Γιατροί αντικατέστησαν κομμένο αντίχειρα με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Ένα μικρό θαύμα της σύγχρονης ιατρικής.

 


Article featured image
Article featured image

Η ιστορία αφορά των 20 ετών Ζακ Μίτσελ, ο οποίος έχασε τον αντίχειρα του έπειτα από κλωτσιά ταύρου στη φάρμα που εργαζόταν στην Αυστραλία. Οι γιατροί προσπάθησαν βέβαια να επανασυνδέσουν τον αντίχειρα, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε εφικτό, αφού το δάχτυλο δεν κατάφερε να σωθεί, λόγω της μεγάλης απόστασης της φάρμας, από το νοσοκομείο.

Μετά από δύο αποτυχημένες επεμβάσεις οι γιατροί πρότειναν στον Ζακ να του αντικαταστήσουν τον χαμένο αντίχειρα, με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Ο ίδιος παρότι απρόθυμος αρχικά, τελικά συμφώνησε να πραγματοποιήσει την πρωτοποριακή επέμβαση διάρκειας 8 ωρών και να προχωρήσει στην μεταμόσχευση.

«Είναι μια λίγο τρελή ιδέα - οι ασθενείς δεν θέλουν να τραυματιστούν και σε άλλο μέρος του σώματός τους. Ωστόσο, ακόμα και αν έχεις τέσσερα καλά δάχτυλα, αν δεν έχεις τον αντίχειρα για να μπορείς να σφίξεις το χέρι σου, έχεις χάσει ένα τεράστιο μέρος της λειτουργίας του», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής πλαστικός χειρούργος δρ. Σον Νίκλιν του Νοσοκομείου Sydney Eye.

 



Για την θεραπεία αποκατάστασης θα χρειαστούν περισσότεροι από 12 μήνες, παρόλα αυτά στην συνέχεια θα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του, κάτι που φαίνεται να επιθυμεί και ο ίδιος. Το νοσοκομείο Sydney Eye δήλωσε ότι είναι σπάνιες οι μεταμοσχεύσεις ολόκληρου δαχτύλου ποδιού, όπως στην περίπτωση του Ζακ Μίτσελ, αν και οι μετατοπίσεις μέρους του δαχτύλου είναι πιο συχνές. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ισορροπία τους και το περπάτημα θα επηρεαστούν σημαντικά, κάτι που δεν συμβαίνει γενικά», σημείωσε ο δρ. Νίκλιν. Πάντως η μητέρα του Ζακ, ανέφερε ότι δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση ο γιος της περπατάει φυσιολογικά.

 

*Με πληροφορίες από τη LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ