζ





 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ